Ειδικότερα, ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Σωτήρης Πλαστήρας, στην εισήγηση που θα κάνει κατά τη διάσκεψη της Ολομέλειας, θα ταχθεί υπέρ των δανειοληπτών. Ειδικότερα, θα εισηγηθεί ο υπολογισμός των οφειλόμενων τόκων για τα κόκκινα δάνεια να υπολογίζεται στη μηνιαία δόση τους και όχι στο σύνολο του ποσού.
Υπενθυμίζεται, ότι η υπόθεση είχε συζητηθεί στις 27 Φεβρουαρίου 2025 στην πλήρη (μεγάλη) Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, με την παλαιά ηγεσία του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου, δηλαδή με πρόεδρο την Ιωάννα Κλάπα και εισαγγελέα τη Γεωργία Αδειλίνη.
Τότε είχε συζητηθεί το προδικαστικό ερώτημα που απηύθυνε το Ειρηνοδικείο Ιωαννίνων αναφορικά με τη διχογνωμία που έχει ανακύψει από την έκδοση αλληλοσυγκρουόμενων αποφάσεων, σχετικά με τον τοκισμό των τοκοχρεολυτικών δόσεων των δανειοληπτών οφειλετών προς τα funds, που έχουν καθοριστεί με αποφάσεις των Ειρηνοδικείων στο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη.
Συγκεκριμένα, από την πλευρά τους, τα funds (τράπεζες, εταιρείες διαχείρισης, κ.λπ.) υποστηρίζουν ότι το επιτόκιο των μηνιαίων δόσεων υπολογίζεται επί του συνόλου της οφειλής και όχι επί κάθε μηνιαίας δόσης, κάτι το οποίο έχει ως αποτέλεσμα η μηνιαία δόση του δανείου να υπερδιπλασιάζεται.
Από την άλλη πλευρά, οι δανειολήπτες υποστηρίζουν ότι η ορθή ερμηνεία του άρθρου 9 παρ. 2 του νόμου 3689/2010 (νόμος Κατσέλη), επιβάλλει το επιτόκιο να υπολογίζεται επί κάθε μηνιαίας δόσης και όχι επί του κεφαλαίου.
Η τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, είχε ταχθεί υπέρ των δανειοληπτών, εισηγούμενη να υπολογίζονται οι τόκοι στη μηνιαία δόση και όχι στο σύνολο της οφειλής.
Όμως, η διάσκεψη της δικασίμου στις 27 Φεβρουαρίου 2025 δεν πραγματοποιήθηκε, καθώς ο εισηγητής της υπόθεσης αντιμετώπισε θέματα υγείας, και θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου.
ΑΠΕΜΠΕ,Παν. Τσιμπούκης – ΦΩΤΟ:Eurokinissi
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Ζελένσκι: Η ουκρανική διαπραγματευτική ομάδα θα προσαρμόσει την προσέγγισή της μετά τη νυκτερινή ρωσική επίθεση
- «Μαύρες» μέρες περνάει ο ΠΟΥ: «Ζητιανεύει» 1 δις δολάρια μετά τις περικοπές του Τραμπ
- Νορβηγία: Το κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της διατήρησης της μοναρχίας στη χώρα, παρά τα σκάνδαλα
- Κρεμλίνο για «New START»: Ο κόσμος θα βρεθεί σε μια πιο επικίνδυνη κατάσταση
- Η διάσκεψη της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου θα αποφασίσει για τον τρόπο υπολογισμού των τόκων στα κόκκινα δάνεια
- Αθώος δήλωσε στη δίκη του για βιασμούς ο γιος της πριγκίπισσας της Νορβηγίας Μέτε-Μάριτ
- Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από ουκρανικά πλήγματα στην περιφέρεια της Χερσώνας
- «Συναγερμός» Όρμπαν για το δικαίωμα «βέτο» στην Ευρωπαϊκή Ένωση
- Η μεγάλη επιστροφή της Νάνσι Μάιερς: Με all-star καστ η νέα της ταινία
- Τους παλιούς και κατεστραμμένους κάδους απορριμμάτων αλλάζει ο Δ.Θεσσαλονίκης
Κύρια Θέματα









