Στην ενίσχυση της προστασίας που παρέχεται στο πλαίσιο του νόμου για την πνευματική ιδιοκτησία στα οπτικοακουστικά έργα, αποσκοπούν διατάξεις που έχουν περιληφθεί στο ερανιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο εισάγεται σήμερα, Τρίτη, για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.
Με τις προωθούμενες διατάξεις, προβλέπεται, για πρώτη φορά, η επιβολή διοικητικού προστίμου σε βάρος όσων αποκτούν παράνομα πρόσβαση σε οπτικοακουστικά μέσα, η πρόσβαση στα οποία παρέχεται με συνδρομή (συνδρομητικές τηλεοράσεις και πλατφόρμες).
Η επιβολή προστίμιου προβλέπεται τόσο σε βάρος του ιδιώτη -χρήστη, όσο και σε βάρος εκείνου που εμπορεύεται το παράνομο λογισμικό-εξοπλισμό.
Στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη επισήμανε ότι η διάταξη καταλαμβάνει τόσο τους διακινητές, όσο και τους χρήστες πειρατικού τηλεοπτικού ή οπτικοακουστικού υλικού, δηλαδή τους οικιακούς χρήστες, αλλά και επαγγελματίες χρήστες που προβαίνουν σε παράνομη προβολή του οπτικοακουστικού περιεχομένου μέσω πειρατικών υπηρεσιών σε δημόσιους χώρους, καφετέριες, ξενοδοχεία κ.λπ.
«Η εισαγωγή της ρύθμισης είναι επιβεβλημένη, ενόψει της αύξησης του φαινομένου παράνομης πρόσβασης σε οπτικοακουστικά έργα, τα οποία, ιδίως σε επίπεδο συνδρομητικών τηλεοράσεων και πλατφορμών, έχει γιγαντωθεί αποτελώντας αντικείμενο οργανωμένης παράνομης δραστηριότητας. Το πρόστιμο διαβαθμίζεται ανάλογα με τη βαρύτητα και την απαξία της παράβασης και κυμαίνεται από 700 ευρώ στην περίπτωση των οικιακών χρηστών, αυξάνεται σε 1.500 ευρώ στις περιπτώσεις δημόσιας προβολής και χρήσης και φτάνει στις 5.000 ευρώ σε περίπτωση που η παράβαση συντελείται με σκοπό οικονομικό ή εμπορικό κέρδος», ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού.
Η κ. Μενδώνη ανέφερε επίσης ότι με το νομοσχέδιο «επεκτείνεται η δυνατότητα δυναμικού αποκλεισμού (dynamic blocking) σε κάθε είδους οπτικοακουστικό περιεχόμενο, δηλαδή σε ταινίες και σειρές που αποτελούν, τα τελευταία χρόνια, σημαντικό πεδίο δράσης των πειρατών».
Στόχος, όπως εξήγησε, είναι να διακόπτεται άμεσα η πρόσβαση σε παράνομους διαδικτυακούς τόπους που προβάλλουν τέτοιο περιεχόμενο.
Υπέρ του νομοσχεδίου έχει ταχθεί η Νέα Δημοκρατία. Επιφύλαξη για την τελική τους στάση στην ολομέλεια δήλωσε η αντιπολίτευση, και μόνο το ΚΚΕ έχει δηλώσει εξ αρχής ότι θα το καταψηφίσει.
ΑΠΕΜΠΕ – φωτο:eurokinissi
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Για «ιστορική συμφωνία για την τεχνολογία και την τεχνητή νοημοσύνη» μιλά ο Τραμπ από τη Βρετανία, video
- Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης: Δεν θα χαθούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια για τις αγροτικές επιδοτήσεις
- Απίστευτο ΒΙΝΤΕΟ: Όρκες αναποδογύρισαν σκάφος!
- Η Ρωσία παρέδωσε στο Κίεβο τις σορούς 1.000 Ουκρανών στρατιωτικών
- Οι Πολωνοί μιλούν τώρα για «αυξημένη δραστηριότητα drones κοντά στη Λευκορωσία»
- Εικόνες απόλυτης παρακμής στις πόλεις των ΗΠΑ, Video
- Πανθεσσαλικό μπλόκο αγροτών στον κόμβο Ε65 της Καρδίτσας – Πώς θα γίνεται η κίνηση των οχημάτων
- Παραίτηση αξιωματούχου μέσα στο Κρεμλίνο
- Σκληρό ΒΙΝΤΕΟ από Θεσσαλονίκη: Η στιγμή που οδηγός μηχανής «καρφώνεται» σε φορτηγό
- Δολοφονία Τσάρλι Κερκ: Το μήνυμα Βανς προς τους δεξιούς Αμερικανούς
Κύρια Θέματα

















