Ψήφος απόδημων: Σε εξέλιξη συζητήσεις κυβέρνησης-αξιωματικής αντιπολίτευσης

Την πρόταση της κυβέρνησης για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού κατέθεσαν στον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτη Φάμελλο, η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως και ο αναπληρωτής υπουργός, Θοδωρής Λιβάνιος, σε συνάντηση που είχαν σήμερα το πρωί.

Όπως σχολίασαν σχετικά πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, η πρόταση είναι «ακριβώς ίδια με το αρχικό νομοσχέδιο του Βορίδη που κατατέθηκε τον 4.2021 και δεν είχε υιοθετηθεί».

Συγκεκριμένα, ανέφεραν πως «το θέμα της ψήφου των αποδήμων είναι σημαντικό» και επιβεβαίωσαν τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπέρ του να δοθεί «το δικαίωμα σε όσο το δυνατόν περισσότερους να ψηφίσουν», καθώς «εκ του αποτελέσματος η πρόταση που τελικά προκρίθηκε με τον νόμο 4648/2019 δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα».

«Αντίθετα, η αρχική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που καταθέσαμε στη Βουλή το 2018 εξασφάλιζε και το εκλέγειν και το εκλέγεσθαι και ήταν σύμφωνη με καλές πρακτικές που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες. Εξάλλου αυτή η πρόταση είχε κατατεθεί και από τον κ. Γεραπετρίτη το 2017 στην έκθεση της επιτροπής για τα δικαιώματα του ανθρώπου», σημείωσαν οι ίδιες πηγές, τονίζοντας πως «ένα τέτοιο σοβαρό θέμα απαιτεί χρόνο και χώρο διαλόγου για να γίνει με αποτελεσματικό τρόπο και πρέπει να συζητηθεί ουσιαστικά και διεξοδικά αν αναζητούμε πραγματικά συνθέσεις που είναι απαραίτητες σε ένα τέτοιο ζήτημα».

«Τέλος, αφού ανοίγει αυτός ο διάλογος, από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι πρέπει να ληφθεί μέριμνα και για τους εκλογείς εσωτερικού που δεν μπόρεσαν να ασκήσουν το δικαίωμα τους λόγω εργασίας τους σε διαφορετικό τόπο από τον τόπο κατοικίας τους κάτι που συνετέλεσε στο μεγάλο ποσοστό αποχής στις πρόσφατες εκλογές, θέμα για το οποίο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία », κατέληξαν οι εν λόγω πηγές.

(απεμπε – φωτο:pexels)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί