• Αρχική
  • Άρθρα
  • Πρύτανης ΕΚΠΑ: Αντιικά φάρμακα για κορωνοϊό, αλλά ο εμβολιασμός καλά κρατεί κι έρχεται ακόμα και για τους μαθητές (vid)

Πρύτανης ΕΚΠΑ: Αντιικά φάρμακα για κορωνοϊό, αλλά ο εμβολιασμός καλά κρατεί κι έρχεται ακόμα και για τους μαθητές (vid)

covid drug
Ούτε η ανάπτυξη φαρμάκων κατά του κορωνοϊού δεν αρκεί για να σταματήσουν τα εμβόλια. Ο εμβολιασμός δεν πρόκειται να φύγει από τη ζωή μας.

Στο στάδιο παραγωγής αντιικών φαρμάκων που θα χορηγούνται από το στόμα σε ασθενείς που ανιχνεύονται με κορωνοϊό, ώστε να εμποδίσουν την εξέλιξη της νόσησης, όπως συμβαίνει και με τη γρίπη, βρίσκονται οι φαρμακευτικές εταιρείες

Τα παραπάνω δήλωσε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος στον Skai, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Στο πρόσφατο συνέδριο χημείας ανακοινώθηκε ότι η Pfizer παράγει ένα φάρμακο με αντιική δράση και το οποίο θα μπει σε κλινικές δοκιμές. Αυτό, το οποίο θα συμβεί, όπως και στη γρίπη, είναι ότι θα αναπτυχθούν φάρμακα αντιικά, τα οποία χορηγούνται από το στόμα και τα οποία θα βοηθήσουν πολύ, γιατί θα δίνονται σε άτομα που έχουν νοσήσει, είναι στο σπίτι και δεν χρειάζονται νοσοκομείο. Παράλληλα με το εμβόλιο θα αναπτυχθούν και ειδικά θεραπευτικά αντιικά φάρμακα για να εμποδίσουν την εξέλιξη της νόσησης», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Ωστόσο, δεν θα είναι διαθέσιμο άμεσα, μέσα στους επόμενους δύο τρεις μήνες, καθώς τώρα ξεκινούν οι κλινικές δοκιμές και τα φάρμακα αυτά δεν θα αντικαταστήσουν το εμβόλιο, αλλά θα χρησιμοποιούνται παράλληλα με αυτό.

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο να εμβολιαστούν τα παιδιά για να επιστρέψουν στα σχολεία ,ο κ. Δημόπουλος σημείωσε ότι  η προσπάθεια που καταβάλλεται και θα εντατικοποιηθεί είναι να εμβολιαστεί το σύνολο του γενικού πληθυσμού μέχρι τότε.  

Για τα self tests, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, επισήμανε ότι είναι αποτελεσματικό εργαλείο, καθώς σε όλα τα κράτη του κόσμου για να μπορέσει να ανοίξει η κοινωνία και η οικονομία πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των εξετάσεων. «Επομένως χρειαζόμαστε εξετάσεις, οι οποίες να γίνονται εύκολα, να μην απαιτούν ειδική υλικοτεχνική υποδομή και να έχουμε ένα όσο γίνεται αξιόπιστο αποτέλεσμα το συντομότερο δυνατόν», τόνισε.  “Εμείς θέλουμε επειγόντως να ξεκινήσει η λειτουργία των Πανεπιστημίων. Υπάρχουν ειδικά μαθήματα που πρέπει να γίνουν δια ζώσης, όπως εργαστήρια, εκπαιδευτικές εκδρομές, γυμναστικές ασκήσεις και κλινικές. Σε αυτή την περίπτωση τα self tests είναι ιδιαίτερα χρήσιμα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, Νίκος Πλατανισιώτης, ερωτηθείς σχετικά με το αν τα self tests αποτελούν το διαβατήριο για τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις το Πάσχα, εξέφρασε τις επιφυλάξεις του, καθώς όπως είπε, υπάρχει ο κίνδυνος κάποιοι να μη δηλώσουν το θετικό αποτέλεσμα. Τάχθηκε δε υπέρ των μετακινήσεων στα χωριά, είτε με pcr test, είτε με rapid test. 
 

skai/ photo video screenshot