Βουλή-εκλογικός νόμος: Οι εισηγητές για την επαναφορά της ενισχυμένης αναλογικής

«Η υπόθεση της διακυβέρνησης της χώρας δεν μπορεί να είναι ευκαιριακοί και συγκυριακοί κομματικοί σχηματισμοί, με μοναδικό στόχο την άσκηση εξουσίας»,

δήλωσε στη συζήτηση του εκλογικού νόμου, ο εισηγητής της ΝΔ Βασίλης Υψηλάντης και πρόσθεσε ότι το μοντέλο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ «είναι μια χαρακτηριστική, τραγική περίπτωση στην πρόσφατη ιστορία μας. Πολύ, δε, περισσότερο, η χώρα δεν μπορεί να παραμένει ακυβέρνητη και να σύρεται σε συνεχείς και επαναλαμβανόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, οι οποίες μειώνουν το κύρος της διεθνώς και προκαλούν αποσταθεροποίηση στην εθνική οικονομία και στη γεωπολιτική της θέση».

Όπως είπε, το νομοσχέδιο για την εκλογή βουλευτών, «αποτελεί ένα μεγάλο βήμα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για ταχεία ολοκλήρωση όλων των γενναίων θεσμικών παρεμβάσεων που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία και που θα εξασφαλίσουν στη χώρα μας, την κυβερνησιμότητα και τη σταθερότητα και που της δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσει περαιτέρω τη δράση της για τον εκσυγκρονισμό και τον αναπτυξιακό μετασχηματισμό της χώρας μας που ήδη γίνεται αισθητός».

«Προσβάλετε τη λαϊκή κυριαρχία, την ισότητα της ψήφου των πολιτών, το Σύνταγμα και ταυτόχρονα τις ανάγκες της κοινωνίας και της χώρας. Χτίζετε τοίχους, αγαπητοί συνάδελφοι, και αναδεικνύετε ότι το μόνο που υπηρετείτε είναι το τρίπτυχο, επικοινωνία, επικοινωνία, επικοινωνία», ανέφερε, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης.

«Οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική, δυστυχώς για σας, ευτυχώς για τον ελληνικό λαό», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Με αυτά που κάνετε, θα μας κάνετε όλους να ξεπεράσουμε διαφορές, διαφωνίες και πληγές που είχαμε στο παρελθόν και θα έχουμε όχι μόνο προοδευτική κυβέρνηση, όχι μόνο δεν θα γίνουν διπλές εκλογές, αλλά θα πάρουμε και την πρωτοβουλία, αφού δεν το κάνει η κυβέρνηση, για τη σύγκληση επιτροπών των κομμάτων της αντιπολίτευσης του προοδευτικού χώρου, προκειμένου να συμφωνήσουμε σε ένα εκλογικό σύστημα, τόσο για τις εθνικές εκλογές, όσο και για την τοπική αυτοδιοίκηση, που θα σέβεται την ψήφο του ελληνικού λαού, ώστε μετά τις επόμενες εκλογές με απλή αναλογική να ψηφιστεί με πάνω από διακόσιες ψήφους ξανά η απλή αναλογική και να μην υλοποιήσετε τα στρεβλά σχέδια που έχετε για τη νόθευση της λαϊκής βούλησης και της λαϊκής κυριαρχίας».

«Η Νέα Δημοκρατία, το μόνο που καταφέρνει είναι να αποδείξει ότι σαν παράταξη αποτελεί τη συντηρητική παράταξη της χώρας», ανέφερε η ειδική αγορήτρια του Κινήματος Αλλαγής Ευαγγελία Λιακούλη και πρόσθεσε: «Η ΝΔ, δείχνει να αντιλαμβάνεται ελάχιστα το πόσα πολλά πράγματα έχουν αλλάξει στον πολιτικό χάρτη και στο πολιτικό σύστημα τα τελευταία δέκα χρόνια. Θέλετε να αυτοαποκαλείστε μεταρρυθμιστικοί. Θέλετε να λέτε ότι είστε κυβέρνηση όλων των Ελλήνων. Θέλετε να λέτε ότι είστε η κυβέρνηση, πρώτη κυβέρνηση της νέας μεταμνημονιακής κανονικότητας. Η νέα όμως κανονικότητα που τώρα εσείς διαμορφώνετε, επιτεύχθηκε πάνω στα κορμιά άλλων, μέσα από συνεργασίες άλλες, ιδιότυπες, δύσκολες, αταίριαστες, ανίερες, πολύ δύσκολες συνεργασίες».

«Το νέο εκλογικό σύστημα που εισηγείται η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με το παρόν σχέδιο νόμου είναι πλειοψηφικό και καλπονοθευτικό. Μετατρέπει μια εκλογική μειοψηφία σε κοινοβουλευτική πλειοψηφία, όπως άλλωστε συστηματικά γίνεται από τη Μεταπολίτευση και μετά απ' όλες τις κυβερνήσεις», ανέφερε, κατά τη συζήτηση του νέου εκλογικού νόμου, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης.

«Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας καταψηφίζει και στέκεται απέναντι στην προσπάθεια της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να επαναφέρει το μπόνους, πριμοδοτώντας το πρώτο κόμμα με έως και με πενήντα έδρες και διατηρώντας το 3% ως όριο εισόδου στη Βουλή. Και αυτό μέσα από τον εκβιασμό των διπλών εκλογών, στο όνομα της σταθερότητας και της κυβερνησιμότητας», είπε ο κ. Συντυχάκης και κατήγγειλε ότι και οι προτάσεις των άλλων κομμάτων «κινούνται στην ίδια καλπονοθευτική κριτική με λιγότερη ή περισσότερη αναλογικότητα μικρότερης ή μεγαλύτερης κλοπής εδρών από τα μικρότερα κόμματα» και «το κοινό τους χαρακτηριστικό είναι η απόρριψη της απλής και ανόθευτης αναλογικής, χωρίς μπόνους και πλαφόν, που σταθερά υποστηρίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας».

«Εμείς, στο πρόγραμμά μας είμαστε υπέρ της απλής αναλογικής με πλαφόν 3%, αλλά επειδή η πατρίδα μας βρίσκεται σε αυτή τη θέση που βρίσκεται σήμερα, με τα εθνικά θέματα ανοικτά, με τη λαθρομετανάστευση να έχει ένα τέτοιο τεράστιο πρόβλημα, το οποίο θα το έχουμε για τις επόμενες δεκαετίες, για όλους αυτούς τους λόγους που σας ανέφερα, αποφασίσαμε σαν Ελληνική Λύση να πούμε "ναι" στον εκλογικό νόμο που φέρνει η κυβέρνηση παρ' όλο που δεν είναι το δικαιότερο σύστημα, αλλά αυτή τη στιγμή είναι το σύστημα το οποίο χρειάζεται η πατρίδα μας για να κυβερνηθεί», ανέφερε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης.

«Στον βωμό ενός ψευδεπίγραφου χάους της ακυβερνησίας, θυσιάζεται η λαϊκή κυριαρχία, η δημοκρατική αρχή, η αντιπροσωπευτικότητα και η αναλογικότητα», ανέφερε η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ 25 Αγγελική Αδαμοπούλου και πρόσθεσε: «Οι ισχυρές κυβερνήσεις τόσο δεκαετιών, που ζηλεύει η σημερινή κυβέρνηση, είναι που τελικά κατάντησαν την Ελλάδα χρεοδουλοπαροικία, ενώ οι κυβερνήσεις συνεργασίας φάνηκαν τελικά πιο σταθερές και λιγότερο αυθαίρετες, λόγω ακριβώς της ανάγκης και της επίτευξης συναινέσεων».

photo eurokinissi

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί