Έρχονται οι προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ

Ταλαιπωρία τέλος για χιλιάδες επαγγελματίες που περιμένουν στην «ουρά» για την επιστροφή του ΦΠΑ.


Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) επιχειρεί να λύσει το γόρδιο δεσμό των τεράστιων καθυστερήσεων με τις επιχειρήσεις να περιμένουν από μήνες έως και χρόνια προκειμένου να εισπράξουν την επιστροφή του ΦΠΑ που τους αναλογούσε. Στόχος είναι το επόμενο διάστημα οι διαδικασίες να γίνονται άμεσα και να επιτευχθεί η πλήρης αυτοματοποιήση του συστήματος.

Με το νέο σύστημα οι ενδιαφερόμενοι δεν θα έχουν καμία εμπλοκή στη διαδικασία, αλλά και καμία αναμονή για την είσπραξη.

Το μόνο που θα μπορούν να κάνουν είναι να διορθώσουν την προσυμπληρωμένη δήλωση εφόσον διαπιστωθούν λάθη και αυτό «τρέχουν» αυτό το διάστημα οι αρμόδιες υπηρεσίες οι οποίες ετοιμάζουν το σύστημα.

Τα επόμενα βήματα έχουν ήδη προαναγγελθεί καθώς ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής έχει δηλώσει ήδη τη πρόθεση της υπηρεσίας μέσα στο 2022 να ξεκινήσει πιλοτικά η προσυμπλήρωση δεδομένων για τις δηλώσεις ΦΠΑ.

Επιθυμία της ΑΑΔΕ είναι η πιλοτική εφαρμογή του συστήματος να ξεκινήσει το επόμενο διάστημα και πριν το τέλος του 2022. Στο πρώτο στάδιο σχεδιάζεται οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες να έχουν δυνατότητα παρέμβασης στα στοιχεία, τα οποία ωστόσο θα βρίσκουν προσυμπληρωμένα στις δηλώσεις ΦΠΑ, με βάση τα στοιχεία που έχει ήδη στη διάθεσή της η Φορολογική Διοίκηση.

Το δρόμο για τη προσυμπλήρωση των δηλώσεων ΦΠΑ έχει ανοίξει το MyDATA καθώς εκεί ήδη δηλώνονται τα στοιχεία εσόδων και εξόδων. Αυτό επιτρέπει στις αρμόδιες υπηρεσίες να μπορούν να υπολογίσουν με τρόπο ηλεκτρονικό και αυτοματοποιημένο το ποσό ΦΠΑ που καλείται να καταβάλλει η επιχείρηση ή δικαιούται να λάβει ως επιστροφή.

Σε πρώτη φάση, οι δηλώσεις δεν θα είναι «κλειδωμένες» αλλά οι κωδικοί θα δέχονται αλλαγές, με τα λογιστήρια να αναλαμβάνουν την ευθύνη για τις τυχόν διορθώσεις.


Με τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ εκτιμάται πως επιτυγχάνεται αφενός δραστική μείωση του διαχειριστικού κόστους για τις επιχειρήσεις με επιτάχυνση και των διαδικασιών επιστροφής του φόρου, αφετέρου, περιορίζονται τα περιθώρια φοροδιαφυγής.

(Dikaiologitika – φωτο:eurokinissi)

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί