Το αυθόρμητο λάθος που κάνουμε όλοι πίσω από το τιμόνι και μπορεί να αποβεί μοιραίο

Η περιέργεια είναι έμφυτη στην ανθρώπινη φύση, αλλά πρέπει να καταπολεμάται όταν βρισκόμαστε πίσω από το τιμόνι. Δείτε γιατί.

Τα τροχαία ατυχήματα αποτελούν μια δυσάρεστη καθημερινότητα στους δρόμους των πόλεων, προκαλώντας σοβαρούς τραυματισμούς ή ακόμα και θανάτους.

Ο κώδικας κοινωνικής ευαισθησίας επιτάσσει από τους διερχόμενους από το σημείο ενός τροχαίου οδηγούς να επικοινωνήσουν άμεσα με το ΕΚΑΒ ώστε να γίνει έγκαιρα η άφιξη ενός ασθενοφόρου, για την παροχή των πρώτων βοηθειών.

Η τηλεφωνική επικοινωνία με το ΕΚΑΒ αποτελεί μία αναγκαία ενέργεια. Σε περίπτωση, ωστόσο, που οι αρμόδιες αρχές έχουν φτάσει στο σημείο και ήδη παρέχεται βοήθεια, οι διερχόμενοι οδηγοί δεν πρέπει να καταλαμβάνονται από… περιέργεια, και να αποσπούν το βλέμμα τους από το δρόμο, μιας και ελλοχεύει ο κίνδυνος να προκαλέσουν ένα δευτερεύον ατύχημα.

Αυτό, τουλάχιστον, δείχνουν τα επίσημα στοιχεία της Ισπανικής Πολιτοφυλακής (σ.σ. και φυσικά η κοινή λογική), η οποία κάνει ισχυρή σύσταση στους οδηγούς να μην απομακρύνουν άσκοπα τα μάτια τους από τον δρόμο.

Ειδική αναφορά κάνει και ο ισπανικός Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας που επισημαίνει ότι «αν παίρνεις τα μάτια σου από τον δρόμο και στρέφεις το βλέμμα σου στο σημείο που έγινε ένα ατύχημα, μπορεί να προκαλέσεις ένα νέο ατύχημα».

Πρόκειται για μία – πολλές φορές – αυθόρμητη κίνηση των οδηγών που οφείλεται στην «ανθρώπινη» περιέργεια. Ταυτόχρονα, όμως, είναι και ιδιαίτερα επικίνδυνη, μιας η απόσπαση της προσοχής ενέχει σημαντικούς κινδύνους. Ο αποπροσανατολισμένος οδηγός ενδέχεται να επιβραδύνει απότομα το αυτοκίνητό του, να μην εντοπίσει εγκαίρως έναν πεζό που «πετάχτηκε» στο δρόμο, να παραβιάσει μία πινακίδα STOP κ.ο.κ.

Οι Ισπανοί ονομάζουν το συγκεκριμένο φαινόμενο ως «η αδιάκριτη γειτόνισσα», με την κείμενη νομοθεσία να προβλέπει πρόστιμο ύψους 200 ευρώ.

(carandmotor – φωτο:pexels)

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί