Απόλαυση, μνήμη και επένδυση: Η πρώτη μεγάλη δημοπρασία ελληνικών κρασιών

Η δημοπρασία σχεδιάστηκε με το σκεπτικό να έχουν σε αυτή πρόσβαση όλοι όσοι ενδιαφέρονται αληθινά για το ελληνικό κρασί, από όποιο μέρος του κόσμου και αν βρίσκονται

Σε έναν κόσμο όπου η οινική παραγωγή παραμένει βαθιά συνδεδεμένη με τον πολιτισμό και την οικονομία, η αγορά του κρασιού εξακολουθεί να κινείται με εντυπωσιακούς ρυθμούς.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία οργανισμών όπως η OIV (International Organisation of Vine and Wine), η παγκόσμια κατανάλωση κρασιού το 2024 εκτιμήθηκε σε περίπου διακόσια δεκατέσσερα εκατομμύρια εκατόλιτρα, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να παράγει κατά μέσο όρο εκατόν πενήντα επτά εκατομμύρια εκατόλιτρα τον χρόνο.

Την ίδια στιγμή, ο θεσμός της δημοπρασίας παραμένει ένας ζωντανός καθρέφτης πολιτισμού και συλλογικής μνήμης. Από τα έργα τέχνης που αλλάζουν χέρια και καθορίζουν εποχές, μέχρι τα κοσμήματα που μεταφέρουν προσωπικές και ιστορικές αφηγήσεις, από τα νομίσματα που μαρτυρούν αυτοκρατορίες έως τα σπάνια βιβλία που ταξιδεύουν ανάμεσα σε γενιές, κάθε δημοπρασία αποτελεί μια πράξη επιλογής, αισθητικής και αξιολόγησης του παρελθόντος. Και σε αυτό το διαρκώς εξελισσόμενο σύμπαν των συλλεκτικών αντικειμένων, ήρθε πλέον και η ώρα των κρασιών, μιας κατηγορίας που συνδυάζει πολιτισμό, γεύση και μακροχρόνια σκέψη.

Τα συλλεκτικά και παλαιωμένα κρασιά, με τη σπανιότητα και την ιστορία τους, αποκτούν διεθνώς όλο και μεγαλύτερη αξία. Δεν είναι απλώς προϊόντα κατανάλωσης αλλά φορείς μνήμης, τόπων και εποχών. Σε αυτή τη διεθνή τάση έρχεται τώρα να συνομιλήσει και η ελληνική παραγωγή με μια πρωτοβουλία που επιχειρεί να ανοίξει τον δρόμο για την παρουσία των ελληνικών ετικετών στην αγορά των fine and collectible wines.

Η VERGOS Auctions εγκαινιάζει μια νέα εποχή για την ελληνική οινική παραγωγή, οργανώνοντας για πρώτη φορά μια δημοπρασία αποκλειστικά αφιερωμένη στο ελληνικό κρασί. Η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί παρουσία κοινού την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2025 στις 13:00 στο Οινοποιείο Παπαγιαννάκος στο Μαρκόπουλο Αττικής. Συμμετέχουν δεκαεννέα οινοποιεία από όλη την Ελλάδα, με εκατόν είκοσι επτά σπάνιες και εκλεκτές ετικέτες που προέρχονται από τα κελάρια και τις προσωπικές συλλογές των παραγωγών. Ανάμεσά τους βρίσκονται φιάλες ηλικίας είκοσι και τριάντα ετών, μεγάλα formats τριών, έξι και εννέα λίτρων, καθώς και φιάλες με χειροποίητες ετικέτες. Η πρωτοβουλία φιλοδοξεί να αναδείξει τη μοναδικότητα των ελληνικών ποικιλιών, να ενισχύσει την εξωστρέφεια της οινικής παραγωγής και να προσφέρει σε συλλέκτες και οινόφιλους πρόσβαση σε ετικέτες που σπάνια εμφανίζονται στην αγορά.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας, όπως αναφέρει ο Ανδρέας Βέργος, managing director της Vergos Auctions μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στον δημοσιογράφο Αλέκο Λιδωρίκη, η ενασχόλησή μας με το ελληνικό κρασί αποτελεί ένα απολύτως φυσικό επόμενο βήμα για τον Οίκο μας. Πιστεύουμε ότι ήρθε η στιγμή τα σπουδαία ελληνικά κρασιά να αποκτήσουν τη δική τους θέση σε μια οργανωμένη, διαφανή και εξωστρεφή δευτερογενή αγορά, όπως ακριβώς συμβαίνει διεθνώς με την κατηγορία fine and collectible wines. Η ιδιαίτερα θερμή ανταπόκριση των οινοποιών και των επαγγελματιών του χώρου επιβεβαιώνει ότι η ελληνική οινική παραγωγή είναι πλέον ώριμη να σταθεί ισότιμα δίπλα σε μερικές από τις πιο αναγνωρισμένες οινικές περιοχές του κόσμου.

