το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές και τα εθνικά δημοψηφίσματα, τέσσερα κόμματα: το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση, η Νέα Αριστερά και η «Νίκη».
Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζήτησε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας. «Πρόκειται για ένα επικίνδυνο μέτρο το οποίο εγείρει ζητήματα αντισυνταγματικότητας. Το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ νομιμοποιούν αυτή την πρακτική. Η έκθεση της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής, κάνει δύο πολύ σοβαρές παραδοχές: ότι το άρθρο 51 του Συντάγματος έχει εφαρμογή και για τις ευρωεκλογές. Το αναφέρει ξεκάθαρα, η επιστημονική υπηρεσία. Το δεύτερο είναι ότι θέτει ζητήματα παραβίασης της αρχής της ταυτόχρονης διενέργειας των εκλογών και της μυστικότητας. Εμείς καταθέτουμε ένσταση αντισυνταγματικότητας», είπε ο Γιάννης Γκιόκας.
«Καταθέσαμε ένσταση αντισυνταγματικότητας, επί της αρχής. Με το νομοσχέδιο οι τέσσερις αρχές η καθολικότητα, η αμεσότητα, η μυστικότητα και το ταυτόχρονο της διεξαγωγής των εκλογών παραβιάζονται. Οι αρχές αυτές απορρέουν από την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας, του πρώτου άρθρου του Συντάγματος που δεν μπορεί μάλιστα να αναθεωρηθεί. Δεν νοείται να κάμπτονται συνεπώς αυτές οι αρχές, διότι απορρέουν από την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας. Περιμένουμε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που τόσο απλόχερα πρόσφεραν τη συναίνεσή τους, να τοποθετηθούν επί αυτών των ζητημάτων», είπε ο ειδικός αγορητής της Νέας Αριστεράς Δημήτρης Τζανακόπουλος.
«Η “Νίκη” έχει μιλήσει για την αντισυνταγματικότητα και καταθέτουμε ένσταση για την παραβίαση του άρθρου 51 του Συντάγματος. Στην Ελλάδα οι εκλογές πρέπει να γίνονται με αυτοπρόσωπη παρουσία και να τηρούνται οι αρχές της καθολικότητας, της αμεσότητας, της μυστικότητας, της ταυτόχρονης διενέργειας των εκλογών», είπε ο ειδικός αγορητής της Νίκης Γ. Αποστολάκης. Ο βουλευτής υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο θα απαιτήσει αυξημένη πλειοψηφία 2/3 και τόνισε ότι δεν μπορεί να προβλέπεται ως μοναδικός τρόπος άσκησης του εκλογικού δικαιώματος, η επιστολική ψήφος για τους Έλληνες του εξωτερικού.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει τις προτάσεις για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο νομοσχέδιο και κάλεσε την κυβέρνηση να τοποθετηθεί επί αυτών, γιατί αυτό απαιτεί ο σεβασμός στον κοινοβουλευτικό και δημοκρατικό διάλογο.
απεμπε – φωτο:pexels
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- ΕΙΝΑΠ: Απλήρωτοι για τις εφημερίες Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2026 οι νοσοκομειακοί γιατροί
- Ν. Ανδρουλάκης: Θα διαμορφωθούν 2 όχθες: Αυτοί που υπηρετούν πατρίδα, λαό και δημόσιο συμφέρον κι αυτοί που μπροστά στην εξουσία και την καρέκλα σιωπούν
- Κερτ Ράσελ: Ο χαρακτήρας τον οποίο υποδύεται στη νέα του σειρά, ζει όπως ο ίδιος στην πραγματικότητα
- Ηράκλειο – Eμπορία ανθρώπων: Προσωρινά κρατούμενος ο φερόμενος ως ανώτατο στέλεχος και η σύζυγός του
- Η γαλλική κυβέρνηση ζήτησε από τα διυλιστήρια να αυξήσουν την παραγωγή τους “προσωρινά”
- Απάντηση Φάμελλου σε Ανδρουλάκη για συμμετοχή στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ
- Κατεδάφιση ακατάλληλου σχολικού κτιρίου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης – Τι θα ανεγερθεί στη θέση του
- Διάψευση έρχεται από το Ιράν: «Δεν έχουν διεξαχθεί διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ»
- “Ευγνώμων” ο καγκελάριος της Γερμανίας για την αναβολή των επιθέσεων σε σταθμούς παραγωγής ενέργειας στο Ιράν
- Αλ. Σδούκου: Η κοινωνική συνοχή, πρώτο μας μέλημα









