Θεοδωρικάκος: Δεν θα επιτρέψουμε νέο 2008

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, μίλησε στο «MEGA» για τον σοβαρό τραυματισμό του 16χρονου Ρομά στη Θεσσαλονίκη από σφαίρα αστυνομικού, για σκάνδαλο «Qatar Gate», στο οποίο φέρεται να εμπλέκεται η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, αλλά και για τη δολοφονία του δημοσιογράφου, Γιώργου Καραϊβάζ.

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε στην υπόθεση του πυροβολισμού του 16χρονου ρομά από αστυνομικού και την πρόθεση του εισαγγελέα να προφυλακιστεί ο αστυνομικός.

«Ασφαλώς το περιστατικό είναι εξαιρετικά θλιβερό. Και παρά το ότι τα μηνύματα που έχουμε από το νοσοκομείο δεν είναι καθόλου ευχάριστα, άλλη μία φορά θέλω να ευχηθώ να ξεπεράσει ο 16χρονος το πρόβλημα. Από εκεί και ύστερα ο μόνος αρμόδιος να αποφασίσει είναι η Δικαιοσύνη της οποίας οι αποφάσεις πρέπει να γίνουν απολύτως σεβαστές από όλους.

Αυτές τις μέρες, πράξεις μίσους και αντεκδίκησης δεν έγιναν και δεν πρόκειται να γίνουν σε καμία περίπτωση αποδεκτές, και γι’ αυτό το λόγο το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η ελληνική αστυνομία, έχουν διεξάγει μία σειρά από επιχειρήσεις, οι οποίες δεν στρέφονται κατά των Ρομά, αλλά εναντίον παραβατικών, γι’ αυτό έχουν γίνει αυτές τις μέρες δεκάδες συλλήψεις σε καταυλισμούς για όπλα και ναρκωτικά», ανέφερε αρχικά ο κ. Θεοδωρικάκος.

«Αυτές οι επιχειρήσεις είναι σε κάθε περίπτωση υποχρεωτικές και αναγκαίες και πιστεύω ότι και οι ίδιοι θα πρέπει να απαλλαγούν από κακοποιά στοιχεία που βρίσκονται δίπλα τους. Οι έρευνες ήταν απολύτως στοχευμένες, είναι απόλυτη επιχειρησιακή υποχρέωση. Οι ρομά δεν έχουν άσυλο, δεν έχει κανένας, κανένα άσυλο, ούτε υπάρχουν άβατα βίας και παραβατικότητας στη χώρα, και αυτό το έχουμε αποδείξει με την απελευθέρωση, το τελευταίο διάστημα πάρα πολλών καταλήψεων δημόσιων και ιδιωτικών χώρων και ίδιο ισχύει για τους καταυλισμούς», συμπλήρωσε.

Για την ύπαρξη άβατων, ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε πως, «δεν ισχύει ότι η αστυνομία μπαίνει με δυσκολία στα “άβατα”, γιατί η αστυνομία έχει όλη την επιχειρησιακή δυνατότητα να το κάνει, και το έκανε προτού συμβεί το περιστατικό με τον 16χρονο και οι διάφορες πράξεις αντεκδίκησης που έγιναν. Τέτοιου είδους έρευνες και επιχειρήσεις θα συνεχιστούν όλους τους επόμενους μήνες, μέχρι να πάνε όλοι στη δικαιοσύνη εφόσον έχουν παραβεί νόμους. Εμπιστεύομαι την επιχειρησιακή δράση, τον σχεδιασμό και την αποτελεσματικότητα και ωριμότητα της ελληνικής αστυνομίας, η οποία αντιμετώπισε ψύχραιμα τέτοιου είδους αντιδράσεις που δεν είναι καθόλου εύκολο να αντιμετωπίσουν. Ιδιαίτερα όταν γίνονται κινητοποιήσεις και κλείνουν δρόμοι στους οποίους μπαίνουν μπροστά μικρά παιδιά 8 ετών, αντιλαμβάνεστε ότι ο τρόπος αντιμετώπισης δεν θα είναι ο ίδιος που θα γινόταν σε άλλες επιχειρήσεις».

«Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει αλλεργία στην ελληνική αστυνομία»

Μεταξύ άλλων ο κ. Θεοδωρικάκος εξαπέλυσε μομφές κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία όπως είπε, υποκινεί την βία.

«Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να γίνουν καταστάσεις που θα παρεκτρέπουν από την κοινωνική τάξη και την ηρεμία. Κανένα πρόβλημα δεν λύνεται με τη βία. Πολλοί παρακαλούσαν να έχουμε τις τελευταίας μέρες τα γεγονότα του 2008. Η αξιωματική αντιπολίτευση ήταν απολύτως προσανατολισμένη σε αυτό και γι’ αυτό έριξε άπειρο λάδι στη φωτιά με επιθετικές και εμπρηστικές δηλώσεις, απαράδεκτες για τέτοιου είδους γεγονότα. Εδώ είχαμε ένα κακό περιστατικό και θα έπρεπε όλοι να συμπεριφερθούν με σοβαρότητα. Καλώ τους πάντες να δείξουν αίσθημα ευθύνης», επεσήμανε σχετικά.

Για την εκπαίδευση των αστυνομικών, για την οποία έκανε νύξη η Όλγα Γεροβασίλη, ο υπουργός απάντησε πως, «όταν πέρσι έγινε το περιστατικό στις 22 Οκτωβρίου στο Πέραμα, ανακοινώσαμε μία σειρά από μέτρα τα οποία έχουν όλα υλοποιηθεί. Τα μέτρα ήταν ότι αντικαταστάθηκε ο κανονισμός με τον οποίο επιχειρούν σε έκτακτες καταστάσεις και σε καταδιώξεις οι αστυνομικοί μας, έχοντας υπόψιν τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές. Επανεκπαιδεύτηκε το σύνολο των αστυνομικών ειδικών φρουρών που υπηρετούν στις ομάδες ΔΙΑΣ. Έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την προμήθεια καμερών που θα τοποθετηθούν στους αστυνομικούς. Βρίσκεται για έγκριση στο ελεγκτικό συνέδριο και όταν γίνει αποδεκτό, πάνω στις στολές των αστυνομικών θα υπάρχουν πάνω κάμερες. Τα μέτρα που ανακοινώσαμε τα υλοποιήσαμε ένα προς ένα. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να γίνει αποδεικτό ότι όταν συμβαίνουν χιλιάδες αστυνομικές δράσεις και επιχειρήσεις, έχει υπάρξει μία περίπτωση που έχει αυτό το τραγικό αποτέλεσμα».

«Κανένας πολιτικός δεν έχει το δικαίωμα δικαστής. Χθες, ακόμα και αυτό το επίδομα των 600 ευρώ στους ένστολους, ο ΣΥΡΙΖΑ το καταψήφισε. Την στοιχειώδη αναγκαία οικονομική υποστήριξη προς τους αστυνομικούς, οι οποίοι έχουν περάσει νυχθημερόν εργαζόμενοι για να στηρίξουν την ελληνική συνοχή από την πανδημία και να κρατήσουν όρθια τα σύνορα της χώρας στον Έβρο, από διαρκείς ασύμμετρες απειλές που τροφοδοτούν τα σύνορα οι γείτονές μας οι τούρκοι με τους παράνομους μετανάστες. Ούτε αυτό δεν θέλησαν να ψηφίσουν. Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει αλλεργία στην ελληνική αστυνομία. Το επίδομα αφορά στο ένστολο προσωπικό του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος και της Πυροσβεστικής και είναι ακατάσχετο», πρόσθεσε σχετικά με την ψήφιση του επιδόματος των 600 ευρώ.

(megatv – φωτο:eurokinissi)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί