• Αρχική
  • Άρθρα
  • Υφ.Εσωτερικών: Αυτές είναι οι μεγάλες αλλαγές στον νέο εκλογικό νόμο

Υφ.Εσωτερικών: Αυτές είναι οι μεγάλες αλλαγές στον νέο εκλογικό νόμο

Για τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο μίλησε στο ΘΕΜΑ 104,6 ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος.

Όπως ανέφερε ο κ. Λιβάνιος σε γενικές γραμμές είναι ο ίδιος εκλογικός νόμος που επανέρχεται με δύο μεγάλες αλλαγές το κλιμακωτό μπόνους και ότι κάτω από 25%, εφόσον το πρώτο κόμμα δεν πιάσει 25% πάμε σε απλή κατανομή των εδρών.

Χαρακτήρισε ο ίδιος πιο δίκαιο το νέο εκλογικό νόμο σε σχέση με τον προηγούμενο και όπως είπε « σαφώς διευκολύνει και το σχηματισμό αυτοδύναμων κυβερνήσεων, εφόσον αυτή είναι εντολή του ελληνικού λαού, ή των κυβερνήσεων συνεργασίας».

Στη συνέχεια, ο κ. Λιβάνιος αναφέρθηκε στη διάταξη του εκλογικού νόμου του Παυλόπουλου που ψηφίστηκε το 2008 κι επανέρχεται, η οποία έχει ως εξής « για να αποφευχθούν ευκαιριακές συμμαχίες προεκλογικές το μπόνους θα το πάρει το πρώτο αυτοτελές κόμμα κατά κανόνα κι όχι ο συνασπισμός κομμάτων, διαιρείται ουσιαστικά το ποσοστό του συνασπισμού κομμάτων δια τον αριθμό των κομμάτων που συμμετέχουν κι αυτό πρέπει να είναι μεγαλύτερο από το ποσοστό του πρώτου κόμματος πρακτικά αυτό δεν μπορεί να συμβεί, άρα συζητάμε ότι το μπόνους το παίρνει το πρώτο αυτοτελές κόμμα».

Τέλος, ο υφυπουργός σε ερώτηση αν προβλέπονται αλλαγές στο νόμο που έχει κατατεθεί στη βουλή για συζήτηση, απάντησε πως « οι θέσεις όλων των κομμάτων έχουν εκφραστεί διεξοδικά, δε νομίζω ότι υπάρχει κανένας λόγος αυτή τη στιγμή για οποιαδήποτε αλλαγή, ιδίως από τη στιγμή που δεν συγκεντρώνεται και η πλειοψηφία των 200 ψήφων για να ισχύσει άμεσα όποια αλλαγή».

(protothema – φωτο:eurokinissi)