Υποχρεωτική η αγορά αντιολισθητικών αλυσίδων από όλους τους οδηγούς – Πότε πρέπει να τις έχουμε στο αυτοκίνητο

Διευκρινίσεις εξέδωσε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σχετικά με την υποχρεωτική χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων και ανάλογων μέσων στα οχήματα.

Οι οδηγοί θα πρέπει να τα έχουν στο όχημά τους από Οκτώβριο έως και Απρίλιο κάθε χρόνο είτε κινούνται σε εθνικούς είτε σε περιφερειακούς δρόμους.

Η περίοδος χρήσης αντιολισθητικών αλυσίδων και ανάλογων μέσων στα οχήματα των πολιτών ξεκινά από τον Οκτώβριο και μετά την απόφαση του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιου για τις Μεταφορές, Μιχάλη Παπαδόπουλου, οι οδηγοί πρέπει να έχουν εφοδιαστεί ανάλογα.

Έτσι, επιβάλλεται στους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων όλων των κατηγοριών η υποχρέωση εφοδιασμού των οχημάτων τους με αντιολισθητικές αλυσίδες, ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, όπως χιονοκουβέρτες ελαστικών και χιονολάστιχα (που φέρουν την ειδική σήμανση του «αλπικού» συμβόλου με την ένδειξη M+S).

Ωστόσο, σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, οι οδηγοί θα πρέπει να τις έχουν υποχρεωτικά στα οχήματά τους, μόνο εφόσον εκδοθούν ανάλογες αποφάσεις από τις αρμόδιες αρχές, σε περίπτωση που το επιβάλλουν κιόλας οι καιρικές συνθήκες.

Έτσι, λοιπόν, θα πρέπει να έχουμε αντιολισθητικές αλυσίδες ή χιονοκουβέρτες όταν οι Αστυνομικές Διευθύνσεις, οι Διευθύνσεις Τροχαίας ή η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εκδώσουν ανακοίνωση σύμφωνα με το άρθρο 52 του Κώδικά Οδικής Κυκλοφορίας.

Συνεπώς, όταν ο καιρός είναι καλός ή δεν το απαιτούν γενικότερα οι συνθήκες και εφόσον δεν έχουν εκδοθεί σχετικές αποφάσεις από τις παραπάνω αρμόδιες αρχές, οι οδηγοί δεν έχουν την υποχρέωση να φέρουν τα αντιολισθητικά μέσα στα οχήματα τους.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, οφείλουν να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησης και λειτουργίας αυτών των μέσω, προκειμένου να εξασφαλίζεται η ορθή τους χρήση. Ειδικότερα, υπενθυμίζονται τα εξής:

  • Οι αντιολισθητικές αλυσίδες τοποθετούνται και στα δύο ελαστικά του κινητήριου άξονα του οχήματος.
  • Εάν το όχημα διαθέτει κίνηση σε παραπάνω από ένα άξονα τοποθετούνται ανάλογα με τις οδηγίες του εργοστασίου κατασκευής του οχήματος.
  • Εάν δεν υπάρχουν οδηγίες και ο οδηγός έχει μόνο ένα ζευγάρι αντιολισθητικών τότε αυτά τοποθετούνται στον εμπρόσθιο άξονα
  • Εάν υπάρχει και δεύτερο ζευγάρι τοποθετούνται ταυτόχρονα και στον οπίσθιο άξονα.
  • Εάν το όχημα διαθέτει διπλά ελαστικά στον κινητήριο άξονα (δηλαδή 4 ελαστικά στον άξονα) τοποθετούνται ανάλογα με τις οδηγίες του κατασκευαστή του οχήματος ή εάν δεν υφίστανται τέτοιες τοποθετούνται στα εξωτερικά ελαστικά της κάθε πλευράς.
  • Η τοποθέτηση των αντιολισθητικών μέσων πρέπει να γίνεται σε κατάλληλο και ασφαλές σημείο επί του οδοστρώματος και να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα σύμφωνα με τον ΚΟΚ (π.χ. προειδοποιητικό τρίγωνο, απόσταση) για την ασφάλεια του οδηγού και για να μη δημιουργούνται προβλήματα στην κίνηση των λοιπών οχημάτων.

(Newsit – φωτο:eurokinissi)

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί