Ηλεκτρικό ρεύμα: Αυτές είναι οι κλίμακες επιδότησης για τον Οκτώβριο – Τι ισχύει για φυσικό αέριο

Ειδικό τέλος δέκα ευρώ ανά μεγαβατώρα για τις ποσότητες φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται ειδικά για την ηλεκτροπαραγωγή.

Από την 1η Οκτωβρίου θα ισχύσει κλιμακωτή επιδότηση για τα νοικοκυριά με τρεις κλίμακες. Η επιδότηση αφορά σε όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου.

Οι τρεις κλίμακες

  • Για μηνιαία κατανάλωση ως 500 κιλοβατώρες απορροφούμε το 90% της αύξησης. Αφορά το 90% των νοικοκυριών.
  • Για μηνιαία κατανάλωση έως 1000 κιλοβατώρες απορροφούμε το 80% της αύξησης. Αν ένα νοικοκυριό μειώσει 15% σε σχέση με την περσινή κατανάλωση, τότε η επιδότηση αυξάνεται κατά 50% ανά μεγαβατώρα.
  • Από 1001 κιλοβατώρες απορροφούμε το 70% της αύξησης. Αφορά μόνο το 2% των νοικοκυριών της αύξησης. Ισχύει επιπλέον αύξηση 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα για 15% μείωση κατανάλωσης.

Φυσικό αέριο

Περίπου 700.000 νοικοκυριά χρησιμοποιούν φυσικό αέριο στην Ελλάδα. Η επιδότηση για αυτούς θα συνεχίσει να είναι οριζόντια, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και χωρίς μπόνους.

  • Για τα οικιακά τιμολόγια θα ανέρθει σε 90 ανά θερμική κιλοβατώρα.
  • Για τις επιχειρήσεις η επιδότηση θα ανέλθει σε 40 ευρώ αν θερμική κιλοβατώρα.
  • Σημειώνεται ότι η επιδότηση θα είναι μεν υψηλότερη από ό,τι ίσχυσε στις αρχές του έτους, όμως θα είναι αρκετά χαμηλότερη από αυτήν που θα απολαμβάνουν οι καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος.

Επίσης εισάγεται ένα ειδικό τέλος ύψους 10 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα που θε επιβληθεί στις εταιρίες ηλεκτροπαραγωγής για τις ποσότητες φυσικού αερίου, που χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Το ποσό θα πηγαίνει στο ταμείο ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ!

photo intime

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί