Θεσσαλονίκη: Στο πρώτο εξάμηνο του 2024 παραδίδεται η επέκταση του μετρό στην Καλαμαριά

Στο πρώτο εξάμηνο του 2024 θα παραδοθεί για χρήση η επέκταση του μετρό στην Καλαμαριά, έργου ύψους 450 εκατ. ευρώ, επισήμανε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κωνσταντίνος Αχιλλέας Καραμανλής,

σε δηλώσεις που έκανε μετά τη σημερινή του συνάντηση με τον αρμόδιο δήμαρχο, Γιάννη Δαρδαμανέλη. Από το πρωί σήμερα ο υπουργός επισκέφτηκε δημαρχεία στην πόλη της Θεσσαλονίκης και πραγματοποίησε συσκέψεις με τους αρμόδιους τοπικούς άρχοντες.

   «Πριν από τρία χρόνια, μόλις ανέλαβα υπουργός επισκεφτήκαμε με τον δήμαρχο εργοτάξιο της επέκτασης του μετρό στην Καλαμαριά και διαπιστώσαμε ότι χρειάζεται πολλή δουλειά για να προχωρήσει το έργο. Βάλαμε τότε έναν πολύ φιλόδοξο, στα όρια του ανέφικτου στόχο να ολοκληρωθεί η επέκταση στο πρώτο εξάμηνο του 2024.

Πρόκειται για ένα έργο ύψους 450 εκ. ευρώ και πλέον τα έργα πολιτικού μηχανικού και επιδομής είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο, με αποτέλεσμα το χρονοδιάγραμμα να μην είναι στη σφαίρα της φαντασίας, αλλά να είναι υλοποιήσιμο. Θέλουμε να κρινόμαστε από τα χρονοδιαγράμματα που θέτουμε. Και πλέον παραδίδουμε έργα πριν τη συμβατική υποχρέωση ολοκλήρωσής τους», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής.

   Σχετικά με τη διάνοιξη της οδού Πόντου, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι θα βρεθεί λύση στα ζητήματα που υπάρχουν και τα απαραίτητα χρήματα για να πραγματοποιηθεί το Project, καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά, «θα ήταν στα όρια του κωμικού να έχουμε σταθμό του μετρό στην Καλαμαριά και να μην έχουμε την κατάλληλη πρόσβαση. Είμαστε εδώ για να δώσουμε λύσεις σε ζητήματα που απασχολούν την περιοχή εδώ και δεκαετίες, χωρίς μεγάλα λόγια και τυμπανοκρουσίες. Η Θεσσαλονίκη έχει ταλαιπωρηθεί εδώ και πολλά χρόνια από τα πολλά “θα”».

   Από την πλευρά του ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Γιάννης Δαρδαμανέλης σημείωσε την πρόοδο που καταγράφεται στην κατασκευή με τη μέθοδο ΣΔΙΤ του ειδικού νηπιαγωγείου και του δημοτικού της Καλαμαριάς και υπογράμμισε ότι «τρέχει» με γοργό ρυθμό και το έργο της κατασκευής των ομβρίων υδάτων, της αντιπλημμυρικής δηλαδή θωράκισης της νότιας Καλαμαριάς, ύψους 10 εκατ. ευρώ, που έχει δρομολογηθεί από το υπουργείο.

   «Η πορεία εκτέλεσης των εργασιών για την επέκταση του μετρό στην Καλαμαριά είναι πολύ καλή και σε συνδυασμό με τη διάνοιξη της οδού Πόντου, που θα προχωρήσει θα έχουμε ένα ολοκληρωμένο έργο μείζονος υποδομής στον τόπο μας. Αφήνουμε πίσω δεκαετίες, που ακούγαμε για έργα και δεν τα βλέπαμε στην Καλαμαριά. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση και -μεταξύ άλλων-του αλιευτικού καταφυγίου», επισήμανε ο δήμαρχος Καλαμαριάς.

   Θα γίνει η επέκταση του μετρό στα… Δυτικά της Θεσσαλονίκης

   Η επέκταση του μετρό Θεσσαλονίκης στα δυτικά θα γίνει, επανέλαβε ο υπουργός σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον δήμαρχο Κορδελιού- Ευόσμου, Κλεάνθη Μανδαλιανό, λέγοντας χαρακτηριστικά, «είναι κάτι το οποίο εγώ θέλω να κοιτάξω τους Θεσσαλονικείς στα μάτια και να τους πω ότι θα γίνει. Αλλά πρέπει να γίνει με τρόπο επιστημονικό και τεχνικά καταρτισμένο για να μπορέσουμε να βρούμε χρηματοδότηση και για να ωριμάσουμε όλες τις μελέτες που αυτό κάνουμε».

   Επανέλαβε ότι οι πρόδρομες εργασίες για την επέκταση του μετρό στα δυτικά βρίσκονται στο Ελεγκτικό Συνέδριο, εξέλιξη, που σύμφωνα με τον κ. Καραμανλή «σημαίνει ότι θα ξεκινήσουν», αλλά «για να πούμε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, πρέπει να τελειώσουμε τη μεγάλη μελέτη για όλο το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης. Οι πολίτες της Θεσσαλονίκης έχουν ακούσει πολλά “θα”, από εμένα όχι», τόνισε.

   Επιπλέον, ο υπουργός ανέλαβε τη δέσμευσή του ότι θα είναι δίπλα στη δημοτική αρχή, καθώς έχει πολλά ελλείμματα υποδομών και είπε χαρακτηριστικά, «άκουσα με προσοχή τα αιτήματα, σχεδόν σε όλα έχει δίκιο και θα είμαι δίπλα του να βρούμε λύσεις».

   «Χαιρόμαστε που ακούμε τον υπουργό να μιλάει για αποπεράτωση έργων, τα οποία έμειναν στάσιμα εδώ και πάρα πολλά χρόνια, όπως είναι το στάδιο και το κολυμβητήριο από το 2007. Θα τα ξεκινήσουμε και θα επικαιροποιηθούν οι μελέτες, ώστε να περατωθούν και να αποδοθούν στους δημότες», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Μανδαλιανός. Αναφορικά με τα προβλήματα στην περιφερειακή οδό και στην αποχέτευση των ομβρίων υδάτων, ο δήμαρχος Κορδελιού-Ευόσμου τόνισε ότι «όλα συζητήθηκαν, δοθήκαν λύσεις και υπήρξε δέσμευση ότι θα διορθωθούν στο άμεσο μέλλον».

(φωτο:eurokinissi)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί