Γιατρομανωλάκης για την prepaid των 150 ευρώ: «Δεν πρόκειται για δωροδοκία» – ΒΙΝΤΕΟ

Για το Freedom Pass στους νέους 18-25 ετών μίλησε ο υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης.

Όπως διευκρίνισε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», «αυτό είναι ένα μέτρο που ισχύει και για αυτούς που έχουν ήδη εμβολιαστεί. Οπότε δεν πρόκειται για δωροδοκία, ούτε θεωρούμε ότι θα αποτελέσει καταλύτη από μόνο τους για να πάει κάποιος να εμβολιαστεί».

«Θεωρώ όμως, ότι θα επισπεύσει τη διαδικασία, και θα κάνει και κάποιους ανθρώπους να ενεργοποιηθούν, να δραστηριοποιηθούν. Είναι και ένας τρόπος να δώσουμε ενίσχυση σε κλάδους που έχουν πληγεί από την πανδημία, όπως είναι ο τουρισμός ή ο πολιτισμός, φέρνοντας σε αυτούς ένα από τα πιο ενεργά κοινά που είναι οι νέοι».

Πώς θα είναι το Freedom Pass;
«Είναι μια κάρτα προπληρωμένη που αφαιρείς χρήματα κατά τη χρήση της. Θα είναι μια ειδική κάρτα, δεν θα προστεθεί το ποσό σε υφιστάμενη κάρτα που έχει κάποιος. Θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στους χώρους πολιτισμού ή στις υπηρεσίες τουρισμού και τις μεταφορές», εξήγησε ο ίδιος.

Και προσέθεσε το εξής: «Από την πρώτη δόση έχεις δικαίωμα να αποκτήσεις το πάσο. Θα είναι σε ψηφιακή μορφή, στα κινητά τηλέφωνα των νέων που θα τη δικαιούνται, και με το που θα γίνεται ο εμβολιασμός, θα δίνονται τα χρήματα. Με το που θα γίνεται ο εμβολιασμός, κάθε νέος που ανήκει στην ηλικιακή ομάδα των 18-25 θα λαμβάνει ειδοποίηση ότι μπορεί να την ενεργοποιήσει την κάρτα, και θα του δίνονται οδηγίες για το πώς θα μπορεί να την κατεβάσει στο κινητό του».

Μάλιστα, όπως ανέφερε, «υπάρχει μέριμνα και για εκείνους που δεν θα έχουν έξυπνη συσκευή, αλλά με τα δεδομένα που έχουμε θεωρούμε ότι η πλειοψηφία θα μπορέσει να την αξιοποιήσει από το κινητό της».

Γιατί δίνεται στους νέους 18-25 ετών;
Όσο για το ότι η κάρτα αυτή δίνεται μόνο στις συγκεκριμένες ηλικίες, ο κ. Γιατρομανωλάκης απάντησε ότι «οι 18-25, είτε δεν ήταν καθόλου στην αγορά εργασίας την περίοδο του κορωνοϊού, είτε ήταν σπουδαστές, ή εκτός του πλαισίου που υπήρχε μέριμνα για την οικονομία. Ταλαιπωρήθηκαν πολύ, ένιωσαν έντονα στο πετσί τους τους περιορισμούς και αυτή ήταν η αφετηρία της σκέψης. Αυτή η ομάδα πάγωσε τη ζωή της, τις σπουδές της, με ένα περίεργο και βίαιο τρόπο, άλλαξε συνήθειες σε μία νύχτα, και για αυτό έγινε αυτή η ενέργεια».

Και όπως εξήγησε ο κ. Γιατρομανωλάκης, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μια σειρά δραστηριοτήτων. «Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε χώρους ή υπηρεσίες πολιτισμού, όπως μια παράσταση, ένα μουσείο, έναν αρχαιολογικό χώρο ή σινεμά. Έχουμε εστιάσει σε δραστηριότητες που προϋποθέτουν και υψηλή συνάθροιση κοινού. Μπορεί να πληρώσει Μέσα Μεταφοράς, καταλύματα τουριστικά κάθε φύσης.

Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα στο οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτά τα 150 ευρώ. Για σκοπούς τουριστικούς και πολιτιστικούς», είπε χαρακτηριστικά.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί