Ο κόσμος κλείστηκε στα σπίτια του- Καταστροφή των μπαρ, χασούρα στα ταμεία στις γιορτές

Αλλεπάλληλα χτυπήματα δέχονται τα μαγαζιά της εστίασης και τα εμπορικά καταστήματα από την πανδημία του κορωνοϊού.

Τα μέτρα πανδημίας και η ακρίβεια προκάλεσαν… ερήμωση στην αγορά και στην εστίαση, με τους τζίρους να κατρακυλούν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) Γιώργος Καρανίκας μιλώντας στο Sputnik ανέφερε ότι οι καταναλωτές αποφεύγουν τις μετακινήσεις και την αγορά υπό τον φόβο της μετάλλαξης Όμικρον και περιέγραψε με μελανά χρώματα τις πωλήσεις κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς καθώς η αγορά κινήθηκε μόνο δύο ημέρες πριν από τις συγκεκριμένες γιορτές.

«Πέρα από τις προπαραμονές και παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς που ήταν καλές, οι άλλες ημέρες δεν ήταν κάτι το ιδιαίτερο. Από τότε που άρχισαν τα κρούσματα να ανεβαίνουν, έτσι άρχισε να μειώνεται η επισκεψιμότητα στα καταστήματα» εξήγησε ο κ. Καρανίκας.

Πρόσθεσε ότι ένα τμήμα των καταναλωτών κινήθηκε μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου, «άρα τα δώρα με κάποιον τρόπο αγοράστηκαν», ωστόσο τα χρήματα που διέθεσαν οι καταναλωτές για την αγορά δώρων ή προσωπικών αγαθών μειώθηκαν σημαντικά.
«Η ακρίβεια που υπάρχει ειδικά σε ηλεκτρικό ρεύμα και θέρμανση, προβληματίζει και συγκρατεί τους καταναλωτές οι οποίοι ναι μεν έκαναν αγορές για δώρα, αλλά με λιγότερα χρήματα. Δηλαδή αντί να πάρει ένα δωράκι των 30 ευρώ, αγόρασε ένα με 20 ευρώ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί ο τζίρος μας» τόνισε.

Η ΕΣΕΕ, όπως είπε ο πρόεδρός της, τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιήσει τηλεφωνική έρευνα προκειμένου να χαρτογραφήσει τις αγορές και τα χαρακτηριστικά των καταναλωτών, όμως ήδη γνωρίζουν ότι ο τζίρος είναι πολύ πεσμένος σε σχέση με το 2019, την τελευταία προ κορωνοϊού χρονιά.

«Προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα κάνουμε μια έρευνα και ναι μεν δεν έχουν τεράστια αξιοπιστία γιατί θα είναι τηλεφωνική έρευνα (δεν θα είναι όπως τα στοιχεία που ανακοινώνει η ΕΛΣΤΑΤ), αλλά θα έχουμε την τάση. Φυσικά ξέρουμε ότι τα νούμερα τα σημερινά στην αγορά είναι πολύ χαμηλότερα από το 2019. Το 2020 σας θυμίζω ότι ήμασταν κλειστά λόγω lockdown» είπε ο κ. Καρανίκας.

Λιγοστές οι ελπίδες και για τις χειμερινές εκπτώσεις

Τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου αρχίζουν οι χειμερινές εκπτώσεις και η αγορά «εύχεται να πάνε καλά» διατηρώντας όμως λιγοστές ελπίδες.
«Φοβόμαστε να έχουμε προσδοκίες, ευχόμαστε να έχουμε κίνηση, γιατί τα κρούσματα είναι πάρα πολλά και ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα (ο κόσμος) θα αποφύγει να κατεβεί στην αγορά. Πάντως οι συνάδελφοι θα κάνουν πάρα πολύ καλές τιμές στις εκπτώσεις, διότι πρέπει πάση θυσία να φύγουν τα εμπορεύματα. Ενδεχομένως αυτό να είναι ένα κίνητρο για τον κόσμο» κατέληξε ο κ. Καρανίκας.

Κατρακυλά ο τζίρος στην εστίαση

Καταστροφή και στην εστίαση έφεραν τα πανδημικά μέτρα. Χωρίς μουσική και με ωράριο λειτουργίας έως τα μεσάνυχτα, η κίνηση στα καταστήματα της εστίασης και κατ’ επέκταση ο τζίρος έπεσε σημαντικά.

Το μέλος της «Πρωτοβουλίας για την εστίαση» και ιδιοκτήτης καταστημάτων Νίκος Νυφούδης ανέφερε στο sputnik, ότι μετά τα νέα μέτρα που ίσχυσαν από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, «η κίνηση είναι πολύ πεσμένη».

«Στα μπαρ η πτώση είναι πάνω από 50%, αλλά και στα εστιατόρια είναι επίσης μεγάλη. Τα κρούσματα είναι πάρα πολλά και θεωρώ ότι η κυβέρνηση πιάνει το όλο θέμα από λάθος μεριά. Εμείς δεν πρέπει να εξετάσουμε τις συνέπειες της μουσικής ή του ωραρίου. Πρέπει να κοιτάξουμε τη μείωση του τζίρου, η οποία συμβαίνει λόγω της πανδημίας. Είναι η ίδια λογική όπως όταν πέφτει χαλάζι και καταστρέφονται οι καλλιέργειες των αγροτών. Δεν λέμε γιατί έπεσε το χαλάζι, αλλά αποζημιώνονται οι αγρότες γιατί έχασαν τη σοδειά τους. Κι εμείς αυτή τη στιγμή χάνουμε τους πελάτες. Δεν είναι μόνο οι περιορισμοί είναι και τα χιλιάδες κρούσματα με αποτέλεσμα να έχουμε συνέχεια ακυρώσεις. Δηλαδή κλείνει κάποιος τραπέζι για την Τρίτη και τη Δευτέρα το πρωί το ακυρώνει γιατί κάποιος από την παρέα κόλλησε κορvνοϊό» εξηγεί ο κ. Νυφούδης.
Ο κλάδος, όπως ανέφερε, ζητά αποζημίωση ενοικίου και αποζημίωση εισοδήματος προκειμένου να στηριχτούν για να μη γίνουν απολύσεις ή μπουν λουκέτα σε πολλά καταστήματα.

πληροφορίες sputnik/ photo

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί