Όπως τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Γιώργος Κεφαλάς, κατά τη συνεδρίαση λογοδοσίας της περιφερειακής αρχής στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ο αφθώδης πυρετός είναι μια πολύ επιθετική ασθένεια και θα είναι καταστροφικό για το ζωικό κεφάλαιο να υπάρξει κρούσμα στην περιοχή. «Έχουμε κρατήσει μια πάρα πολύ αυστηρή στάση» είπε και πρόσθεσε: «είναι ο μόνος τρόπος για να προστατέψουμε την αγροτική οικονομία της Περιφέρειας. Είμαστε αποφασισμένοι να τον τηρήσουμε στο έπακρο για να αποφύγουμε τα χειρότερα».
Σχετικά με τα κρούσματα ευλογιάς των αιγοπροβάτων στη Φώκαια Χαλκιδικής ανέφερε ότι δυστυχώς θα γίνουν θανατώσεις και υγειονομική ταφή ζώων ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μετάδοσης και εκτίμησε ότι το πιο πιθανό είναι πως το πρόβλημα δημιουργήθηκε λόγω της αυξημένης διακίνησης αμνοεριφίων κατά την περίοδο του Πάσχα.
Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των επιζωοτιών στην Περιφέρεια επισήμανε ότι το τελευταίο 18μηνο αντιμετωπίστηκαν τρεις επιδημίες στον ζωικό πληθυσμό και συγκεκριμένα η αφρικανική πανώλη των χοίρων, η πανώλη των αιγοπροβάτων και η ευλογιά των αιγοπροβάτων, ενώ εξήρε το έργο των αρμόδιων υπηρεσιών και εργαζομένων της Περιφέρειας που διενεργούν ελέγχους σε χιλιάδες ζώα.
Για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υπογράμμισε ότι έχει έντονη εξαγωγική δραστηριότητα στην κτηνοτροφία και τα στοιχεία του 2024 δείχνουν αύξηση εξαγωγών κατά 22 με 24% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, η Κεντρική Μακεδονία είναι μακράν η μεγαλύτερη περιφέρεια από τις 13 της χώρας στην εκτροφή βοοειδών ενώ στην περιοχή υπάρχουν 5.250 εκτροφές με 179.000 βοοειδή, 5.500 εκτροφές με 1.150.000 αιγοπρόβατα και 115 εκτροφές χοιρινών με περίπου 65.000 εκτρεφόμενα ζώα.
(ΑΠΕ -ΜΠΕ / photo: eurokinissi)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Χαμός με το Fuel Pass: 30 αιτήσεις το δευτερόλεπτο! «Έπεσε» η πλατφόρμα
- Ελεύθερος με πομπό εντοπισμού αφέθηκε ο λύκος που επιτέθηκε σε γυναίκα στο Αμβούργο
- Θεσσαλονίκη: Πότε αναμένονται εξελίξεις στους συνοριακούς σταθμούς Κήπων και Ευζώνων
- Πώς βαθμολογούν τη Θεσσαλονίκη οι τουρίστες – Τι λένε για καθαριότητα, αναψυχή, πράσινο
- Γιατί η Ζαχάροβα στράφηκε κατά Ουκρανίας και Ιαπωνίας
- Νεκρός στο αυτοκίνητό του 67χρονος αγνοούμενος στην Ημαθία – Βρέθηκε σε αρδευτικό κανάλι
- Υπεγράφη η Διακρατική Συμφωνία Συνεργασίας Ελλάδας-Μολδαβίας για υποστήριξη θεσμικών μεταρρυθμίσεων
- Τι δήλωσε ο Γάλλος ΥΠΕΞ στον Ιρανό ομόλογό του
- ΣΒΕ: Ευπρόσδεκτα αλλά όχι επαρκή τα μέτρα για το ενεργειακό κόστος της βιομηχανίας
- ΠΟΕ-ΟΤΑ για Κοινωνικές Δομές: 24ωρη απεργία με αίτημα τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων









