Φάμελλος σε Γεραπετρίτη: «Λάθος να προαναγγέλλει υποχωρήσεις ο Μητσοτάκης πριν τον διάλογο με την Τουρκία»

Τέσσερις προϋποθέσεις για να είναι εποικοδομητικός ο διάλογος με την Τουρκία εξέθεσε ο Σωκράτης Φάμελλος μετά από τη συνάντηση με τον Γιώργο Γεραπετρίτη, στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Κυριάρχησαν θέματα εξωτερικής πολιτικής και ιδιαίτερα η συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρόσφατα στο Βίλνιους.

Στη συνάντηση που είχε το πρωί της Παρασκευής, 28 Ιουλίου με τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη ο Σωκράτης Φάμελλος, τόνισε την πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία, της δόμησης σταθερών δίαυλων επικοινωνίας και της υποστήριξης της επανεκκίνησης των διερευνητικών και των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Ο κ. Φάμελλος ανέφερε σε δηλώσεις του στη συνέχεια ότι συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών «μετά από πρόσκλησή του, για μια ενημέρωση απ’ ευθείας σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ιδιαίτερα για την συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο πρόσφατα στο Βίλνιους». «Το είχαμε ζητήσει εξάλλου και με δική μας δήλωση. Θέλουμε αυτή η ενημέρωση να είναι διαρκής, συνεπής και απευθείας, κάτι το οποίο δεν συνέβαινε στο παρελθόν», πρόσθεσε.

Ο ίδιος σημείωσε ότι «για να είναι αυτός ο διάλογος εποικοδομητικός, για να προστατεύει τα εθνικά συμφέροντα, να συμβάλλει στην ειρήνη και να μην αποτελέσει εργαλείο για να παίξει η Τουρκία ξανά ευκαιριακά το χαρτί τής δήθεν μετριοπάθειας, πρέπει να πληροί κάποιες προϋποθέσεις:

Πρώτη προϋπόθεση ο διάλογος να είναι συγκεκριμένος, συγκροτημένος, να έχει χρονοδιάγραμμα, οδικό χάρτη και ξεκάθαρα παραδοτέα.

Η δεύτερη προϋπόθεση είναι να υπάρχουν δύο κόκκινες γραμμές. Η κυριαρχία και η άμυνα της χώρας.

Τρίτη προϋπόθεση να είναι ξεκάθαρος ο τελικός στόχος που είναι η οριοθέτηση της ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας στη Χάγη.

Τέταρτη προϋπόθεση είναι να αξιοποιηθεί η ΕΕ και οι ΗΠΑ, ώστε να δεσμεύσουν την Τουρκία σε διάλογο βασισμένο στο διεθνές δίκαιο και στον τερματισμό των προκλήσεων».

(newsit – eurokinissi)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί