Τι χαρακτήρισε ως «προδιαγεγραμμένο έγκλημα» ο Κουτσούμπας;

Αυτό που συνέβη στη Θεσσαλία, όπως και σε πολλές περιοχές της χώρας που πλημμύρισαν, κάηκαν, καταστράφηκαν, δικαίως έχει χαρακτηριστεί ως προδιαγεγραμμένο έγκλημα που έχει τη σφραγίδα διαδοχικών κυβερνήσεων» τόνισε ο γ.γ της Κ.Ε του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας από την Λάρισα κατά την διάρκεια ομιλίας του, στα πλαίσια περιοδείας που πραγματοποιεί στην Θεσσαλία

Ο κ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε αναλυτικά στις καταστροφές της Θεσσαλίας από τις πλημμύρες λέγοντας πως «αυτό που συνέβη στη Θεσσαλία δεν αποτελεί πρωτοτυπία, σημειώνοντας πως «τεράστιες καταστροφές και νεκροί από πλημμύρες δεν υπάρχουν μόνο στη σχετικά λιγότερο ανεπτυγμένη Ελλάδα, αλλά ακόμα και σε χώρες του λεγόμενου σκληρού πυρήνα της ΕΕ, όπως η Γερμανία».

Επίσης τόνισε πως παρόμοιες καταστροφές απειλούν όλες τις χώρες της ΕΕ κι αυτό γιατί «η ΕΕ της δήθεν ασφάλειας και ευημερίας, έχει συγκεκριμένη πολιτική για τη διαχείριση των κινδύνων της πλημμύρας. Πρόκειται για την περιβόητη Οδηγία 2007/60, η οποία προωθεί την επικίνδυνη αντίληψη περί «κόστους – οφέλους» που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά τον σχεδιασμό και την υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων».

Μεταξύ άλλων ο κ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στα αντιπλημμυρικά έργα στη Θεσσαλία σημειώνοντας πως στο Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Θεσσαλίας για το 2024 για αντιπλημμυρικά, προβλέπονται μόλις 5,5 εκατομμύρια σε σύνολο 271 εκατομμυρίων που αφορούν όλο το Τεχνικό Πρόγραμμα.

Τόνισε δε, πως, «στο σχέδιο «Θεσσαλία 2030» που παρουσίασε ο πρωθυπουργός από τη Λάρισα, από το σύνολο των 4,5 δισ. ευρώ για την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων, προβλέπονται μόλις 90 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή μόλις το 2% της χρηματοδότησης» Τα περισσότερα έργα, δε, είναι σε εξέλιξη και δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα».

«Κριτήριο για την επιλογή αυτών των έργων, δεν είναι οι λαϊκές ανάγκες, αλλά η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Είναι η ικανοποίηση του σχεδιασμού για λογαριασμό της άρχουσας τάξης, να παίξει η Θεσσαλία ρόλο «διαμετακομιστικού κέντρου εμπορευμάτων και Ενέργειας» για τα κέρδη της. Κι ο στόχος αυτός συναντιέται και με έναν άλλον: Να ανταποκριθεί αυτή εδώ η περιοχή με τις υποδομές της, στον ρόλο που αποκτά στους αμερικανο ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς, «φιλοξενώντας» βάσεις σε Λάρισα και Βόλο, όπως και άλλες στρατιωτικές υποδομές», είπε ο γγ. του ΚΚΕ.

Παράλληλα είπε πως ο σχεδιασμός των έργων «δεν γίνεται λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη προστασίας από μεγάλης έντασης πλημμύρες και έτσι έργα που ήδη έχουν γίνει, αποδεικνύονται κάθε φορά αποσπασματικά και ανεπαρκή».

Ο κ. Κουτσούμπας κάλεσε τον λαό της Θεσσαλίας να διεκδικήσει για να αποκατασταθεί ολόκληρη η περιοχή, ενώ τόνισε πως «ο εχθρός του λαού είναι αυτό το κράτος, το καπιταλιστικό κράτος, που είναι ένα κράτος εχθρικό απέναντι στις λαϊκές ανάγκες, γιατί είναι φτιαγμένο να υπηρετεί μια χούφτα παράσιτα, εκμεταλλευτές του μόχθου των ανθρώπων».

Αναφορικά με τις ευρωεκλογές ο κ. Κουτσούμπας κάλεσε τους κατοίκους της Θεσσαλίας να στηρίξουν το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, λέγοντας πως με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ «μπορείτε να στείλετε μήνυμα στην κυβέρνηση της ΝΔ, που νομίζει ότι μπορεί να παίζει παιχνίδια σε βάρος της ζωής σας. Κόψτε τη φόρα στην κυβέρνηση της ΝΔ που τρέχει την ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματα του λαού στην εκπαίδευση, την υγεία, παντού».

«Στείλετε ηχηρό μήνυμα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, που ως βολικοί αντίπαλοι στην ουσία της προσφέρουν συναίνεση στην αντιλαϊκή της πολιτική. Τώρα μπορούμε να στείλουμε αγωνιστικό μήνυμα μαχητικής αισιοδοξίας στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη, για να ενισχυθεί η πάλη για ανασύνταξη του εργατικού και λαϊκού κινήματος σε κάθε χώρα. Με ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό για πανευρωπαϊκή αντεπίθεση. Σπάμε τα δεσμά της ΕΕ! Για την Ελλάδα και την Ευρώπη του Σοσιαλισμού, την Ευρώπη των εργατών, των αγροτών, των λαών» σημείωσε ο γ.γ της ΚΕ του ΚΚΕ.

(απεμπε – φωτο:eurokinissi)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί