• Αρχική
  • Άρθρα
  • Πληγέντες από φυσικές καταστροφές έκαναν διαμαρτυρία στο Σύνταγμα- Τα αιτήματά τους

Πληγέντες από φυσικές καταστροφές έκαναν διαμαρτυρία στο Σύνταγμα- Τα αιτήματά τους

Συλλαλητήριο πραγματοποίησαν οι πληγέντες από Εύβοια, Αττική, Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησο, Θεσσαλία και Κρήτη στο Σύνταγμα, διεκδικώντας να μείνουν στον τόπο τους, όπως τόνισαν χαρακτηριστικά.

«Όλοι οι πληγέντες είμαστε μια γροθιά. Διεκδικούμε να μείνουμε στον τόπο μας» ήταν το μήνυμα του σημερινού μεγάλου συλλαλητηρίου, όπου παραβρέθηκε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Tο συλλαλητήριο ολοκληρώθηκε με πορεία στη Βουλή στην οποία μετέβη αντιπροσωπεία των διαδηλωτών ώστε να παραδώσει το ψήφισμα με τα αιτήματά τους στα κόμματα. Η αντιπροσωπεία είχε συνάντηση μόνο με το ΚΚΕ.

«Μας δέχθηκε μόνο η ΚΟ του ΚΚΕ που δήλωσε την στήριξή της στα δίκαια αιτήματά μας. Τα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής, απ’ ότι φαίνεται, δεν είχαν σκοπό να συναντηθούν μαζί μας, παρόλο που μερικοί είχαν πει πως θα μας συναντήσουν. Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε τον αγώνας μας, συντονισμένοι, μέχρι να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας» δήλωσε ο Μπάμπης Τσιβίκας, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Πυροπλήκτων Βόρειας Εύβοιας και του Αγροτικού Συλλόγου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Αννας.

Οι συγκεντρωθέντες καταγγέλλουν την κυβερνητική πολιτική, τονίζοντας ότι δεν λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την στήριξή τους. «Τρεις μήνες μετά την καταστροφική πυρκαγιά ζούμε την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης, που συνεχίζει να μην παίρνει μέτρα άμεσης στήριξης για την επιβίωσή μας, να μην προχωρά σε αποζημιώσεις στο 100% όλων των ζημιών. Η εγκληματική της πολιτική μαζί με τους άλλους κρίκους της κρατικής αλυσίδας, περιφέρεια και δήμους, έχουν αφήσει ανοχύρωτη την περιοχή και με την πρώτη βροχή πλημμύρισαν χωριά, κάνοντας την καταστροφή ανεπανόρθωτη. Ζούμε κυριολεκτικά με τον φόβο των επόμενων βροχών, ζούμε με τον εφιάλτη μιας νέας καταστροφής, και μόνοι μας παίρνουμε μέτρα προστασίας, που φυσικά δεν επαρκούν» είπε ο Βαγγέλης Γεωργαντζής, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Πυρόπληκτων Β. Εύβοιας και πρόεδρος του Σωματείου Ρητινοκαλλιεργητών-Δασεργατών Εύβοιας.

«Είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε το δικαίωμά μας να ζήσουμε στον τόπο μας με αξιοπρέπεια, να διεκδικήσουμε εδώ και τώρα άμεσα μέτρα για την επιβίωση των οικογενειών μας, για αποζημιώσεις στο 100% για όλες τις καταστροφές σε σπίτια, υποδομές, καλλιέργειες, ζώα, χωρίς αστερίσκους και εξαιρέσεις. Είμαστε σήμερα εδώ να διεκδικήσουμε ζωή και δικαιώματα που μας στερούσαν και πριν από τις καταστροφές. Το δικαίωμα στην προστασία της Υγείας που η κατάσταση έγινε ανυπόφορη ακόμα περισσότερο τα δυο τελευταία χρόνια με την πανδημία. Να διεκδικήσουμε το δικαίωμα στη μόρφωση των παιδιών μας που πληρώνουμε ακριβά για να τα στηρίζουμε. Το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αυξήσεις στους μισθούς μας, εγγυημένο εισόδημα σε όλους τους αγροτοκτηνοτρόφους και αυτοαπασχολούμενους, δωρεάν καθολική και δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση για όλους» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Θανάσης Βομπίρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Πυροπλήκτων Ηλείας, είπε: «Καμία συγγνώμη δεν μπορεί να σβήσει τις εγκληματικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για την έλλειψη υποδομών», υπογραμμίζοντας, όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι «οι κυβερνήσεις αλλάζουν αλλά η πολιτική τους δεν περιλαμβάνει ως προτεραιότητα τις λαϊκές ανάγκες».

Ο Πέτρος Καράμπελας από την Επιτροπή Αγώνα Θρακομακεδόνων-Βαρυμπόμπης κατήγγειλε ότι στην περιοχή «έχουν δει σεισμούς, φωτιές και πλημμύρες», καθώς και «την κυβερνητική προπαγάνδα για ακραία καιρικά φαινόμενα», ενώ κατήγγειλε το ότι «δημοτικές αρχές και κυβερνήσεις παρουσιάζουν ως σωτήρες τους επενδυτές». «Ο αγώνας για αποζημιώσεις και μέτρα προστασίας θα συνεχιστεί, γιατί αφορά τη ζωή και το βιός μας» τόνισε.

«Ένα χρόνο μετά τον “Ιανό” που χάσαμε ανθρώπους και το βιός μας, δεν έχει γίνει κανένα έργο αποκατάστασης και προστασίας» είπε ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καρδίτσας και μέλος της Επιτροπής των Μπλόκων. Πρόσθεσε ότι «ένα χρόνο μετά, το Κέντρο Υγείας Μουζακίου ακόμα δεν έχει επισκευαστεί, δεν έχουν δοθεί στεγαστικά δάνεια σε ανθρώπους που καταστράφηκαν τα σπίτια τους», και υπογράμμισε την ανάγκη να «είμαστε όλοι μαζί» για «να ανατρέψουμε αυτές τις πολιτικές και να παραμείνουμε στον τόπο μας». Επίσης, αναφέρθηκε στο αίτημα των αγροτών για την «αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, προκειμένου να δίνονται αποζημιώσεις για το 100% της ζημιάς».

«Καμία εμπιστοσύνη στα παχυλά λόγια της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα», τόνισε ο Γιάννης Βασιλάκης εκ μέρους της Επιτροπής Σεισμοπλήκτων Αρκαλοχωρίου, υπογραμμίζοντας ότι «εμπιστοσύνη πρέπει να έχουμε μόνο στον αγώνα μας, καθώς κυβέρνηση και επενδυτές ενδιαφέρονται για ανάπτυξη για λίγους».

Την αποφασιστικότητα των κατοίκων της περιοχής να αγωνιστούν για να μείνουν στον τόπο τους εξέφρασε ο Νίκος Σταθάκος, εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των Πυρόπληκτων της Ανατολικής Μάνης. «Η κυβέρνηση λέει ότι πήρε μέτρα. Όντως πήρε. Εκατομμύρια ευρώ για μεγαλοκατασκευαστές, μεγαλοεργοδοσία, για το λαό τίποτα. Βάζει “κόφτες” στα κριτήρια και πετά εκτός των αποζημιώσεων την πλειοψηφία των πληγέντων» σημείωσε ο Βασίλης Βρουλίτης, εκ μέρους της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Πελοποννήσου και τόνισε ότι «δεν κάνουμε βήμα πίσω από το αίτημα για 100% αποζημιώσεις».

«Παλεύουμε μέσα από τα χαλάσματα να χτίσουμε τις ζωές μας και η κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα. Ο χειμώνας είναι μπροστά μας, υπάρχουν οικογένειες που δεν έχουν προμηθευτεί ηλεκτρικές συσκευές» είπε η Αθηνά Καλαμπούκα, μέλος της Επιτροπής Σεισμοπαθών Μεσοχωρίου-Ελασσόνας. Υπογράμμισε ότι είναι μεγάλες οι ζημιές και στην κτηνοτροφία και κατήγγειλε ότι αρκετές οικογένειες αποκλείστηκαν άδικα από το επίδομα των 600 ευρώ. Τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη των εργαζομένων στις κατασκευές, εξέφρασε ο Γιάννης Αναγνώστου, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. «Ο αγώνας σας είναι και δικός μας μέχρι να παρθούν μέτρα για τη στήριξή σας», σημείωσε.

«Δεν μπορεί με μια ψιχάλα να χάνονται ζωές, εκατοντάδες στρέμματα δασών να καταστρέφονται λόγω της μη επαρκούς χρηματοδότησης, νοσοκομεία και σχολεία να καταρρέουν. Δεν φταίει “ο κακός καιρός”, εμπόδιο είναι το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων» υπογράμμισε.

lifo/ photo eurokinissi

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.