• Αρχική
  • Άρθρα
  • Μητσοτάκης: Θα ελέγχουμε τους χώρους εργασίας, θέλουμε στοχευμένη αστυνόμευση

Μητσοτάκης: Θα ελέγχουμε τους χώρους εργασίας, θέλουμε στοχευμένη αστυνόμευση

«Θα ανοίγουμε και θα κλείνουμε»...Τι δήλωσε για την Ικαρία και Ελληνοτουρκικά...

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει την πρώτη του συνέντευξη μετά την απόφαση για το σκληρό lockdown στην Αττική.

Ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ εξήγησε: «Αυτό που μας ανησύχησε ιδιαίτερα ήταν η αύξηση των νοσηλειών στην Αττική σε συνδυασμό με τα μεταλλαγμένα στελέχη που γνωρίζουμε ότι έχουν μεγαλύτερη μεταδοτικότητα.

Προτίμησα να πάρουμε δραστικά μέτρα νωρίτερα για να μπορέσουμε να απαλλαγούμε από αυτά μια ώρα αρχύτερα. Η εμπειρία του Ιανουαρίου μας έδειξε ότι ίσως αυτός ο κύκλος να πρέπει να επαναληφθεί».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι πρέπει να γίνονται αυστηροί έλεγχοι στους χώρους εργασίας.

«Τώρα ωστόσο ξέρουμε πώς θα κάνουμε ελέγχους. Ξέρουμε ότι πρέπει να ελέγχονται περισσότερο οι χώροι εργασίας», είπε και προειδοποίησε για την αυστηροποίηση ελέγχων στην εφαρμογή της τηλεργασίας.

Σχετικά με την αστυνόμευση για την τήρηση των μέτρων ο κ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε πως «δεν μπορούμε να έχουμε έναν αστυνομικό δίπλα από κάθε πολίτη».

ΘΑ ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ

Σε ερώτηση για το αν θα συνεχίσουμε στην λογική της βεντάλιας για το επόμενο δίμηνο, απάντησε καταφατικά, αν και ανέφερε ότι οι 2,5 εβδομάδες είναι μεγάλο διάστημα για την Αττική. Παράλληλα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ξανακλείσει η Αγορά.

ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΟΙ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Για τα σχολεία και τις πανελλήνιες εξετάσεις ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Έχουμε κρατήσει τα παιδιά αρκετές εβδομάδες εκτός των σχολείων. Για τα παιδιά είναι πιο δύσκολο το άνοιξε κλείσε. Κάθε εβδομάδα που μένουν ανοιχτά τα σχολεία είναι κέρδος. Ίσως για το λιανεμπόριο είναι πιο εύκολο.

Έχω ζητήσει από την Υπουργό Παιδείας να γίνουν προσαρμογές στην Παιδεία. Οι Πανελλήνιες θα γίνουν κανονικά με μειωμένη ύλη».

ΓΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΤΟΥ

«Οποιοδήποτε μήνυμα δεν είναι συνεπές και αυτοαναιρούμενο δημιουργεί πρόβλημα. Ο κάθε υπουργός διαχειρίζεται τα του χαρτοφυλακίου του. Εάν υπήρξαν τέτοια φαινόμενα, διορθώνονται. Οι υπουργοί έχουν υποχρέωση να υπηρετούν την κεντρική γραμμή, να μην προκαταλαμβάνουν αποφάσεις.

Κι εγώ μιλάω πολύ συχνά για τα θέματα αυτά. Και χθες υπήρχε διχογνωμία και η απόφαση φτάνει σε εμένα. Αυτή την απόφαση θα την υπηρετούν όλοι οι υπουργοί. Από εδώ και στο εξής θα δείτε μεγαλύτερη συμμόρφωση και ενδεχομένως και λιγότερες παρουσίες», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Όταν βγαίνει κανείς στην τηλεόραση μπορεί και να του ξεφύγει και μια κουβέντα παραπάνω. Γι’ αυτό καλό θα είναι όταν βγαίνει κανείς, να έχει κάτι να πει» είπε για να προσθέσει πως δεν χρειάζεται να λέει κανείς διαρκώς κάτι καινούργιο.

ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΙΚΑΡΙΑ

Στην πρώτη του δήλωση για το «τραπέζωμα» στην Ικαρία, ο Έλληνας πρωθυπουργός εξήγησε πως το Σάββατο έφτασε στους Φούρνους και επιθεώρησε τους εμβολιασμούς των πολιτών κατά της COVID-19, σε ένα νησί που «δεν είχε δει πρωθυπουργό εδώ και 25 χρόνια».

Στην συνέχεια, μετέβη στα Θύμαινα: «ένα νησάκι με 80 κατοίκους» και μετά με καράβι πήγε στην Ικαρία, πραγματοποίησε «αυτοψία» στο εμβολιαστικό πρόγραμμα και κατέληξε για φαγητό στο σπίτι του κ. Στεφανάδη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό: «δεν το λέει κανείς ταξίδι αναψυχής», ωστόσο, ξεκαθάρισε πως «θα δεχτώ απόλυτα πως η εικόνα πλήγωσε τους πολίτες», ενώ πρόκειται για μια εικόνα που «αδίκησε τις προθέσεις μου, θα φροντίσουμε να μην υπάρξει καμία τέτοια εικόνα που στέλνει λάθος μήνυμα».


ΩΣ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΕΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΝΩ ΤΩΝ 60

Στο πιο κρίσιμο ζήτημα που είναι του εμβολιασμού, το μήνυμα είναι σαφές και ξεκάθαρο. Είναι μια μεγάλη επιτυχία για τη ελληνική δημόσια διοίκηση. Τα εμβόλια μας επιτρέπουν ότι όταν θα φτάσουμε στο Πάσχα τα πράγματα θα είναι καλύτερα. Μέχρι το Πάσχα θα έχουμε εμβολιάσει ένα μεγάλο μέρος των άνω των 60. Αυτό με κάνει να πιστεύω ότι καθώς θα μπαίνουμε στην άνοιξη και η οικονομία θα πρέπει να ανοίγει, θα έχουμε τουρισμό πίσω, θα αφήνουμε πίσω την πανδημία.

ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ;;;

Σε σχετική ερώτηση για την οικονομική επιβάρυνση από τις επιπτώσεις των μέτρων ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει κανένα ζήτημα νέου μνημονίου».

Αποκλείοντας λοιπόν δημοσιονομικά μέτρα ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι θα έχουμε μια «γρήγορη ανάκαμψη» η οποία «θα βελτιώσει την κατάσταση του χρέους ως προς το ΑΕΠ».

«Δεν ανησυχώ για αυτό αλλά για το πόσο γρήγορα θα ξαναπάρουν μπρος οι μηχανές της οικονομίας» είπε ο πρωθυπουργός.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

«Είδα τις δηλώσεις Ερντογάν. Όποιος οξύνει δεν έχει το δίκιο με το μέρος του. Εμείς μένουμε στις θέσεις μας. Υπάρχει πλαίσιο για την Κύπρο, διζωνική, δικοινοτική Ομοσπονδία. Έχω ξαναδεί εξάρσεις του Ερντογάν. Εύχομαι η σημερινή έξαρση, να ήταν έξαρση της στιγμής. Έχουμε την Ευρώπη με το μέρος μας. Δεν υπάρχει καμία συζήτηση για αποστρατικοποίηση και γκρίζες ζώνες. Έχουμε περάσει πολλές εντάσεις με την Τουρκία.

Ξέρουμε να υπερασπιζόμαστε το δίκαιό μας. Έχουμε αποδείξει στην πράξη ότι μπορούμε να κάνουμε συμφωνίες αμοιβαία επωφελείς με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο. Ταυτόχρονα, έχουμε αποδείξει κιόλας ότι υπερασπιζόμαστε είτε τα σύνορά μας στον Έβρο είτε ενισχύουμε την αποτρεπτική μας δυνατότητα, χωρίς να ρωτήσουμε και να πάρουμε την άδεια κανενός», δήλωσε και συμπλήρωσε:

«Εγώ θέλω πάντα να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο. Δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω ότι Ελλάδα και Τουρκία είμαστε γείτονες, είμαστε «καταδικασμένοι» να ζούμε μαζί. Έχουμε περάσει από πολλές εντάσεις και από πολλές τρικυμίες, καλές, κακές περιόδους. Νομίζω ότι πρέπει να αφήσουμε το κακό 2020 πίσω μας και να δούμε πώς το 2021 μπορούμε να επενδύσουμε σε μία πιο θετική ατζέντα, να συζητήσουμε με ειλικρίνεια το βασικό θέμα το οποίο μας χωρίζει.

Αποτελεί επιτυχία -πιστεύω- και για την Ελλάδα και μία ένδειξη ωριμότητας της ελληνικής κοινής γνώμης το γεγονός ότι λέμε ξεκάθαρα ότι αν διαφωνούμε για το θέμα αυτό να πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο. Όταν πάει κανείς σε ένα Διεθνές Δικαστήριο ξέρει ότι μπορεί να μην πετύχει το μέγιστο των διεκδικήσεών του. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Όμως το λέμε και το εννοούμε γιατί πιστεύουμε ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Και αποδείξαμε ότι μπορούμε τέτοιες συμφωνίες να τις κάνουμε, όπως κάναμε με την Αίγυπτο, όπως κάναμε με την Ιταλία. Με την Αίγυπτο ήταν πολύ πιο δύσκολη, πιο σύνθετη».

Έπειτα, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «υπήρχαν στιγμές μεγάλης έντασης, ειδικά τον Αύγουστο, ανησυχίας, απόλυτης επαγρύπνησης. Αλλά όχι, δεν θα σας έλεγα ότι φτάσαμε ένα βήμα πριν από το επεισόδιο. Νομίζω ότι υπήρχε η ωριμότητα, όταν το θερμόμετρο χτύπησε κατακόκκινο, να κάνουμε ένα βήμα πίσω. Όχι να κάνουμε εμείς, να κάνουν όλοι οι εμπλεκόμενοι ένα βήμα πίσω».

Για τη δήλωση Ερντογάν “Μητσοτάκη τώρα θα γνωρίσεις τους τρελούς Τούρκους”, σχολίασε: “Τους τρελούς Τούρκους τους ανέφερε κι εχθές. μιλώντας για τον Πρόεδρο Macron. Τα έχουμε ξαναδεί αυτά. Η τρέλα δεν μας οδηγεί πουθενά. Η Ελλάδα δεν δέχεται απειλές, δεν απειλείται, δεν εκβιάζεται από κανέναν. Θεωρώ ότι ήταν μία ρητορική έξαρση της στιγμής, εξάλλου τα έχω ξανακούσει αυτά, τα «Δεν θα μιλήσουμε» και μετά, «Θα μιλήσουμε» και μετά «Μπορεί να μιλήσουμε» και κάποια στιγμή θα μιλήσουμε, δεν έχω καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Αλλά αμφιβάλλω ότι αυτή τη στιγμή οι συνθήκες είναι ακόμα ώριμες για μια τέτοια συνάντηση”.Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.