Η ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της Ελλάδας κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση με την οποία ζητάει να ακυρωθεί η νέα κοινή υπουργική απόφαση για τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού στο σύνολο της επικράτειας κατά το διάστημα από 11 Φεβρουαρίου έως και 1 Μαρτίου 2021, κατά το μέρος που αφορά στην αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων, των εισαγγελιών, των υποθηκοφυλακείων και των κτηματολογικών γραφείων όλης της χώρας.
Στην αίτησή της, η ολομέλεια ζητάει την ακύρωση της υπ’ αριθ. Δ1α/Γ.Π.οικ.9147/10.2.2021 κ.υ.α., ως προς το σκέλος που αφορά την λειτουργία των δικαστηρίων, κ.λπ., εκτιμώντας πως παραβιάζει το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).
Ειδικότερα, υποστηρίζεται ότι η προσβαλλόμενη κοινή υπουργική απόφαση, πλήττει ουσιωδώς το συνταγματικό δικαίωμα στην απονομή Δικαιοσύνης και ειδικότερα το δικαίωμα των πολιτών σε δικαστική προστασία και παράλληλα παραβιάζει το δικαίωμα στην επαγγελματική και οικονομική ελευθερία, ως ειδικότερης έκφανσης του δικαιώματος ανάπτυξης της προσωπικότητας και το δικαίωμα της απρόσκοπτης και συνεχούς λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών, και δη αυτών που ανήκουν στον σκληρό πυρήνα της πολιτειακής λειτουργίας, όπως είναι τα δικαστήρια.
Τέλος, υποστηρίζεται ότι παραβιάζονται οι συνταγματικές αρχές της διάκρισης των εξουσιών, της αναλογικότητας και της χρηστής διοίκησης.
photo pexels
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Τα πιο αλλόκοτα ζώα της φύσης: 10 παράξενες συμπεριφορές τους που δεν θα πιστεύετε
- Καθόλου τυχαία η επίσκεψη που θα γίνει στην Ουγγαρία – Η Δεξιά παίζει τα «ρέστα» της
- Λεπτά που έμοιαζαν με αιώνες! Μαθήτρια παγιδεύτηκε σε κομμάτι πάγου σε ποτάμι της Ρωσίας (BINTEO)
- Ανακαλύφθηκε ειρωνικό μήνυμα 2.000 ετών στα αρχαία Ελληνικά σε σφαίρα σφεντόνας (Photo)
- Οι Βρετανοί δίνουν τις βάσεις τους στις ΗΠΑ για να βομβαρδίζουν το Ιράν
- Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στις 24/3 και 25/3 στην Αθήνα για την μαθητική και στρατιωτική παρέλαση
- ΑΑΔΕ – Πάντειο – ΕΑΠ: Σύμπραξη για την Εκπαίδευση και την Έρευνα στη Δημόσια Διοίκηση
- Χρ. Δήμας: Εντείνονται οι εργασίες στη Διώρυγα της Κορίνθου με στόχο να ανοίξει τον Ιούλιο
- Ο μεγάλος σύμμαχος του Πούτιν γνωστοποίησε πως έρχεται «μεγάλη συμφωνία» με τον Τραμπ
- Χειροπέδες σε 48χρονο οδηγό σχολικού λεωφορείου – Έκανε χρήση ναρκωτικών λίγο πριν τη μεταφορά μαθητών









