Λογαριασμοί ρεύματος: Προ των πυλών το νέο μοντέλο – Το σχέδιο της Ελλάδας και ο… γρίφος (vid)

Λογαριασμοί ρεύματος: Προ των πυλών το νέο μοντέλο - Το σχέδιο της Ελλάδας και ο... γρίφος (vid)

Η Κομισιόν συνεχίζει τον αγώνα δρόμου για εύρεση λύσης στην ενεργειακή κρίση. Αν και τα κράτη – μέλη έχουν προχωρήσει σε εθνικά σχέδια, η Ευρώπη πρέπει τώρα να βρει τα σωστά μέτρα που θα «έρθουν» να συμπληρώσουν τα όσα έχουν λάβει τα κράτη της.

«Υπάρχει μια πρόταση στο τραπέζι», έχει πει σχετικά με τις τιμές ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Ωστόσο, εξέφρασε αμφιβολίες: «Είναι καλή αλλά είναι αρκετή; Δεν το νομίζω. Θεωρώ πως είναι σημαντικό να επιταχύνουμε σε ό,τι αφορά την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας».

Την ίδια ώρα, στην Ελλάδα αναμένονται νέες παρεμβάσεις εν μέσω της αναμονής για ευρωπαϊκή λύση.

Το σχέδιο της Ελλάδας και οι νέες παρεμβάσεις


Όσον αφορά στην Ελλάδα, το εθνικό σχέδιο που έχει επιλέξει η κυβέρνηση καταργεί τη ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και όπως έχει ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, την επόμενη εβδομάδα αναμένονται νέες παρεμβάσεις.

Η επιδότηση στο ρεύμα θα συνεχιστεί για όλους, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, για πρώτη κατοικία και εξοχικά και με μπόνους για όσους μειώσουν την κατανάλωση 15%.

«Θα δίνει κίνητρα στους πολίτες με πρόσθετη ουσιαστικά μειωμένη τιμή σε περίπτωση που πετύχουν πολύ συγκεκριμένους στόχους εξοικονόμησης», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Επίσης, θα ανακοινωθεί και παρέμβαση στο φυσικό αέριο χωρίς μοντέλο εξοικονόμησης, η οποία θα χρηματοδοτηθεί από το κράτος και τη ΔΕΠΑ, ενώ για το πετρέλαιο θέρμανσης εξετάζεται η επιδότηση 25 λεπτών ανά λίτρο με φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων.

«Με μια επιδότηση στην αντλία η οποία θα χρηματοδοτηθεί από τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων, όπως πια μας επιβάλει και η ΕΕ να κάνουμε με βάση τις πρόσφατες αποφάσεις της», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο γρίφος της επιδότησης σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο
Λίγα 24ωρα έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση για να δώσει λύση στο δύσκολο στοίχημα της παρέμβασης που ετοιμάζεται στο κομμάτι της ενέργειας. Την επομένη εβδομάδα θα ανοίξει τα χαρτιά της, αναφορικά με τον τρόπο επιδότησης μέσα από το σύστημα κινήτρων και αντικινήτρων για το ηλεκτρικό ρεύμα, τον τρόπο στήριξης – ενίσχυσης, όσων έχουν εγκατάσταση θέρμανσης που στηρίζεται στο φυσικό αέριο.

Την ίδια ώρα, με αγωνία περιμένουν οι καταναλωτές τις ανακοινώσεις για τις επιδοτήσεις σε καύσιμα και ενέργεια για να καταλήξουν στον πιο προσιτό τρόπο θέρμανσης.


Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, στο ρεύμα η επιδότηση θα είναι κλιμακωτή και θα αυξάνεται όσο μειώνεται η κατανάλωση με τη σύγκριση να γίνεται με την κατανάλωση τον αντίστοιχο μήνα της περσινής χρονιάς.

ethnos/ pexels

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί