Μητσοτάκης-νόμος για παραλίες: Αυτά τα fake news ακούστηκαν

Διευκρινίσεις για το νέο νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ που αφορά στις παραλίες δίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με βίντεο που ανήρτησε στην πλατφόρμα TikTok.

Ο πρωθυπουργός υπενθυμίζει το περσινό κίνημα της πετσέτας, το οποίο και δικαίως υπήρξε, όπως λέει, και τονίζει ότι κινήθηκε ταχύτατα.

Ο κ. Μητσοτάκης εξηγεί ότι ο νέος νόμος:

Διασφαλίζει ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις παραλίες για όλους τους πολίτες.
Προβλέπει την εισαγωγή των ηλεκτρονικών δημοπρασιών και των ελέγχων με νέες τεχνολογίες.
Προβλέπει αυστηρότερα πρόστιμα για όσους παραβιάζουν τον νόμο και καταπατούν τις παραλίες.
Εξηγεί επίσης ότι το νομοσχέδιο δεν ρυθμίζει πολεοδομικά ζητήματα, αφού είναι του υπoυργείου Οικονομικών.

«Άρα δεν επηρεάζει καμία διάταξη που αφορά τους όρους δόμησης. Εκεί που δεν επιτρεπόταν δεν θα επιτρέπεται και τώρα η δόμηση» λέει ο πρωθυπουργός, απαντώντας στα διάφορα fake news που αναπαρήχθησαν σε ΜΜΕ και σόσιαλ μίντια.

Επεξηγεί, επίσης, ότι στις παραλίες ισχύουν τα εξής:

  • Τώρα διασφαλίζουμε ότι το 70% της έκτασης της παραλίας θα είναι ελεύθερο και ελάχιστη απόσταση 4 μέτρων από τον αιγιαλό.
  • Σε παραλίες Natura το ποσοστό ανεβαίνει στο 85%, άρα ξαπλώστες μόνο στο 15%.
  • Για πρώτη φορά δημιουργούνται οι «απάτητες παραλίες» ιδιαίτερης περιβαλλοντικής αξίας, όπου δεν επιτρέπονται καθόλου ξαπλώστρες ή εκμετάλλευση.
  • Προβλέπεται η εισαγωγή των ηλεκτρονικών δημοπρασιών για να αποκτήσει κάποιος άδεια χρήσης παραλίας για να σταματήσουν οι εικόνες στα δημοτικά συμβούλια να μπουκάρουν κάποιοι φουσκωτοί και να εξασφαλίζουν με αυτό τον τρόπο την άδεια εκμετάλλευσης της παραλίας, είπε ο πρωθυπουργός.

Όποιος πάρει άδεια θα έχει και συγκεκριμένες υποχρεώσεις αναφέρει ο πρωθυπουργός, να καθαρίζει τις παραλίες, να επιτρέπει την πρόσβαση στα άτομα με αναπηρία και φυσικά να υπάρχει ναυαγοσώστης.

(iefimerida – eurokinissi)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί