Μια δόση ελευθερίας για το λιανεμπόριο σε Θεσσαλονίκη και Αχαΐα- Όχι όμως για Κοζάνη- Οι αλλαγές που πρέπει να ξέρουμε

Mε το δελτίο αφήνονται οι οικονομικές δραστηριότητες να λειτουργήσουν και πάλι.

Από τη Δευτέρα 12 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη και την Αχαΐα ανοίγει το λιανεμπόριο, αλλά όχι στην Κοζάνη, όπως ανακοινώθηκε κατά την τακτική ενημέρωση από την κυβέρνηση για τα μέτρα κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας το λιανεμπόριο θα ανοίξει με click in shop και click away, όπως δηλαδή σε όλη τη χώρα, ενώ στην Π.Ε Θεσσαλονίκης μόνο με click away.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης το λιανεμπόριο παραμένει σε αναστολή λόγω της ιδιαίτερης επιδημιολογικής επιβάρυνσης που παρατηρείται στην περιοχή.

Επίσης από 12/4 επαναλειτουργούν τα καταστήματα ΟΠΑΠ, με εξαίρεση α) τον ΚΑΔ: 92.00.12.02 που αφορά τα ΟΠΑΠ play και β) τον ΚΑΔ: 92.00.12 που αφορά τις υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών με μηχανήματα/ κερματοδέκτη που παραμένουν κλειστά.

Τι αλλάζει στο λιανεμπόριο

Το λιανεμπόριο συνεχίζει τη λειτουργία του, ωστόσο αλλάζει το όριο ατόμων στα καταστήματα, καθώς αίρεται το πλαφόν των 20 ατόμων και πλέον η αναλογία έχει ως εξής:

Για επιφάνειες καταστημάτων έως 500 τετραγωνικά, 1 άτομο ανά 25 τετραγωνικά. Για επιφάνειες άνω των 500 τετραγωνικών, για κάθε 100 τετραγωνικά πλέον των 500, επιτρέπεται ένας πελάτης.

Αναφερόμενος στα self tests, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο, τόσο για την επαναλειτουργία των Λυκείων, όσο και για τα επόμενα βήματα σε άλλους τομείς δραστηριότητας, καθώς, όπως επισήμανε, «μας επιτρέπουν να προφυλάξουμε εμάς και τους γύρω μας, σε συνδυασμό με τα μέτρα αυτοπροστασίας» και «κάνουν δυνατά κάποια βήματα ελευθερίας πριν ολοκληρωθεί το τείχος ανοσίας που χτίζουμε βήμα- βήμα με τον εμβολιασμό».

Ερωτηθείς αν έχει έχει συζητηθεί στην επιτροπή υπό ποιες προϋποθέσεις θα επιτραπεί η μετάβαση των πολιτών στις εξοχικές τους κατοικίες και στις ιδιαίτερες πατρίδες τους το Πάσχα, αν το self test είναι ένα εισιτήριο που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί, ο κ. Χαρδαλιάς συνέστησε υπομονή τονίζοντας ότι αυτό που είναι δεδομένο είναι «ότι απέχουμε τρεις εβδομάδες από το Πάσχα».

Τέλος, ερωτηθείς αν θα ανοίξουν οι υπερτοπικές μετακινήσεις και η εστίαση μέχρι 14 Μαΐου λόγω της έναρξης της τουριστικής περιόδου, ακόμη κι αν το επιδημιολογικό φορτίο είναι υψηλό, ο κ. Χαρδαλιάς είπε: «Το ζήτημα της αντιμετώπισης αυτής της πανδημίας είναι ένα φαινόμενο δυναμικό. Νομίζω είναι αντιληπτό σε όλους ότι θα θέλαμε να είναι συνέχεια ανοιχτά τα πάντα, αλλά είμαστε αναγκασμένοι να εφαρμόσουμε μία συγκεκριμένη στρατηγική, κάποιες φορές να είμαστε ανοιχτοί, κάποιες φορές να είμαστε κλειστοί, διότι αυτό επιβάλλουν τα υγειονομικά δεδομένα, τα επιδημιολογικά δεδομένα τα οποία καθημερινά παρατηρούμε σε όλη τη χώρα. Ως εκ τούτου ας κάνουμε λίγη υπομονή, όλα θα κριθούν από το αποτέλεσμα».

photo eurokinissi

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί