Με τον Πολωνό υφυπουργό Εθνικής Άμυνας συναντήθηκε ο Θ. Δαβάκης

Τι ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Με τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας της Πολωνίας, Pawel Zalewski, συναντήθηκε σήμερα, Πέμπτη 16 Απριλίου, στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, στην Αθήνα, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Θανάσης Δαβάκης. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, οι δύο υφυπουργοί εστίασαν στην υφιστάμενη διμερή αμυντική συνεργασία Ελλάδας-Πολωνίας, στις τρέχουσες προκλήσεις ασφαλείας στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Πτέρυγα του ΝΑΤΟ, καθώς και στις κοινές προτεραιότητες των δύο χωρών στο πλαίσιο της Ατλαντικής Συμμαχίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παράλληλα, υπογράμμισαν τη σημασία αξιοποίησης των διαθέσιμων ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων, συμπεριλαμβανομένου του Κανονισμού «SAFE», καθώς και των υφιστάμενων συνεργατικών σχημάτων, με στόχο την ανάληψη νέων πρωτοβουλιών στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.

Στη συνέχεια, παρουσία των δύο υφυπουργών, υπογράφηκε το πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας για το 2026 μεταξύ των δύο χωρών και το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών και του Στρατιωτικού Μουσείου της Πολωνίας.

«Υποδέχθηκα σήμερα στην Αθήνα τον ομόλογό μου, υφυπουργό Εθνικής Άμυνας της Πολωνίας, Pawel Zalewski. Συζητήσαμε για την περαιτέρω εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας των δύο κρατών, ιδίως στον τομέα της καινοτομίας, των νέων τεχνολογιών καθώς και για τη δυνατότητά να φέρουμε ακόμη πιο κοντά τα δύο οικοσυστήματα, το ελληνικό και το πολωνικό. Συμφωνήσαμε ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια συνεργασίας, ιδίως στο πλαίσιο του Κανονισμού SAFE», τόνισε ο κ. Δαβάκης. «Ανταλλάξαμε απόψεις για δυνητική συνεργασία σε εξοπλιστικά προγράμματα κοινού ενδιαφέροντος για την κάλυψη κοινών αναγκών στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών εργαλείων ανάπτυξης δυνατοτήτων», πρόσθεσε.

«Παράλληλα, επισημάναμε τη σημασία της επαγρύπνησης, της τήρησης του διεθνούς δικαίου και της ενίσχυσης αξιόπιστων μηχανισμών αποτροπής, υποστηρίζοντας μία 360 μοιρών ολιστική προσέγγιση ασφάλειας τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στην ΕΕ», ανέφερε ο κ. Έλληνας υφυπουργός και κατέληξε: «Και οι δύο πλευρές εκφράσαμε τη βούλησή μας να συνεχίσουμε τον εποικοδομητικό διάλογο».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/photo: eurokinissi

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί