• Αρχική
  • Άρθρα
  • Πέτσας: Αν χρειαστεί, θα επιστρατεύσουμε ιδιώτες γιατρούς- Ελευθερίου: H υγεία δεν αντιμετωπίζεται με τελεσίγραφα

Πέτσας: Αν χρειαστεί, θα επιστρατεύσουμε ιδιώτες γιατρούς- Ελευθερίου: H υγεία δεν αντιμετωπίζεται με τελεσίγραφα

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι «η πανδημία δεν είναι η ευκαιρία να λύσουμε συντεχνιακά ζητήματα. Ή θα υπάρξει η εθελοντική συνεισφορά ή ο πρωθυπουργός θα προσχωρήσει σε επίταξη υπηρεσιών».

Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει σε επίταξη ιδιωτών γιατρών, αν δεν υπάρξει εθελοντική συνεισφορά, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας μιλώντας στον ΣΚΑΪ. 

«Από την πρώτη στιγμή της πανδημίας έχουμε πει ότι θα χρησιμοποιούμε τους δημόσιους πόρους και όταν χρειάζεται θα συνεργαζόμαστε με τους ιδιωτικούς πόρους για να στηρίξουμε το σύστημα υγείας. Όμως όταν φτάνουμε στα όρια και δεν υπάρχει αυτή η εθελοντική συνεργασία, θα πρέπει η κυβέρνηση να παίρνει σκληρές αποφάσεις. Επομένως αν χρειάζεται να πάμε σε επιτάξεις, θα το κάνουμε, γιατί όπως φάνηκε και από τη χθεσινή παρουσίαση δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά η προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής κι επομένως πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να κρατήσουμε ψηλά τις δυνατότητες του συστήματος υγείας να περιθάλψει όσους πολίτες έχουν ανάγκη», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε «είμαστε μακριά από την εθελοντική συνεισφορά που θα θέλαμε να δούμε σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς είμαστε μόλις στο ¼ αυτών που ζήτησε ο υπουργός Υγείας». 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, επισήμανε ότι το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να ενσωματωθούν όσοι έχουν δείξει διάθεση. «Τα τελεσίγραφα και οι διορίες δυσκολεύουν αυτή τη διαδικασία. Δεν την ευνοούν και δεν την προάγουν», σημείωσε. 

Όπως ανέφερε, υπάρχουν δεξαμενές γιατρών που μπορούν να εργαστούν. Ενδεικτικά, είναι οι άνθρωποι που περιμένουν ειδικότητα, είναι αυτοί που απολύθηκαν και δικαιώθηκαν στα δικαστήρια και μπορούν να επιστρέψουν, είναι οι άνθρωποι που βρίσκονται υπό κρίση και η κρίση πρέπει να προχωρήσει ταχύτερα. «Να ενσωματωθούν όλοι αυτοί και στη συνέχεια η πολιτεία να πράξει όσα νομίζει», επισήμανε ο κ. Εξαδάκτυλος και πρόσθεσε ότι  «οι άνθρωποι που ζητούνται αυτή τη χρονική στιγμή δεν είναι σε διακοπές. Είναι στην κοινότητα, προσφέρουν υπηρεσίες, κρατούν ασθενείς στο σπίτι και επιτελούν ένα έργο που δεν ξέρουμε ποιος θα το επιτελέσει». 

Σημείωσε δε ότι μεγάλο αγκάθι αποτελεί το γεγονός ότι καθυστερούν οι πληρωμές των εφημεριών και υπογράμμισε ότι οι Έλληνες γιατροί είναι οι χειρότερα αμειβόμενοι στην Ε.Ε. 

Με τη σειρά του ο κ. Πέτσας τόνισε ότι «η πανδημία δεν είναι η ευκαιρία να λύσουμε συντεχνιακά ζητήματα που χρονίζουν, όπως η οικονομική αποζημίωση των γιατρών. Ή θα υπάρξει η εθελοντική συνεισφορά ή ο πρωθυπουργός θα προσχωρήσει σε επίταξη υπηρεσιών, γιατί ο χρόνος είναι κρίσιμο μέγεθος». 

Σχετικά με το άνοιγμα της αγοράς, ο αναπληρωτής υπουργών Εσωτερικών σημείωσε ότι η βαλβίδα αποσυμπίεσης που θα ανοίξει από Δευτέρα έχει μια σημασία, αλλά αυτό που θα βοηθήσει είναι η πίστη ότι φτάνουμε στο τέλος αυτού του δράματος. «Μέχρι το Πάσχα θα είμαστε πολύ καλύτερα. Ο Απρίλιος είναι ο μήνας που θα μας οδηγήσει στην έξοδο», υπογράμμισε. 

Σε ό,τι αφορά στα rapid test που θα κάνουν μόνοι τους οι πολίτες, δήλωσε ότι θα πρέπει να ακολουθήσουν τη διαδικασία που θα προβλέπεται και να κάνουν τη σχετική επιβεβαίωση ώστε να υπάρξει η ιχνηλάτηση από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας επισημαίνοντας ότι μέχρι τέλος Μαρτίου όλα αυτά θα εξειδικευθούν.  

Από την άλλη μιλώντας χθες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, ο γενικός γραμματέας του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Γιώργος Ελευθερίου, επισήμανε ότι οι γιατροί είναι έτοιμοι να ενισχύσουν το ΕΣΥ, αλλά απαιτείται σχεδιασμός. 

«Ο τομέας της δημόσιας υγείας δεν είναι τομέας αντιπαράθεσης. Εμείς είμαστε γιατροί. Ούτε πολιτικοί είμαστε ούτε αντιπαράθεση θέλουμε. Αγωνιούμε για την υγεία των Ελλήνων και θέλουμε να τους παρέχουμε την καλύτερη δυνατή πιθανότητα να ξεπεράσουμε αυτή την πανδημία», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Ωστόσο, τόνισε ότι το υπουργείο Υγείας ζητάει 200 γιατρούς και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος δεν γνωρίζει ούτε ποιες ειδικότητες ζητά ούτε ποια νοσοκομεία θα στελεχώσουν ούτε τι ακριβώς θα κάνουν. «Χρειάζεται σχεδιασμός. Ο τομέας της υγείας δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με μέτρα τελευταίας στιγμής και πανικού και δεν μπορεί να είναι τομέας τελεσιγράφων. Είναι τομέας σύνθεσης, ανταλλαγής απόψεων και σχεδιασμού. Είμαστε εδώ να βοηθήσουμε». 

Επιπλέον, αναφέρθηκε και σε «τρύπα» που μπορεί να προκύψει από την επίταξη γιατρών. «Όταν αφαιρείς 200 γιατρούς από το σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που ο καθένας κατά μέσο όρο παρακολουθεί γύρω στους 1.500 ασθενείς, όχι μόνο κορωνοϊού, δημιουργείς μια τρύπα ασθενών γύρω στις 300.000, οι οποίοι θα πρέπει να αναζητήσουν κάπου ιατρική βοήθεια», υπογράμμισε ο κ Ελευθερίου. 

Πάντως, ο ίδιος δεν έκρυψε την ενόχλησή του για τους χειρισμούς του υπουργείου Υγείας τονίζοντας ότι «είναι άκομψο ο θεσμικός φορέας των γιατρών να μαθαίνει για την επίταξη από την τηλεόραση». Πρόσθεσε δε ότι στο πρώτο κύμα της Θεσσαλονίκης, οι ιδιώτες γιατροί που έχουν πάει στην 4η ΥΠΕ, δουλεύουν 4 μήνες και ακόμα δεν έχουν πληρωθεί. Έχουμε ζητήσει να πάμε εθελοντικά και δεν υπάρχει σύμβαση εθελοντικής εργασίας». 

skai/ photo video screenshot