Μπαίνουν “Αδιάφθοροι” στο Δημόσιο – Πώς θα λειτουργούν οι ειδικές ομάδες ελέγχου

Υπό το βλέμμα των νέων "Αδιάφθορων" πάνω σε αποφάσεις, εμπιστευτικά έγγραφα, οικονομικές και μη αναφορές και σε πληροφοριακά συστήματα θα λειτουργούν υπουργεία,

υπηρεσίες και φορείς της δημόσιας διοίκησης, στην οποία η κυβέρνηση θέλει να εγκαταστήσει συστήματα εσωτερικού ελέγχου, επιδιώκοντας, μεταξύ άλλων, να ενισχύσει το μήνυμα- δέσμευση για αυξημένη λογοδοσία και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Ο σχεδιασμός προβλέπει, σύμφωνα με “ΤΑ ΝΕΑ”, σε κάθε δομή “γραφεία” ελεγκτών που θα έχουν αυξημένες αρμοδιότητες ώστε σύμφωνα με το κυβερνητικό σκεπτικό, να εντοπίζονται ενδείξεις ή και στοιχεία κακοδιαχείρισης, να διασφαλίζεται η εφαρμογή των νόμων και προλαμβάνονται “σκοτεινά” στραβοπατήματα.

Με άλλα λόγια, ετοιμάζονται ειδικές ομάδες ελέγχου με αυτονομία και ευελιξία για προγραμματισμένα και έκτακτα “σκαναρίσματα” στις κινήσεις του Δημοσίου κατά το γενικό μοντέλο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, αλλά και περίπου θυμίζοντας την αυτοτελή υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ.

Πώς θα λειτουργούν

Τα κλιμάκια θα μπορούν να “μπαίνουν” παντού, σε αρχεία, χώρους και ψηφιακά συστήματα, με την προϋπόθεση ότι δεν εμπλέκονται διοικητικά ή επιχειρησιακά στον εκάστοτε φορέα, προκειμένου να κερδηθεί το “στοίχημα” της ανεξαρτησίας.

Η αποφυγή της… σύγκρουσης συμφερόντων μένει να επιβεβαιωθεί στην πράξη κατά την εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων, οι οποίες δρομολογούνται για ψήφιση, σύμφωνα με “ΤΑ ΝΕΑ” την ερχόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα πρέπει να προκύπτουν ετήσιες εκθέσεις το αργότερο έως 31 Μαρτίου κάθε έτους, ως απολογισμός του προηγούμενου 12μηνου με συμπεράσματα σε πρόσημο “θετικό” ή “αρνητικό” ή με επιφύλαξη για την οποία θα ενημερώνονται απευθείας η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, το Ελεγκτικό Συνέδριο και το υπουργείο Οικονομικών.

Δεδομένη θεωρείται και η υιοθέτηση ξεχωριστού κώδικα δεοντολογίας για τις ελεγκτικές επιτροπές, προκειμένου να καθορίζονται τα όρια καθηκόντων και οι ευθύνες τους, ενώ πέρα από το ότι θα μπορούν να “τρυπώνουν” όπου κρίνουν αναγκαίο, ακόμη και σε συστήματα άλλου φορέα για πιο διευρυμένο έλεγχο, θα έχουν και δυνατότητα να καλούν σε… εξωτερικές ενισχύσεις.

Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλεψη για κινητοποίηση και ιδιωτών εμπειρογνωμόνων, είτε φυσικά ή νομικά πρόσωπα, σε ειδικές περιπτώσεις κατά τις οποίες θα απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις ή μεγαλύτερη εμπειρία.

(Enikos)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί