Σκρέκας: Είμαστε υπέρ της ελεύθερης αλλά όχι της ασύδοτης αγοράς – Οι έλεγχοι θα αυξηθούν

«Η επιβολή των προστίμων αποδεικνύει στους πολίτες και στην κοινωνία ότι η αγορά δεν είναι ανεξέλεγκτη, ότι η αγορά ελέγχεται.

Ότι η δική μας κυβέρνηση είναι υπέρ της ελεύθερης αγοράς αλλά όχι της ασύδοτης αγοράς», σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας μιλώντας στην ΕΡΤ με αφορμή τα υψηλά πρόστιμα που επεβλήθησαν σε τρεις αλυσίδες ηλεκτρικών ειδών για παραπλανητικές εκπτώσεις.

Ο υπουργός τόνισε ότι σκοπός «δεν είναι να τιμωρήσουμε ή να κάνουμε κακό στις αλυσίδες. Σκοπός μας είναι να τηρήσουν το νόμο και να προστατεύσουμε τον καταναλωτή. Και θέλω να σας πω ότι αυτό είχε αποτέλεσμα, γιατί αμέσως με το που επιβλήθηκαν τα πρόστιμα εξαφανίστηκαν και οι εικονικές εκπτώσεις».

Ο κ. Σκρέκας σημείωσε ότι θα αυξηθούν οι έλεγχοι και πρόσθεσε: «Δεν θα επιτρέψουμε την αναρχία στην αγορά, θα είμαστε αμείλικτοι με τους παραβάτες του νόμου».

Σε ό,τι αφορά το περιθώριο κέρδους δήλωσε ότι «σήμερα ψηφίζεται μία διάταξη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών στη Βουλή όπου δίνει τη δυνατότητα της παράτασης του πλαφόν στο περιθώριο κέρδους που έχουμε βάλει στις επιχειρήσεις και στο λιανεμπόριο και στις παραγωγικές επιχειρήσεις για συγκεκριμένα είδη βασικής ανάγκης που χρησιμοποιεί το νοικοκυριό και οι έλεγχοι θα αυξηθούν το επόμενο διάστημα.

Το δεύτερο είναι ότι έχουμε προχωρήσει ήδη σε ελέγχους σε ό,τι αφορά την πιθανότητα ύπαρξης πλασματικών εικονικών εκπτώσεων. Εξ ου και επιβλήθηκαν τα τεράστια αυτά πρόστιμα. Και τρίτον σε ελέγχους που έχουν να κάνουν με την απάτη των καταναλωτών μέσα από την απομίμηση, δηλαδή από την πώληση προϊόντων που μιμούνται ελληνικά προϊόντα, όπως είναι για παράδειγμα το λάδι, η φέτα, το μέλι».

Έχουμε επιβάλλει πάνω από 100.000 ευρώ πρόστιμα σε εστιατόρια και σε ξενοδοχεία

Ο υπουργός αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον κλάδο τροφίμων σημειώνοντας σχετικά με τις ανατιμήσεις: «Είναι αλήθεια ότι η ακρίβεια σήμερα ταλαιπωρεί τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Το καλάθι του νοικοκυριού και το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, το οποίο είχε περάσει ο προηγούμενος υπουργός Ανάπτυξης ‘Αδωνις Γεωργιάδης, είχαν τεράστια αποτελεσματικότητα. Και αυτό φαίνεται στο γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μεταξύ των τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών με το χαμηλότερο πληθωρισμό. Αυτό βεβαίως δεν λύνει το πρόβλημα στα νοικοκυριά».

Αναφορικά με την εφοδιαστική αλυσίδα δήλωσε ότι δεν σταματάει ο έλεγχος, σημειώνοντας ότι έχουμε εισαγόμενη πληθωριστική κρίση και ακριβότερα προϊόντα στα οποία εκ των πραγμάτων οι τιμές προσδιορίζονται και σε διεθνές επίπεδο.

Ιδιαίτερα για τα ελληνικά προϊόντα υπογράμμισε ότι: «ήδη έχουμε προχωρήσει σε ελέγχους και σε ότι αφορά στην προστασία των ελληνικών και των ελληνικών παραγόμενων προϊόντων στην Ελλάδα» φέρνοντας ως παράδειγμα το ότι πολλοί καταναλωτές ενώ πληρώνουν φέτα τελικά αγοράζουν λευκό τυρί. Υπενθύμισε ότι στο μέλι θα πρέπει να αναγράφεται ο παραγωγός και η προέλευσή του και ότι στις επιχειρήσεις εστίασης το ελαιόλαδο θα πρέπει να προσφέρεται σε τυποποιημένες συσκευασίες.

«Έχουμε επιβάλλει πάνω από 100.000 ευρώ πρόστιμα σε εστιατόρια και σε ξενοδοχεία τα οποία παραβαίνουν το νόμο», τόνισε ο υπουργός.

(ΑΠΕΜΠΕ – φωτο:intime)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί