• Αρχική
  • Άρθρα
  • Πελώνη: «Τις επόμενες ημέρες το ρυθμιστικό πλαίσιο για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς»

Πελώνη: «Τις επόμενες ημέρες το ρυθμιστικό πλαίσιο για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς»

Συνέντευξη παραχώρησε στο «Πρώτο Πρόγραμμα» του ραδιόφωνου της ΕΡΤ η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, μιλώντας μεταξύ άλλων για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τον κορονοϊό, σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού.

Ερχόμενη στο εσωτερικό, η κ. Πελώνη αναφέρθηκε στην ΕΜΑΚ και διευκρίνισε ότι αντικαθίστανται, φεύγουν από τη συγκεκριμένη υπηρεσία όσοι δεν προχώρησαν σε εμβολιασμό, σε σχέση με το ζήτημα που απασχόλησε τη σημερινή επικαιρότητα:

«Είχαν δοθεί συγκεκριμένες προθεσμίες και για την πρώτη δόση και για την ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου. Η σχετική απόφαση προέβλεπε ότι δεν μπορεί να είναι σε αυτή την ειδική Ομάδα όποιος δεν ολοκληρώνει τον εμβολιασμό του. Θυμίζω ότι υπήρξε και απόφαση του ΣτΕ σε σχετική προσφυγή που έγινε για να ακυρωθεί η υποχρεωτικότητα».

Ανέφερε, επίσης, ότι πρόκειται για μια κρίσιμη υπηρεσία για την αντιμετώπιση καταστροφών και προφανώς, πρέπει να στηρίζεται στην πλήρη διαθεσιμότητα του προσωπικού που υπηρετεί, η οποία, όπως σημείωσε, μπορεί να διαταραχθεί σοβαρά, αν αρρωστήσουν οι μισοί από κορονοϊό και δεν μπορούν να ανταποκριθούν.

Η κυρία Πελώνη για τους εμβολιασμούς είπε ότι τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί το πλαίσιο που αφορά τα πεδία της υποχρεωτικότητας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, κατόπιν της εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής. «Θα λύνει και θα ρυθμίζει όλα τα λειτουργικά ζητήματα που προκύπτουν ή ενδεχομένως να προκύψουν από αυτή την απόφαση», τόνισε.

Επανέλαβε, εξάλλου, ότι οι εργαζόμενοι στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων οφείλουν να έχουν κάνει την πρώτη δόση μέχρι τις 16 Αυγούστου και οι εργαζόμενο στις δομές υγείας μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου. «Στόχος μας δεν είναι να τιμωρήσουμε, αλλά να ενθαρρύνουμε τους πιο δύσπιστους να εμβολιαστούν. Και προτεραιότητα, προφανώς, έχουν οι εργαζόμενοι που έρχονται σε επαφή με ευπαθείς συμπολίτες μας» είπε.

Αφού επισήμανε ότι ο υγειονομικός κίνδυνος δεν είναι ο ίδιος ανάμεσα σε έναν εμβολιασμένο και σε έναν ανεμβολίαστο πολίτη, η κ. Πελώνη υπογράμμισε επίσης, ότι «υπάρχουν, λοιπόν, διευκολύνσεις για εμβολιασμένους, όπου σαφώς ο υγειονομικός κίνδυνος είναι πολύ μικρότερος έως καθόλου, και υπάρχουν αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα για τους ανεμβολίαστους. Το αναφέρω, γιατί ακούω και την κριτική περί αποκλεισμών και διχασμού. Δεν αποκλείουμε κανέναν. Όλοι πρέπει να προσέχουμε και περισσότερο οι ανεμβολίαστοι».

(φωτο: eurokinissi)