ΠΑΣΟΚ – Νικητιάδης: «Η Κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει συγνώμη από τα νοικοκυριά που δεν μπορούν να βγάλουν τον μήνα»

Ανακοίνωση Τύπου ΠΑΣΟΚ:

” Γιώργος Νικητιάδης: «Να ζητήσει συγνώμη η ΝΔ από τα νοικοκυριά που δεν βγάζουν τον μήνα»

   Ολομέτωπη επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ-Kινήματος Αλλαγής Γιώργος Νικητιάδης για την ανικανότητα της και τα ψέματα που έχει πει στους Έλληνες για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

   «Η Κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει συγνώμη από τα νοικοκυριά που δεν μπορούν να βγάλουν τον μήνα», τόνισε χαρακτηριστικά.

   Κατά τη διάρκεια της συζήτησης νομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης με θέμα:«Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/2101 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 24ης Νοεμβρίου 2021 για την τροποποίηση της Οδηγίας (ΕΕ) 2013/34 όσον αφορά στη δημοσιοποίηση στοιχείων φορολογίας εισοδήματος από ορισμένες επιχειρήσεις και υποκαταστήματα – επικαιροποίηση εθνικής νομοθεσίας για τις υποχρεώσεις δημοσιότητας των εταιρειών και άλλες επείγουσες διατάξεις», ο κ. Νικητιάδης ως ειδικός αγορητής έστρεψε τα βέλη του στον υπουργό Ανάπτυξης κ. Σκρέκα, παραθέτοντας στοιχεία από άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έλαβαν αποτελεσματικά μέτρα κατά της ακρίβειας προστατεύοντας τους καταναλωτές τους.

   Μιλώντας με παραδείγματα ο κ. Νικητιάδης, κατέρριψε το αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας «πως μόνο η κυβέρνηση ήρθε σε συμφωνία για να μειωθούν οι τιμές, με βιομηχανίες», τονίζοντας ότι «Η γαλλική κυβέρνηση κατάφερε να «παγώσει» τις τιμές σε 5.000 προϊόντα, στην Ιταλία η κυβέρνηση ήρθε σε συμφωνία με την κλαδική ομοσπονδία τροφίμων για μειώσεις των τιμών και έθεσαν σε ισχύ αυτό που ονόμασαν “τρίμηνο κατά του πληθωρισμού”, από 1η Οκτωβρίου έως 31 Δεκεμβρίου. Οι ιταλικές καταναλωτικές οργανώσεις εξέφρασαν την ικανοποίηση τους και υπολόγισαν πιθανή εξοικονόμηση 4 δισεκ. για τα νοικοκυριά».

   Αποδομώντας πλήρως το μέτρο της «μόνιμης μείωσης τιμής» που νομοθέτησε η κυβέρνηση, ο τ.υφυπουργός παρουσίασε στοιχεία όπου το ίδιο προϊόν ιδίου βάρους έχει τιμή μεγαλύτερη μετά την ένταξη του στο μέτρο «μόνιμης μείωσης τιμής» της κυβέρνησης από ό,τι προηγουμένως. Παραλλήλως, καταθέτοντας συγκεκριμένα τεκμήρια ο κ. Νικητιάδης αναφέρθηκε στις τεράστιες διαφορές τιμών σε ολόιδια βασικά προϊόντα μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας με τα ελληνικά να είναι πολλαπλώς ακριβότερα. Σε ποσοστό μάλιστα που σε πολλά είδη η τιμή να είναι κατά 40%-50% υψηλότερη.

   Εκθέτοντας για μια ακόμη φορά την Κυβέρνηση για τα ψέματα της ο κ. Νικητιάδης έδωσε στοιχεία της Eurostat που αποδεικνύουν τις σημαντικές μειώσεις τιμών σε σιτηρά, γάλα και βούτυρο που αγγίζουν και το 38% στην Ε.Ε και στην Ελλάδα η μείωση δεν ξεπέρασε το 6%. Στην πρωτολογία του ο κ. Νικητιάδης επανέλαβε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για μείωση των συντελεστών ΦΠΑ σε βασικά είδη, υπογραμμίζοντας πως 21 χώρες έχουν ήδη προχωρήσει στη μείωση. Ταυτοχρόνως σημείωσε πως θα πρέπει να ενισχυθεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού να στελεχωθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί για να μπορούν να υλοποιήσουν ουσιαστικούς ελέγχους και να ενισχυθεί το καταναλωτικό κίνημα.

   Στη δευτερολογία του ο κ. Νικητιάδης απευθυνόμενος στον κ. Σκρέκα τον κάλεσε να ζητήσει συγνώμη τόσο από τα νοικοκυριά που δε βγάζουν το μήνα, όσο και από την πραγματικότητα, καθώς ο υπουργός Ανάπτυξης δε γνωρίζει τις δηλώσεις ομοϊδεατών του για μη μείωση του ΦΠΑ από άλλες χώρες. Καυτηρίασε τη στάση του υπ. Ανάπτυξης καθώς δεν είπε κουβέντα για τα τεκμηριωμένα στοιχεία που παρέθεσε ο βουλευτής Δωδεκανήσου για τις τεράστιες διαφορές τιμών σε βασικά είδη μεταξύ Ευρώπης και Ελλάδας με τη χώρας μας να είναι πολύ ακριβότερη. Τέλος ο υπεύθυνος του Κ.Τ.Ε. Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Νικητιάδης, έθεσε το ερώτημα γιατί άργησαν οι έλεγχοι στις δύο πολυεθνικές που επιβεβαιώθηκαν πρόστιμα από τη στιγμή που η Επιτροπή Ανταγωνισμού είχε ενημερώσει την Κυβέρνηση και το υπουργείο Ανάπτυξης από το Μάρτιο ότι υπάρχουν κερδοσκοπικά φαινόμενα στην αγορά και γιατί πέρασαν τόσοι μήνες αφήνοντας την αισχροκέρδεια να μαστίζει τα ελληνικά νοικοκυριά σε βαθμό που έφθανε το 362%.”

(ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: intime)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί