• Αρχική
  • Άρθρα
  • Καθηγητής Δερμιτζάκης: «Αν πάμε στα 300 με 400 κρούσματα μπορώ να πω ότι χάσαμε τον έλεγχο» (ΒΙΝΤΕΟ)

Καθηγητής Δερμιτζάκης: «Αν πάμε στα 300 με 400 κρούσματα μπορώ να πω ότι χάσαμε τον έλεγχο» (ΒΙΝΤΕΟ)

Τον κίνδυνο να βγει ο κορονοϊός εκτός ελέγχου το ερχόμενο διάστημα λόγω των αυξανόμενων κρουσμάτων προειδοποίησε ο καθηγητής Γενετικής, κ. Δερμιτζάκης.

Τον κίνδυνο να βγει εκτός ελέγχου ο κορονοϊός τόνισε στις δηλώσεις του καθηγητή Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, κ. Μανώλη Δερμιτζάκη. Στην περίπτωση αυτή οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και για την οικονομία.

«Τα επόμενα εικοσιτετράωρα, θα είναι πολύ κρίσιμα, αν πάμε σε 300 με 400 κρούσματα τις επόμενες δυο με τρεις μέρες επίσημα μπορώ να πω ότι χάσαμε τον έλεγχο, και χάσαμε τον έλεγχο σημαίνει μαζευόμαστε σπίτια μας και δεν αποκλείεται να δούμε και τοπικά λοκντάουν, ειδικά στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, γιατί αλλιώς ο ιός δε θα μαζεύεται» δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να ρίξουμε τα κρούσματα κάτω από 50 ανά ημέρα ώστε να επέλθει ο πλήρης έλεγχος. Σε κάθε περίπτωση αυτό θα πρέπει να γίνει άμεσα.

Όσον αφορά το άνοιγμα των σχολείων που πλησιάζει πλέον, ο κ. Δερμιτζάκης δήλωσε ότι εάν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων το άνοιγμα των σχολείων θα μοιάζει λεπτομέρεια μπροστά στα υπόλοιπα προβλήματα που θα έχουμε.


«Εάν συνεχίσουμε έτσι, το αν θα ανοίξουν τα σχολεία θα είναι λεπτομέρεια, θα έχουμε πολύ μεγαλύτερα προβλήματα, θα συζητάμε για πολύ μεγαλύτερα θέματα, οικονομικά και κοινωνικά».

Καταληκτικά επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι η διασπορά του ιού είναι τεράστια όσον αφορά την κατανομή ενώ υπάρχουν και μεταδόσεις που δεν έχουμε ακόμη εντοπίσει.

«Αυτά που βλέπουμε ως έντονα κρούσματα στους οίκους ευγηρίας είναι η ούρα της κατανομής, υπάρχει τεράστια κατανομή που είναι πολλές μεταδόσεις που δεν έχουμε δει ακόμα, θα τις δούμε σύντομα» εκτίμησε ο κ. Δερμιτζάκης.

(skai – φωτο:screenshot)