Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα βρεθεί στη Λισαβόνα λίγες ημέρες μετά την ανάληψη της εξάμηνης Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Πορτογαλία.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, επί τάπητος θα τεθούν ζητήματα διμερούς συνεργασίας, ενώ ο Αντ. Κόστα θα παρουσιάσει στον Κ. Μητσοτάκη τις προτεραιότητες που έχει θέσει η πορτογαλική Προεδρία. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να συζητηθούν κομβικής σημασίας ζητήματα για την Ε.Ε., όπως η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης για την αναζωογόνηση των ευρωπαϊκών οικονομιών μετά την πανδημία, η ψηφιακή μετάβαση και η στροφή στην πράσινη ανάπτυξη.
Επίσης αναμένεται να συζητηθεί η πρόθεση της πορτογαλικής Προεδρίας να θέσει στην ευρωπαϊκή ατζέντα κοινωνικά δικαιώματα και μέτρα κοινωνικής προστασίας, ιδιαίτερα υπό τη σκιά των επιπτώσεων της πανδημίας.
Στη σημερινή συνάντηση οι δύο πρωθυπουργοί αναμένεται να ανταλλάξουν απόψεις για τις προκλήσεις που έχει προκαλέσει η πανδημία και για τη μεγάλη ευρωπαϊκή εκστρατεία εμβολιασμού. Παράλληλα πρόκειται να συζητηθούν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Μεταναστευτικό, εν όψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου (όπου θα αξιολογηθεί η συμμόρφωση της Άγκυρας με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συνέχεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου). Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πως Ελλάδα και Πορτογαλία είναι δύο φυσικοί εταίροι και σύμμαχοι, αφενός ως μέλη του NATO αλλά και ως δύο μεσαίες ευρωπαϊκές οικονομίες με κοινά συμφέροντα και κοινούς στόχους, που μπορούν να συντονίζουν τις προσπάθειές τους ώστε να μεγαλώνουν το αποτύπωμά τους. Σήμερα ο πρωθυπουργός είναι προγραμματισμένο να επισκεφθεί το κεντρικό κτήριο του Πορτογαλικού Πολεμικού Ναυτικού, όπου εδρεύει η ακτοφυλακή. Επόμενος σταθμός της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι η έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα.
Αναλυτικά το πρόγραμμα του πρωθυπουργού:
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται από το βράδυ της Κυριακής στη Λισαβόνα, όπου σήμερα θα έχει επαφές με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, στο πλαίσιο και της ανάληψης της εκ περιτροπής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Πορτογαλία για το πρώτο εξάμηνο του 2021.
Στις 12:45 ώρα Ελλάδος ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί, μαζί με τον ομόλογό του, το κεντρικό κτήριο του Πορτογαλικού Πολεμικού Ναυτικού, όπου εδρεύει η Ακτοφυλακή.
Επόμενος σταθμός της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι η έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA).
Στις 14:25 ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Πρωθυπουργικό Μέγαρο São Bento όπου θα έχει συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό της Πορτογαλίας António Costa. Θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών.
naftemporiki/ photo eurokinissi
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Συγκλονιστικοί ισχυρισμοί για την Παγκόσμια Τράπεζα! Γιατί συμβαίνει αυτό;
- «Αν πέσει η Ιερουσαλήμ, θα καεί η Κωνσταντινούπολη», δήλωσε ο Μπαχτσελί
- Ισραήλ: Μη επανδρωμένο αεροσκάφος από την Υεμένη συνετρίβη στον περίβολο ξενοδοχείου στην Εϊλάτ
- Οι Χριστιανοί στη Συρία γιορτάζουν την ημέρα του Σταυρού – Δείτε βίντεο
- «No Escape From Now»: Το ντοκιμαντέρ για τον Όζι Όσμπορν θα κάνει πρεμιέρα τον Οκτώβριο – Δείτε το συγκινητικό τρέιλερ
- Ιταλία: Πρόταση να δοθεί το όνομα του Τζόρτζιο Αρμάνι στο αεροδρόμιο του νησιού Παντελερία
- Άναυδοι οι αρχαιολόγοι: Βρέθηκαν μούμιες στην Ασία 9.500 χρόνια αρχαιότερες από τις αιγυπτιακές
- Δημοσκόπηση: Χαμός με τον αριθμό κομμάτων που μπαίνουν Βουλή! Πόσοι θα ψήφιζαν πιθανό κόμμα Σαμαρά
- «Ο ήλιος ξυπνάει σιγά σιγά»: Η NASA προειδοποιεί ότι η ηλιακή δραστηριότητα θα παραμείνει υψηλή
- ΕΣΕΕ: Το ελληνικό εμπόριο σε νέα «τροχιά» ενόψει τεχνολογικών και γεωπολιτικών εξελίξεων
Κύρια Θέματα

















