οι οποίοι ειδοποίησαν το δασαρχείο Καστοριάς. Στη συνέχεια ενημερώθηκε η περιβαλλοντική οργάνωση «Καλλιστώ», στελέχη της οποίας μετέβησαν στο σημείο όπου βρέθηκε το νεκρό ζώο, ηλικίας περίπου 2,5 ετών και βάρους 60 κιλών, με εμφανές τραύμα από πυροβόλο όπλο.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης, η θανάτωση αρκούδας είναι μια παράνομη πράξη, γι’ αυτόν τον λόγο το Δασαρχείο Καστοριάς θα προχωρήσει σε όλες τις νόμιμες διαδικασίες για να διερευνηθεί το περιστατικό από την Δικαιοσύνη.
Η “Καλλιστώ” καλεί τους πολίτες που διαπιστώνουν την παρουσία αρκούδας κοντά σε κατοικημένες περιοχές ή σε ανθρώπινη δραστηριότητα να ενημερώσουν τις αρμόδιες αρχές, όπως το Δασαρχείο ή την Αστυνομία, και εφόσον απαιτείται, θα ενεργοποιηθεί το πρωτόκολλο που προβλέπεται για τις Ομάδες ‘Αμεσης Επέμβασης.
Υπενθυμίζεται πως η αρκούδα στην Ελλάδα είναι ένα απόλυτα προστατευόμενο είδος, σύμφωνα με την ελληνική και τη διεθνή νομοθεσία. Το είδος, καθώς και ο βιότοπός του, προστατεύονται από το Δασικό Κώδικα, αλλά και από την Οδηγία για τους Οικοτόπους (92/43/ΕΕ), τη συνθήκη της Βέρνης και τη συνθήκη της Ουάσινγκτον (CITES). Σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των απειλούμενων ζώων της Ελλάδας (2009), η αρκούδα ταξινομείται στα Κινδυνεύοντα Είδη. Επισημαίνεται ότι η θανάτωση ή ο τραυματισμός αρκούδας διώκεται ποινικά.
ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: pixabay
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Επίθεση με μολότοφ στο Αστυνομικό Τμήμα Κυψέλης
- Η απάτη της ΑΙ! Ψεύτικες φωτό στην Κίνα έδειχναν χαλασμένα φρούτα, vid
- Έφτιαξαν το χάλκινο άγαλμα του RoboCop στο Ντιτρόιτ μετά από σχεδόν 15 χρόνια – Δείτε βίντεο
- Έκλεισαν οι κάλπες στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών – Συνεχίζεται αύριο η ψηφοφορία
- Δήμαρχος Αποκορώνου: Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι “δεν ζητούν ελεημοσύνη αλλά δικαιοσύνη για τον ιδρώτα τους”
- Σουσάμι: Η υπερτροφή που προστατεύει την καρδιά και περιέχει ωφέλιμα μέταλλα!
- Η αξιολάτρευτη στιγμή της Μελάνια όταν κοριτσάκι έτρεξε στην αγκαλιά της, vid
- Σέρρες: Άνοιξε για τα φορτηγά το τελωνείο Προμαχώνα
- Η μεγάλη αλλαγή που έγινε παγκόσμια και επέφερε νέα δεδομένα
- Μ. Χαρακόπουλος: Κανένας «Φραπές» δεν θα μπορεί να λαμβάνει πλέον επιδοτήσεις – Πληρωμές μέχρι τις γιορτές









