Μπαίνει τάξη στο χάος με τις ΜΚΟ – Μηταράκης: «Θα κρατούνται μέχρι να απελαθούν όσοι αλλοδαποί δεν δικαιούνται άσυλο»

Για περιπτώσεις «κακοδιαχείρισης και αμφίβολων στόχων στη διαχείριση του μεταναστευτικού και εμπλοκής σε διάφορα γεγονότα» από την πλευρά των μη κυβερνητικών οργανώσεων

έκανε λόγο ο υπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου, Νότης Μηταράκης, σε ραδιοφωνική συνέντευξή του, με αφορμή τον έλεγχο που διενεργεί σε ΜΚΟ η Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Ωστόσο, όπως διευκρίνισε ο κ. Μηταράκης στη συνέντευξή του στον ρ/σ ΣΚΑΙ 100.3, «υπάρχει ένα πολύ μεγάλο εύρος ΜΚΟ. Υπάρχουν οργανώσεις που πραγματικά συνέβαλαν αποφασιστικά στην προστασία και των τοπικών κοινωνιών και στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού με ένα πολύ σωστό και οργανωμένο τρόπο». Ο ίδιος τόνισε ότι το υπουργείο έχει δημιουργήσει Ειδική Γραμματεία Ελέγχου των ΜΚΟ τον περασμένο Μάρτιο.

Ο υπουργός Μετανάστευσης εξήγησε εξάλλου ότι αντίστοιχος έλεγχος γίνεται και στο υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου, από όπου «παίρνουν στοιχεία για τη διαχείριση κονδυλίων τα προηγούμενα χρόνια».

Σχετικά με το θέμα της επιστροφής όσων λαμβάνουν απορριπτικές αποφάσεις ασύλου, ο κ. Μηταράκης παρατήρησε ότι οι αρνητικές αποφάσεις του τελευταίου διμήνου είναι 11.000 και ανέφερε ότι «με την Τουρκία, ευελπιστούμε ότι με τη λήξη του κορονοϊού θα ξεκινήσει ξανά η γραμμή. Ως προς τις τρίτες χώρες, και εδώ είναι πολύ σημαντικό, είναι βασική προτεραιότητα της χώρας μας στη διαπραγμάτευση στην Ευρωπαϊκή Ένωση να καταστεί ευρωπαϊκή προτεραιότητα».

Ο υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας υποχρεωτικού μηχανισμού διαμοιρασμού των θετικών αποφάσεων όσων δικαιούνται άσυλο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη λειτουργία ενός κοινού μηχανισμού επιστροφής όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας.

Τέλος, ο υπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου επισήμανε ότι με το νέο μεταναστευτικό νόμο 4686/2020 που ψηφίστηκε πριν από τρεις μέρες δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας ειδικού τμήματος επιστροφών και επιτρέπεται πλέον «να κρατούνται αυτοί οι οποίοι είναι προς επιστροφή, αν θεωρείται ότι υπάρχει κίνδυνος φυγής».

(φωτο:eurokinissi)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί