Η Αθήνα αποδεικνύει εμπράκτως ότι επιδιώκει τη συζήτηση επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου και είναι σαφές ότι δεν συζητάμε για συνεκμετάλλευση. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα φανεί κατά πόσον θα καταστεί δυνατή η πραγματοποίηση αυτού του φόρουμ και ακολούθως θα προετοιμαστεί αυτή η συνάντηση», τόνισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, απαντώντας σε ερωτήσεις στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών σχετικά με την πρωτοβουλία 5×5 τη συνάντηση των παράκτιων χωρών της περιοχής (Ελλάδα, Κύπρος, Αίγυπτος, Τουρκία και Λιβύη), που αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις.
Για τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, σχετικά με ενδεχόμενη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα SAFE ο κ. Μαρινάκης επισήμανε ότι για ακόμη μία φορά η αντιπολίτευση βιάστηκε, καθώς στο παρελθόν είχαν αμφισβητήσει ότι η Ελλάδα είχε επιτύχει τον κανόνα της ομοφωνίας, «η ίδια η πραγματικότητα τους διέψευσε», είπε χαρακτηριστικά.
Σε ερώτηση για άλλες δηλώσεις του κ. Φιντάν σχετικά με μελλοντική διμερή συζήτηση για τα 12 ναυτικά μίλια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι «η θέση της χώρας διαχρονικά παραμένει η ίδια και δεν πρόκειται να αλλάξει. Έχουμε μία διαφορά με την Τουρκία την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, που επιθυμούμε να επιλυθεί επί τη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Δεν πρόκειται να βάλουμε στη διαπραγμάτευση κυριαρχικά μας δικαιώματα, είμαστε κυρίαρχο κράτος δεν υποχωρούμε ούτε κατ’ ελάχιστον».
Με πληροφορίες από ΑΠΕΜΠΕ – ΦΩΤΟ:Eurokinissi









