Κορωνοϊός: Ανατροπή στις 5νθήμερες γονικές άδειες όταν νοσούν τα παιδιά

Η νέα φόρμουλα θα προβλέπει πως η 4η ημέρα της άδειας θα αποζημιώνεται στο 100% από τον ΕΦΚΑ και όχι στο 50%

Με αλλαγές της τελευταίας στιγμής μπαίνουν τελικά σε εφαρμογή οι 5ήμερες άδειες των εργαζόμενων γονέων όταν νοσούν τα παιδιά τους από κορονοϊό, καθώς το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναμένεται να προχωρήσει σε νομοτεχνικές βελτιώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Η», η νέα φόρμουλα θα προβλέπει πως η 4η ημέρα της άδειας θα αποζημιώνεται στο 100% από τον ΕΦΚΑ και όχι στο 50%. Δηλαδή οι πρώτες 3 μέρες θα πληρώνονται στο 50% από τον εργοδότη, η 4η μέρα στο 100% από τον ΕΦΚΑ και η 5η μέρα θα είναι ημέρα άδειας του εργαζόμενου.

Η τροπολογία του υπουργείου προέβλεπε πως οι γονείς των παιδιών που νοσούν θα παίρνουν 4ήμερη ειδική άδεια εισπράττοντας το 50% των αποδοχών τους (το οποίο κατά τις 3 πρώτες ημέρες καταβάλλεται από τον εργοδότη και την 4η ημέρα από τον ΕΦΚΑ), ενώ για την 5η μέρα θα πρέπει να κάνουν χρήση άλλης άδειας (αναψυχής, παρακολούθησης σχολικής επίδοσης, άνευ αποδοχών κ.α.).

Τι ισχύει όταν κλείνει το σχολικό τμήμα

Διαφορετική άδεια χορηγείται όταν κλείνει το σχολικό τμήμα λόγω υπέρβασης του 50% συν 1 στα κρούσματα μαθητών της ίδιας τάξης. Σε αυτή την περίπτωση χορηγείται η άδεια ειδικού σκοπού η οποία πληρώνεται στο 100% και λειτουργεί με κυλιόμενα 4ήμερα: 2 ημέρες από τον εργοδότη, 1 ημέρα από το κράτος και 1 ημέρα από την άδεια του εργαζόμενου.

Επίσης καταργείται για τους εργαζόμενους που νοσούν η πρόβλεψη της ιατρικής γνωμάτευσης για την άδεια ασθένειας και πλέον ο εργαζόμενος που νοσεί θα χρειάζεται μόνο θετικό rapid test για να λάβει την νέα ειδική άδεια ασθενείας έως 5 ημερών. Η άδεια αυτή πληρώνεται όπως και κάθε άλλη άδεια ασθενείας (από τον εργοδότη και τον ΕΦΚΑ) ενώ καταργείται η ρύθμιση Βρούτση, που προέβλεπε αναπλήρωση του χρόνου απουσίας στο 50% με την επιστροφή στη δουλειά.

imerisia/ photo vid screenshot

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί