Τα Γλυπτά του Παρθενώνα «ανήκουν εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο» και δεν πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα, δήλωσε σήμερα η Βρετανίδα υπουργός Πολιτισμού Μισέλ Ντόνελαν, τοποθετούμενη σε σειρά πρόσφατων δημοσιευμάτων σε ξένα και ελληνικά μέσα ενημέρωσης για μια πιθανή συμφωνία για την επιστροφή τους.
Ορισμένα δημοσιεύματα ανέφεραν ότι ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου και πρώην υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν βρίσκεται κοντά στην επίτευξη μιας συμφωνίας με την Ελλάδα.
Η υπουργός ωστόσο τόνισε σήμερα στην εκπομπή The Media Show του BBC Radio 4 ότι η οριστική επιστροφή των Γλυπτών «δεν είναι η πρόθεση του Όσμπορν ».
Στη συνέντευξή της – όπου τοποθετήθηκε σε σειρά άλλων θεμάτων – η Ντόνελαν τόνισε ότι η αποστολή των Γλυπτών στην Ελλάδα θα «ανοίξει το “Κουτί της Πανδώρας» και θα ήταν ένας «επικίνδυνος δρόμος να πορευτούμε».
Θα «άνοιγε την πόρτα σε αυτό το θέμα του συνόλου του περιεχομένου των μουσείων μας», είπε.
Το Βρετανικό Μουσείο απαγορεύει βάσει νόμου την οριστική επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα. Υπήρξαν όμως εικασίες ότι μια συμφωνία θα μπορούσε να περιλάμβανε τα Γλυπτά να επιστραφούν στην Αθήνα με έναν δανεισμό εκ περιτροπής, σε αντάλλαγμα με κλασικά αντικείμενα που δεν έχουν βγει ποτέ από την Ελλάδα.
Το BBC επισήμανε ότι ο ισχυρισμός της κυρίας Ντόνελαν, ότι δεν θα αλλάξει τον νόμο, ο οποίος κινείται «στη σωστή κατεύθυνση», θα συναντήσει την «οργή της Αθήνας και όχι μόνο».
Η υπουργός ανέφερε ότι είχε «πολλές συνομιλίες» με τον Τζορτζ Όσμπορν. «Νομίζω ότι η άποψή του για αυτό παρερμηνεύτηκε και σίγουρα απεικονίστηκε λανθασμένα», είπε.
«Δεν πρόκειται εκείνος να τα στείλει πίσω, βασικά. Δεν είναι αυτή η πρόθεσή του. Δεν έχει καμία επιθυμία να το κάνει. Έχει επίσης συζητηθεί η ιδέα ενός δανεισμού διάρκειας 100 ετών, κάτι που σίγουρα δεν είναι αυτό που σχεδιάζει. Θα συμφωνούσε μαζί μου ότι δεν πρέπει να τα στείλουμε πίσω, και στην πραγματικότητα ανήκουν εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου τα φροντίζουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπου επιτρέπουμε πρόσβαση σε αυτά».
Πηγή: BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ, intime
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Kαι δεύτερη προφυλάκιση για το σκάνδαλο με τις παράνομες επιδοτήσεις
- Γκουτέρες: «Ώρα να ανοίξουμε τις πόρτες του Συμβουλίου Ασφαλείας και να αφήσουμε το φως να μπεί»
- “Ελπίδα”: Η γλυκιά Κινέζα μιλάει ελληνικά, τραγουδάει Παπαρίζου και πάει βόλτα με ταξί χωρίς οδηγό, vid
- Γάζα: «Εκεχειρία» μετά… ισραηλινών χτυπημάτων
- Ουκρανία: Πολίτες εναντίον ενστόλων που θέλουν να επιστρατεύσουν δια της βίας άνδρες, vid
- Θεσσαλονίκη: Από τα καράβια της προσφυγιάς στα βουνά της Πίνδου – Οι Μικρασιάτες που πολέμησαν στο Έπος του ‘40
- Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στην Ιαπωνία αλλάζει τα δεδομένα! Προσέγγιση με Τραμπ
- Ο Πούτιν βομβαρδίζει -στην κυριολεξία- την πράσινη ενέργεια! ΒΙΝΤΕΟ
- Σ. Φάμελλος: Στη Θεσσαλονίκη αύριο για την επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης
- Διπλωμάτης του Πούτιν: Η Ευρώπη πρόκειται να γίνει εντελώς μουσουλμανική, vid









