Η Golden Visa φέρνει “έμφραγμα” στις αρμόδιες υπηρεσίες Μετανάστευσης – Τι αναφέρουν οι δικηγόροι

Οι εξαγγελίες για αυστηροποίηση του πλαισίου από τον πρωθυπουργό, οδήγησαν ενδιαφερόμενους να επισπεύσουν την ένταξή τους στο πρόγραμμα με ευνοϊκότερες διατάξεις.

Golden Visa: Κανένα διαθέσιμο ραντεβού μέχρι τέλους του έτους δεν υπάρχει για κατάθεση αιτήματος χορήγησης άδειας παραμονής τόσο ενώπιον του αρμόδιου τμήματος του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, όσο και στις συναρμόδιες Διευθύνσεις Αλλοδαπών και Μετανάστευσης που βρίσκονται κοντά στο Νομό Αττικής.

Αυτό σημειώνει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ), ζητώντας να υπάρξει μεταβατική περίοδος, προκειμένου να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για ομαλή μετάβαση στο νέο αυστηρότερο καθεστώς για την Golden Visa , που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ.

Ειδικότερα, μετά και τις τεκμηριωμένες εισηγήσεις της αρμόδιας συμβούλου του ΔΣΑ Μαρινάκη Χρυσούλας και του συμβούλου Μιχάλη Καλαντζόπουλου προχώρησε σε απόφαση για τον τρόπο χειρισμού του θέματος.

Επισημαίνεται, συγκεκριμένα, πως μέχρι στιγμής προβλέπεται η δυνατότητα χορήγησης άδειας παραμονής με ισχύ πέντε έτη σε υπηκόους τρίτων χωρών που έχουν κατά πλήρη κυριότητα και νομή ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα αντικειμενικής αξίας 250.000 ευρώ ή που έχουν συνάψει μακροχρόνια σύμβαση χρονομεριστικής μίσθωσης του Ν 1652/1986, που αφορά σε τουριστικό κατάλυμα ή σε τουριστική επιπλωμένη κατοικία σε σύνθετο τουριστικό κατάλυμα του άρ. 8, παρ. 2 Ν 4002/2011.

Ωστόσο, ο Πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης εξήγγειλε τον διπλασιασμό του ελάχιστου ορίου στο επενδυτικό πρόγραμμα της Golden Visa περιορίζοντας δραστικά τους δικαιούχους.

Η ανακοίνωση αυτή είχε ως αποτέλεσμα οι ενδιαφερόμενοι να επισπεύσουν την ένταξή τους στο πρόγραμμα προκειμένου να ενταχθούν στις ισχύουσες σήμερα διατάξεις με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν πλέον διαθέσιμα ραντεβού μέχρι τέλος του έτους για κατάθεση αιτήματος χορήγησης άδειας παραμονής τόσο ενώπιον του αρμόδιου τμήματος του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, όσο και στις συναρμόδιες Διευθύνσεις Αλλοδαπών και Μετανάστευσης που βρίσκονται κοντά στο Νομό Αττικής.

Όπως αναφέρεται, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΣΑ επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί για την ουσία της υπόθεσης στην επόμενη Συνεδρίασή του, αποφάσισε όμως ότι «πρέπει να υπάρξει μεταβατική περίοδος, προκειμένου να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για ομαλή μετάβαση στο νέο καθεστώς και να αποφευχθούν ανεπιεικείς καταστάσεις για τους υπηκόους τρίτων χωρών που έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία απόκτησης αδείας παραμονής (σύναψη συμβολαίου ή συμβολαιογραφικού προσύμφωνου)».

Επιπροσθέτως, τονίζει «πρέπει να προστεθεί άμεσα η ηλεκτρονική κατάθεση αιτημάτων χορήγησης άδειας παραμονής στην ήδη υπάρχουσα εφαρμογή του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, προκειμένου να αρθεί η υπάρχουσα αδυναμία ορισμού ραντεβού».

dikastiko/ pexels

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί