• Αρχική
 • Άρθρα
 • Κλειστά τα σχολεία σε όλη την Ελλάδα- Σκληρό lockdown στη μισή χώρα κι ο χαρταετός με μέτρα

Κλειστά τα σχολεία σε όλη την Ελλάδα- Σκληρό lockdown στη μισή χώρα κι ο χαρταετός με μέτρα

xartaetos
Σκληρότερη καραντίνα και παράταση των μέτρων αντί για άνοιγμα της αγοράς που όλοι περιμένουν αποφάσισε και πάλι η κυβέρνηση μετά από εισήγηση των ειδικών.

Η μισή Ελλάδα βρίσκεται πλέον σε “σκληρό Lockdown”, μετά την εισήγηση των ειδικών. Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την παράταση έως τις 22 Μαρτίου του σκληρού lockdown σε Αττική, Θεσσαλονίκη και άλλες 18 περιοχές και την ένταξη άλλων 8 περιοχών στο «βαθύ κόκκινο».

Παράλληλα, σταμάτησε και η δια ζώσης διδασκαλία στα σχολεία όλων των βαθμίδων, σε όλη την επικράτεια, ανεξάρτητα με το επιδημιολογικό επίπεδο που βρίσκεται κάθε περιοχή.

Όσον αφορά την Καθαρά Δευτέρα, μπορούμε να πετάξουμε χαρταετό, τηρώντας όμως τα μέτρα που ισχύουν και σήμερα, ιδιαίτερα αυτά που αφορούν τη μετακίνηση.

Ειδκότερα, από τις 6 το πρωί του Σαββάτου, άλλες 8 περιοχές μπήκαν στο καθεστώς του σκληρού lockdown, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 28 (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής και της Θεσσαλονίκης), ενώ από την Τρίτη, 16 Μαρτίου, η διδασκαλία στα σχολεία, σε όλη τη χώρα, ανεξαρτήτου επιδημιολογικού επιπέδου, θα γίνεται μέσω τηλεκπαίδευσης, για διάστημα δύο εβδομάδων.

Ποιες περιοχές μπαίνουν από σήμερα σε αυστηρό lockdown

 • Οι Περιφερειακές Ενότητες Χαλκιδικής, Ευρυτανίας και Λέσβου
 • Οι δήμοι Ιωαννιτών και Μετσόβου της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων
 • Ο Δήμος Κατερίνης της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας
 • Ο δήμος Χανίων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων
 • Ο Δήμος Σκιάθου της Περιφερειακής Ενότητας Σποράδων

Σε Αττική και Θεσσαλονίκη έχουμε παράταση του lockdwn, καθώς μαζί με άλλες περιοχές της χώρας παραμένουν στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου. Συγκεκριμένα, οι περιοχές αυτές είναι:

 1. Περιφέρεια Αττικής,
 2. Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας και Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας,
 3. Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Εύβοιας (εξαιρουμένου του Δήμου Σκύρου), Φθιώτιδας και Φωκίδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας,
 4. Περιφερειακές Ενότητες Αργολίδας, Αρκαδίας και Κορινθίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου,
 5. Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,
 6. Περιφερειακές Ενότητες Άρτας και Θεσπρωτίας της Περιφέρειας Ηπείρου,
 7. Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου της Περιφέρειας Κρήτης,
 8. Περιφερειακή Ενότητα Σάμου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου,
 9. Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, εξαιρουμένου του Δήμου Μεγανησίου,
 10. Δήμος Καλυμνίων της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου,
 11. Δήμος Ρόδου της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου,
 12. Δήμος Χίου της Περιφερειακής Ενότητας Χίου,
 13. Δήμος Ανωγείων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου
  Οι υπόλοιπες περιοχές της χώρας εντάσσονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου («κόκκινο»).

Επιπλέον, το Σαββατοκύριακο η απαγόρευση κυκλοφορίας σε Αττική και Θεσσαλονίκη θα ξεκινήσει στις 7 το απόγευμα, ενώ την Καθαρά Δευτέρα, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, θα ισχύσουν τα μέτρα που ισχύουν για οποιαδήποτε Δευτέρα, επισημαίνοντας, λόγω της αργίας, να αποφευχθούν τα φαινόμενα συνωστισμού.

Συγκεκριμένα:

 • Δεν επιτρέπονται υπερτοπικές μετακινήσεις, πλην των γνωστών εξαιρέσεων που ήδη εφαρμόζονται, παραδείγματος χάριν, για μετακίνηση για λόγους εργασίας, επιστροφής σε μόνιμη κατοικία.
 • Οι μετακινήσεις super market, καταστήματα ειδών πρώτης ανάγκης με sms 2 και σε ΑΤΜ τραπεζών με sms 3, πραγματοποιούνται μόνο εντός του Δήμου διαμονής ή σε απόσταση έως 2 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας.
 • Οι μετακινήσεις για σωματική άσκηση και οι βόλτες με κατοικίδιο (sms 6) επιτρέπονται μόνο πεζή ή με ποδήλατο και με όχι με αυτοκίνητο, ενώ στις μετακινήσεις που αφορούν παροχή βοήθειας, οι αστυνομικοί, υπενθυμίζουμε, ότι πλέον ζητούν πρόσθετες διευκρινίσεις.
 • «Το έθιμο του χαρταετού, επομένως, μπορεί να τηρηθεί με τους περιορισμούς των μετακινήσεων εντός του οικείου Δήμου ή σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από τον τόπο κατοικίας και λαμβάνοντας όλα τα μέτρα αποστάσεων και αποφυγή συνωστισμού στους υπαίθριους χώρους» διευκρίνισε ο Ν. Χαρδαλιάς.
 • Τρίτον, η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει κανονικά όπως κάθε Δευτέρα, δηλαδή από τις 9 το βράδυ ως τις 5 το πρωί της επόμενης ημέρας, για τις περιοχές που βρίσκονται στα επίπεδα αυξημένου κινδύνου, καθώς και την Αττική και τη Θεσσαλονίκη.

Οι μετακινήσεις με τα SMS 2 και 3 θα γίνονται εντός του δήμου διαμονής ή εντός 2 χιλιομέτρων από την οικία. Για το SMS 6 η μετακίνηση θα γίνεται πεζή ή ποδήλατο. Οπότε, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς και το πέταγμα του χαρταετού τη Δευτέρα θα γίνει κοντά στις οικίες.

Επαναλειτουργούν από 16 Μαρτίου τα υποθηκοφυλακεία με προγραμματισμένα ραντεβού.

photo eurokinissi