Τα SOS για το αυτοκίνητό σας τις κρύες μέρες του χειμώνα

Η επιδείνωση του καιρού εφιστά την προσοχή των οδηγών αναφορικά με τους ελέγχους που θα πρέπει να πραγματοποιήσουν στο αυτοκίνητό τους ώστε να μη βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

Τα πρώτα χιόνια στην ελληνική επικράτεια αναμένεται να κάνουν σύντομα την εμφάνισή τους στα βόρεια της χώρας φέρνοντας μαζί τους βροχές αλλά και χαμηλές έως πολύ χαμηλές θερμοκρασίες για πολλές ακόμη περιοχές.

Ο χειμώνας μας χτυπά πλέον δυνατά την πόρτα και εμείς ως οδηγοί πρέπει να προνοήσουμε και να σιγουρευτούμε ότι το αυτοκίνητό μας βρίσκεται στην απαιτούμενη καλή κατάσταση ώστε να αντιμετωπίσουμε τις καιρικές συνθήκες με ασφάλεια και να αποφύγουμε τον κίνδυνο ακινητοποίησης του οχήματός μας στην άκρη του δρόμου από κάποια μηχανική βλάβη και όχι μόνο.

Ο καλύτερος τρόπος για να προετοιμαστούμε ως οδηγοί είναι να πραγματοποιήσουμε τους παρακάτω γενικούς ελέγχους, οι οποίοι αποτελούν στην προκειμένη περίπτωση «SOS» που εξασφαλίζουν σε μεγάλο βαθμό την εύρυθμη λειτουργία του αυτοκινήτου μας.

1.Μπαταρία αυτοκινήτου

Αναμφίβολα η κατάσταση της μπαταρίας είναι εξαιρετικά σημαντικά, τώρα που οι θερμοκρασίες πέφτουν και ένας έλεγχος τόσο αυτής όσο και του ηλεκτρικού κυκλώματος του αυτοκινήτου μας επιβάλλεται. Σε έλεγχο και ενδεχομένως αντικατάσταση της μπαταρίας θα πρέπει να προχωρήσετε σίγουρα αν κατά την εκκίνηση του μοτέρ αντιληφθείτε ότι η μίζα δεν γυρνά με την ταχύτητα που το κάνει συνήθως αλλά πιο αργά από το προβλεπόμενο.

2.Κύκλωμα ψύξης

Το καλοκαίρι βρίσκεται πλέον πίσω μας και η ώρα για τον έλεγχο του ψυκτικού υγρού στο κύκλωμα είναι τώρα. Ελέγχουμε λοιπόν τα επίπεδα του ψυκτικού υγρού αλλά και το αν έχουμε τον σωστό τύπο αντιψυκτικού, ειδικά αν ζούμε ή σκοπεύουμε να κινηθούμε σε περιοχές όπου η θερμοκρασία περιβάλλοντος μπορεί να πέσει κοντά ή και κάτω από το μηδέν.

3.Φωτιστικά σώματα

Με κακές καιρικές συνθήκες, όπως κατά την οδήγηση με έντονη βροχόπτωση ή χιόνι, η ορατότητα του οδηγού περιορίζεται σημαντικά και τα υπόλοιπα οχήματα στο δρόμο γίνονται σαφώς πιο δυσδιάκριτα.

Οπότε ελέγχουμε όλα τα φωτιστικά σώματα του αυτοκινήτου μας ώστε να εξασφαλίσουμε ότι δεν υπάρχει κάποια καμμένη λάμπα και ότι λειτουργούν σωστά, τόσο μπροστά όσο και πίσω, χωρίς να ξεχάσουμε να ελέξχουμε και το πίσω φως ομίχλης. Φροντίζουμε παράλληλα να τα κρατάμε πάντα όσο το δυνατό πιο καθαρά ώστε να μη μειώνεται η αποτελεσματικότητά τους.

4.Ελαστικά

Η σημασία που έχει η κατάσταση των ελαστικών για την ασφάλειά μας δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. Ελαστικά που βρίσκονται σε καλή κατάσταση εξασφαλίζουν τα απαραίτητα επίπεδα πρόσφυσης, ενώ έτσι λειτουργούν πιο αποδοτικά και όλα τα σχετικά με την πρόσφυση συστήματα ασφάλειας και υποβοήθησης του οδηγού, όπως είναι το ABS, το traction control και το σύστημα δυναμικής ευστάθειας.

Φροντίζουμε λοιπόν να ελέγξουμε το βάθος του πέλματος του ελαστικού μας αλλά και τις πίεση του αέρα σε καθένα ξεχωριστά ώστε αυτή να είναι σύμφωνη με τις συστάσεις του κατασκευαστή. Καλό είναι επίσης αυτή την περίοδο να ελέγχουμε την πίεση των ελαστικών κάθε εβδομάδα.

Σε περίπτωση που τις έχουμε αφαιρέσει από τον χώρο των αποσκευών, φροντίζουμε επίσης να τοποθετήσουμε εκεί της αλυσίδες μας για παν ενδεχόμενο.

5.Υαλοκαθαριστήρες

Οι υαλοκαθαριστήρες του αυτοκινήτου επιτελούν ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο για τον οδηγό και γι΄ αυτό θα πρέπει πάντα να βρίσκονται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Φροντίστε λοιπόν να ελέγξετε ότι λειτουργούν σωστά, τόσο οι εμπρός όσο και ο πίσω, αναπληρώστε το υγρό καθαρισμού των παρμπρίζ.

Ελέγξτε τέλος και την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα μάκτρα, τα οποία κατά τη λειτουργία των υαλοκαθαριστήρων δεν θα πρέπει να αφήνουν σε καμία περίπτωση γραμμές νερού πάνω στα παρμπρίζ.

(carandmotor – freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί