KKE – Μεταξάς: Η κυβέρνηση προσπαθεί να συκοφαντήσει τον αγώνα των αγροτών

Με έμφαση στα προβλήματα του αγροτικού κόσμου και του πρωτογενή τομέα τοποθετούνται και οι ειδικοί αγορητές των κομμάτων κατά τη συζήτηση του σχέδιο νόμου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την «Ενίσχυση της πρότυπης κτηνοτροφίας, ρυθμίσεις για την αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες, διατάξεις για τη φυτοϋγεία, τα βιοκτόνα προϊόντα και την ποιότητα τροφίμων και άλλες διατάξεις για την τόνωση της αγροτικής ανάπτυξης» στην Ολομέλεια.

Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Εμμανουήλ Χνάρης ανέφερε ότι τόσο με το νομοσχέδιο αυτό όσο και με εξαγγελίες της κυβέρνησης, οι αγρότες βρίσκονται πλέον σε απόγνωση, μετά από πέντε χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ. Καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι με την ανύπαρκτη πολιτική της ανάγκασε τους αγρότες να βγουν στον δρόμο «γιατί τους έχετε στερήσει το πιο σημαντικό αγαθό, την δυνατότητά τους να συνεχίσουν την παραγωγή τους». Ο βουλευτής είπε ότι «η κυβέρνηση φαίνεται να μην έχει κανένα σχέδιο και κανένα όραμα για την άσκηση αγροτικής πολιτικής. Είναι ολοφάνερο ότι κάνετε απλή διαχείριση του πολιτικού κόσμου». Εμείς, τόνισε ο κ. Χνάρης «ως ΠΑΣΟΚ αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες και τις αγωνίες των αγροτών και με υπευθυνότητα, δυναμισμό και όραμα στεκόμαστε δίπλα τους αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες, έτσι ώστε ο δίκαιος αγώνας τους να ευοδωθεί και να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους». Απαιτείται, είπε ο ειδικός αγορητής, «ένα συγκροτημένο και στοχευμένο σχέδιο για την χάραξη μιας μακροπρόθεσμης αναπτυξιακής πολιτικής σε έναν από τους κρισιμότερους τομείς ανάπτυξης για την οικονομία και την περιφέρεια». Σχετικά με το νομοσχέδιο, ανέφερε ότι είναι μια νομοθετική πρωτοβουλία αποσπασματική που τακτοποιεί διοικητικά κυρίως ζητήματα και δευτερευούσης σημασίας θέματα. Δήλωσε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει επί της Αρχής το νομοσχέδιο καθώς «δεν αντιμετωπίζει κανένα από τα μεγάλα προβλήματα». Χαρακτήρισε «υποκρισία της κυβέρνησης να φέρνει διατάξεις που κατά κύριο λόγο διεκπεραιώνουν αποσπασματικές εκκρεμότητες του υπουργείου Ανάπτυξης».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Κωνσταντίνος Μεταξάς, από την πλευρά του ζήτησε από την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αίτημα των βιοπαλαιστών αγροτών που είναι μαζικά στον δρόμο. Η κυβέρνηση είπε από τη μια λέει στους αγρότες ότι «δεν είναι λύση να δώσουμε τα πάντα όλα στους αγρότες» και την ίδια ώρα δίνει «τα πάντα όλα» στους επιχειρηματικούς ομίλους. Υποστήριξε ότι τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου για αφορολόγητο πετρέλαιο, για πλαφόν στο ρεύμα στα 7 λεπτά η κιλοβατώρα, για μέτρα στήριξης ώστε να συνεχίζουν να καλλιεργούν είναι δίκαια και η κυβέρνηση θα μπορούσε να τα ικανοποιήσει και να μην δίνει δισεκατομμύρια στους επιχειρηματικούς ομίλους, 8,5 δισ. ευρώ για τα F-35, και μέσω της ΕΕ επίσης δεκάδες δισεκατομμύρια προς τον Ζελένσκι για να συνεχιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία. Καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι «με την πολιτική της έχει τσακίσει τον λαό με φόρους πάνω από 57 δισ. για το 2023, ενώ οι μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι πλήρωσαν μόλις 4 δισ. και οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο που παρουσίασαν κέρδη πάνω από 9 δισ. πληρώνουν μόλις 80 εκατομμύρια». Κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να συκοφαντήσει τον αγώνα των αγροτών και να καλλιεργήσει τον κοινωνικό αυτοματισμό. Σχετικά με τα μέτρα της κυβέρνησης ο κ. Μεταξάς σχολίασε ότι «δεν έχουν καμία σχέση με την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα», αλλά «ενισχύουν τους εμποροβιομήχανους και τους μονοπωλιακούς ομίλους που λυμαίνονται την αγροτική παραγωγή και τους εξασφαλίζουν φθηνή πρώτη ύλη μέσα από το ξεζούμισμα των αγροτών». Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ αντιτάχθηκε στην ευρωπαϊκή αγροτική πολιτική και τη νέα ΚΑΠ, καθώς όπως είπε «το σύστημα αυτό δεν παίρνει γιατρειά, αλλά χρειάζεται ανατροπή».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί