Γ. Παπανδρέου σε ημερίδα για την «Ελλάδα του 2030»: Έχουμε μία ενεργειακή δικτατορία

«Το ΠΑΣΟΚ είναι στο DNA του νομίζω πράσινο. Δεν είναι μόνο ο πράσινος ήλιος... από την άλλη πλευρά, η νεοφιλελεύθερη δεξιά, η οποία με το κέρδος και την αγορά δεν αντιμετωπίζει το ζήτημα του περιβάλλοντος.

Απλά, κάνει τεράστιες ζημιές προς όφελος του κέρδους. Γι΄ αυτό πιστεύω πως το ΠΑΣΟΚ πολύ σωστά θέτει ως κυρίαρχο θέμα όχι απλά το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, της κλιματικής κρίσης, αλλά και της μετάβασης σε μία βιώσιμη και αξιοβίωτη χώρα, την Ελλάδα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στον χαιρετισμό του, χθες το βράδυ, στην ημερίδα του In social: «Αξιοβίωτη Ελλάδα 2030-Εθνικός διάλογος για τη Κλιματική Αλλαγή και το Περιβάλλον».

   Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι το θέμα της περιβαλλοντικής κρίσης που σχετίζεται με την ΕΕ και σαφώς και με τις ευρωεκλογές, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς συνεργασίες εκτός των συνόρων, με τα τείχη, τα Brexit και τα λοιπά. «Πιστεύω λοιπόν, πως ένα βασικό στοιχείο αφορά στην Ευρώπη, που είναι πρωτοπόρα παγκοσμίως σε αυτόν τον τομέα και παρά τις αντιδράσεις της δεξιάς, έχουν επικρατήσει οι δυνάμεις που προωθούν μία αντίληψη συνεργασίας για μία βιώσιμη οικονομία και κοινωνία», συνέχισε ο πρώην πρωθυπουργός.

   Περίγραψε τρεις αρχές. Κατά πρώτον την κοινωνική δικαιοσύνη, καθώς δεν μπορεί αυτή η μετάβαση να πέσει στους ώμους λαϊκών στρωμάτων, όπως είπε. «Δυστυχώς, στη χώρα μας αντί να πάμε σε μία ενεργειακή δημοκρατία, έχουμε μία ενεργειακή δικτατορία. Οι τεράστιες επιδοτήσεις που δόθηκαν, όπως και τα λεφτά του ελληνικού λαού μέσα από τους λογαριασμούς μας, στις μεγάλες εταιρίες, οδήγησαν σε υπερκέρδη -δεν έχουν ξαναδεί τέτοια κέρδη. Και προωθείται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ακόμα και οι ανανεώσιμες πηγές, ο αέρας, οι υδάτινοι πόροι, η γεωθερμία, να δοθούν στις μεγάλες εταιρίες για να περάσουν από το πετρέλαιο και το αέριο στις ανανεώσιμες πηγές, με τις ανανεώσιμες πηγές στη δικιά τους ιδιοκτησία», υποστήριξε ο Γιώργος Παπανδρέου.  

   Κατά δεύτερο, «η μετάβαση σε ένα βιώσιμο μέλλον, είναι μία πολύπλοκη μετάβαση, όχι μόνο ενεργειακή. Πολύ σωστά ανέφερε ο πρόεδρος μας, προωθείται ένα στρεβλό μοντέλο που ουσιαστικά αφελληνίζει τη χώρα. Αποκλείει τον Έλληνα από τη δυνατότητα να κάνει διακοπές στην ίδια του τη χώρα με το κόστος που υπάρχει. Διαμορφώνει μία χώρα με τεράστιες καταστροφές στο περιβάλλον. Άρα, το δεύτερο είναι ότι χρειάζεται η συμμετοχή του πολίτη, μία συμμετοχική δημοκρατία για την οποία το ΠΑΣΟΚ μιλά από την ίδρυση του. Η συμμετοχική δημοκρατία, η διαβούλευση για τη μετάβαση, να είναι ιδιοκτησία του ίδιου του πολίτη. Με όλα τα λεφτά που έρχονται, αν η κυβέρνηση διαβουλευόταν με τους φορείς και τους πολίτες για κάθε μέτρο που αφορά την κοινωνία, τότε θα μπορούσε και ο πολίτης να νιώσει ότι διαμορφώνει τη δικιά του μοίρα».  

   Ως τρίτη αρχή ο Γιώργος Παπανδρέου προσδιόρισε τη Παιδεία. «Χρειάζονται μεγάλες αλλαγές στον χώρο της παιδείας για τα νέα επαγγέλματα που θα έρθουν. Θέλουμε όμως και μία άλλη παιδεία με τον πολίτη συμμέτοχο. Δεν εκπαιδεύουμε πολίτες, εκπαιδεύουμε νέους μόνο για επαγγέλματα. Επιτέλους, σε μία δημοκρατία πρέπει να εκπαιδεύουμε πολίτες, ο νέος να ξέρει πώς μπορεί να ασχοληθεί με την πολιτική, όχι την μικροπολιτική, πώς θα αναλάβουμε ευθύνες, πώς θα κάνουμε σοβαρό διάλογο χωρίς πολώσεις για να μπορέσουμε να φτιάξουμε μία διαφορετική κοινωνία», επισήμανε.

   «Τώρα που η ΕΕ δίνει τη δυνατότητα στη χώρα με τα χρήματα που δίνει, τώρα που δίνει την ευκαιρία να κάνουμε μία μετάβαση κοινωνικά δίκαιη, δημοκρατική και να αλλάξουμε την παιδεία μας και τον πολιτικό πολιτισμό μας, δυστυχώς έχουμε μία κυβέρνηση της δεξιάς που κοιτάζει το στενό συμφέρον τον λίγων και την εκμετάλλευση από την ολιγαρχία αυτών των χρημάτων. Αντί η Ελλάδα, που έχει τον ήλιο, τη θάλασσα, τον αέρα, την γεωθερμία, να είναι όχι μόνο αυτόνομη αλλά και με πολύ σημαντικό πλούτο. Και να είμαστε και πρωτοπόροι, για να φέρουμε εδώ έναν άλλο τουρισμό και τα πανεπιστήμια μας να γίνουν πανεπιστήμια που να φέρνουν νέους από όλο τον κόσμο αντί να φεύγουν τα παιδιά μας έξω. Για αυτό ακριβώς χρειάζεται να παλέψουμε, να έχουμε μία νικηφόρα πορεία και σε αυτές τις ευρωεκλογές και στις επόμενες εκλογές,», κατέληξε ο Γιώργος Παπανδρέου.

ΑΠΕΜΠΕ – ΦΩΤΟ:Eurokinissi

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί