• Αρχική
  • Άρθρα
  • Πολλοί δεν άνοιξαν! Κατέστρεψαν την εστίαση, διαλύουν την χώρα – ΒΙΝΤΕΟ

Πολλοί δεν άνοιξαν! Κατέστρεψαν την εστίαση, διαλύουν την χώρα – ΒΙΝΤΕΟ

estiasi eurokinissi
Παρά τα αισθήματα αισιοδοξίας με τα οποία ξεκίνησε από σήμερα την επαναλειτουργία του ο χώρος της εστίασης πολλά καταστήματα δεν θα ανοίξουν.

Το ίδιο συμβαίνει και στον Βόλο και την Μαγνησία γενικότερα.

Όπως είπε στο μακεδονικό πρακτορείο ο πρόεδρος της Ένωσης Καταστηματαρχών Εστίασης Βόλου Στέφανος Στεφάνου «Ξεκινάμε σήμερα με βοηθό την αισιοδοξία μας και ελπίζουμε να πάνε όλα καλά» αλλά σημείωσε ότι «δεν ανεβάζουν ρολά το 50% περίπου από τα μαγαζιά της ευρύτερης περιοχής του Βόλου γιατί δεν διαθέτουν εξωτερικό χώρο παροχής υπηρεσιών με αποτέλεσμα να μην μπορούν να λειτουργήσουν σύμφωνα με όσα επιβάλλουν οι Νόμοι».

Μάλιστα όπως είπε: «Αυτοί οι συνάδελφοι θα υποχρεωθούν να μείνουν κλειστοί τουλάχιστον ως τα τέλη του προσεχούς Σεπτεμβρίου, δηλαδή μέχρι τον ερχομό της χειμερινής περιόδου. Τεράστια ζημιά που δεν μπορεί να εκτιμηθεί και πολύ περισσότερο χάσιμο εκατοντάδων θέσεων εργασίας. Η κυβέρνηση θα πρέπει να μεριμνήσει ώστε να διατηρηθούν σε αναστολή όλες αυτές οι θέσεις εργασίας.»

Ταβέρνες και τσιπουράδικα όμως που είναι δίπλα στο κύμα ή έχουν υπαίθριους χώρους ξεκινάνε με πληρότητες και 100%.

Ακόμα και ο διάσημος σεφ Λευτέρης Λαζάρου μιλώντας στον ΑΝΤ1 είπε πως δεν θα ανοίξει το εστιατόριό του ζητώντας αποσαφηνίσεις για τους όρους λειτουργίας της εστίασης.

Ο γνωστός σεφ σημείωσε πως δεν θα ανοίξει το μαγαζί του για δύο λόγους:

Πρώτος, όπως εξήγησε, η πολύ δύσκολη τροφοδοσία του εστιατορίου εν μέσω αργιών και ότι μετά απο 6,5 μήνες απραξίας θα ήταν εξαντλητικό το ωράριο των υπαλλήλων , προκειμένου να ετοιμάσουν το μαγαζί.

Και ο δεύτερος λόγος όπως είπε είναι τα έργα ανάπλασης στο Μικρολίμανο, όπου βρίσκεται το κατάστημα του κ. Λαζάρου.

Μάλιστα έθιξε και το μέτρο της απαγόρευσης της μουσικής στα εστιατόρια, σχολιάζοντας τις δηλώσεις των ειδικών περί αποφυγής των δυνατών συζητήσεων, διερωτώμενος: «Έχετε ακούσει να φωνάζουν μέσα σε εστιατόρια;», εκτιμώντας ότι έτσι σπρώχνουμε τους νέους και πάλι στις πλατείες, τσουβαλιάζοντας, όπως είπε χαρακτηριστικά, τα εστιατόρια, με τα καφέ και τα καφέ μπαρ.

Μάλιστα ο Λευτέρης Λαζάρου αναφέρθηκε και στην απαγόρευση κυκλοφορίας στις 11 παρά τέταρτο το βράδυ, θεωρώντας πως είναι αδύνατο ενας πελάτης εστιατορίου της παραλιακής να φτάσει στο κέντρο της Αθήνας χωρίς να παραβιάσει τα χρονικά όρια.

Καλύτερα να ανοίγαμε με τους όρους που κλείσαμε, σημείωσε, τέλος, ο κ. Λαζάρου, υπογραμμίζοντας ότι όταν η Πολιτεία θεσπίζει νόμους πρέπει να εξετάζει και την πρακτική τους αξία.

Για μεγάλα προβλήματα αναφορικά με το άνοιγμα της εστίασης έκανε λόγο και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς.

Σχετικά για τους εργαζομένους στην εστίαση είπε: «Δεν υπάρχουν τα ΑΜΚΑ τους στο πληροφοριακό σύστημα παρ’ όλο που είναι εργαζόμενοι που ήταν σε αναστολή εργασίας και επανέρχονται στις δουλειές τους από τη Δευτέρα του Πάσχα». Όπως εξήγησε, οι φαρμακευτικοί σύλλογοι δεν διαθέτουν self tests Σαββατοκύριακο και αργίες, γεγονός επιτείνει το πρόβλημα. «Η δωρεάν διανομή περιορίζεται από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Κατά συνέπεια για τον κλάδο της εστίασης είναι οξύτατο το πρόβλημα καθώς ξεκινάει από τη Δευτέρα του Πάσχα την εκ νέου λειτουργία της. Το 20% των καταστημάτων εστίασης στη χώρα δεν έχει εξωτερικό χώρο που σημαίνει ότι εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να λειτουργήσει. Επιπλέον, πολλές επιχειρήσεις δεν θα ανοίξουν λόγων των συγκεκριμένων ημερομηνιών που επανεκκινείται η εστίαση αλλά και των προβλημάτων εστίασης που έχει ο κλάδος, όταν 5 στις 10 επιχειρήσεις έχουν μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα» σημείωσε.

Εξήγησε επίσης, πως μέχρι το τέλος του Μάη ο κλάδος της εστίασης, που έχει να λειτουργήσει ακριβώς έξι μήνες, θα περάσει δύσκολα. «Δεν έχει υπολογιστεί στην οικονομική βοήθεια το 4μηνο του 2021. Το πιο μικρό κατάστημα έχει ανελαστικές δαπάνες της τάξεως των 2-3 χιλιάδων ευρώ. […] Γι’ αυτό και τη Δευτέρα δεν ξεκινάμε με τους καλύτερους οιωνούς» επεσήμανε.

Συμπλήρωσε επίσης, ότι το επόμενο διάστημα θα ήταν καλό να απελευθερωθεί ο κλάδος -τουλάχιστον- στο ωράριο λειτουργίας «για να είναι βιώσιμες οι επιχειρήσεις».

photo eurokinissi