Όπως επισημαίνει, σε αυτή την πρώτη δημοπρασία ελληνικών κρασιών οι τιμές εκτίμησης που έδωσαν οι ίδιοι οι οινοπαραγωγοί είναι γενναιόδωρες. Βλέπουμε τιμές που ξεκινούν από επίπεδα προσιτά για τον κάθε λάτρη του κρασιού μέχρι και αρκετά υψηλότερα για τις σπανιότερες παλαιωμένες ή μεγάλου format φιάλες. Κύριο μέλημά μας είναι να καταφέρουμε να χαρτογραφήσουμε για πρώτη φορά την πραγματική δυναμική της δευτερογενούς αγοράς για τα ελληνικά κρασιά και όχι τόσο το ρεκόρ με τη στενή έννοια του όρου, προσθέτει.

Στην Ελλάδα διαθέτουμε εξαιρετικά κρασιά. Όπως φάνηκε και από τις φιάλες που ξεχώρισαν οι οινοπαραγωγοί για τη δημοπρασία. Υπάρχει πλέον ένας σημαντικός αριθμός οινοποιείων που λειτουργούν με συνέπεια σοβαρή αντίληψη για τις προοπτικές του ελληνικού κρασιού και μακροχρόνιο ορίζοντα παλαίωσης. Αν δούμε τη μεγάλη εικόνα, η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα σε μια φάση που θα τη χαρακτηρίζαμε αναδυόμενη δύναμη στη διεθνή σκηνή των συλλεκτικών κρασιών γιατί φυσικά δεν μπορούμε να συγκριθούμε ευθέως σε επίπεδο δευτερογενούς αγοράς με περιοχές όπως το Μπορντώ ή η Προβηγκία που έχουν πίσω τους δεκαετίες καταγραφής τιμών σε δημοπρασίες. Μπορούμε όμως να χτίσουμε με συνέπεια. Και η δημοπρασία ελληνικών κρασιών του Οίκου μας είναι το σωστό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση εξωστρέφειας, αναφέρει ο κ.Βέργος.

Όπως αναφέρεται, όλες οι φιάλες της δημοπρασίας προέρχονται απευθείας από τα κελάρια των οινοποιείων ή από την προσωπική συλλογή των παραγωγών, γεγονός που διασφαλίζει την άριστη κατάσταση φύλαξης και συντήρησης όλων των κρασιών. Όπου απαιτούνταν και εφόσον οι ίδιοι οι οινοπαραγωγοί το έκριναν απαραίτητο, πραγματοποιήθηκε γευστική δοκιμή ή ακόμη και αλλαγή φελλού στο οινοποιείο. Στη συνέχεια, και υπό την επίβλεψη του επιμελητή του καταλόγου, εξετάστηκαν η ιστορία της κάθε ετικέτας, η φήμη της χρονιάς, η σπανιότητα, η κατάσταση της φιάλης. Παρά το γεγονός ότι στη διεθνή πρακτική δεν υπάρχει εγγύηση για την τελική ποιότητα του κρασιού που δημοπρατείται, εμείς από την πλευρά μας προχωρήσαμε σε όλα τα απαραίτητα βήματα διασφάλισης της ποιότητας.

Η δημοπρασία σχεδιάστηκε με το σκεπτικό να έχουν σε αυτή πρόσβαση όλοι όσοι ενδιαφέρονται αληθινά για το ελληνικό κρασί, από όποιο μέρος του κόσμου και αν βρίσκονται. Παρατηρούμε ενδιαφέρον από έμπειρους συλλέκτες και οινόφιλους μέχρι sommelier, καταξιωμένους επαγγελματίες του οινικού κλάδου, χώρους γαστρονομίας και φιλοξενίας, αλλά και νέους επενδυτές που αναζητούν σπάνιες φιάλες με προοπτική υπεραξίας.

Τι τελικά σημαίνει η ανάπτυξη μιας δομημένης δευτερογενούς αγοράς; Σημαίνει ότι ο συλλέκτης ή ο επαγγελματίας που αποκτά σήμερα μια φιάλη έχει δυνητικά έναν ξεκάθαρο δρόμο για μελλοντική μεταπώληση. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η φιάλη να διατηρηθεί σε κατάλληλες συνθήκες και να είναι καταγεγραμμένη η πορεία προέλευσής της. Σε κάθε περίπτωση, είναι καθαρά στην απόφαση του αγοραστή εάν θα επιλέξει να κρατήσει τη φιάλη ως επένδυση για το μέλλον ή θα προτιμήσει να την απολαύσει.

Το υβριδικό μοντέλο που έχει επικρατήσει πλέον στις δημοπρασίες προσφέρει ευκολία, άνεση και δυνατότητα επιλογής στους αγοραστές. Κάποιοι επιθυμούν να είναι παρόντες στο χώρο της δημοπρασίας, ενώ άλλοι επιλέγουν να κάνουν τις προσφορές τους από την άνεση του σπιτιού τους απολαμβάνοντας ένα ποτήρι κρασί. Στην εποχή μας η συμμετοχή εξ αποστάσεως επιτρέπει στον ενδιαφερόμενο από το εξωτερικό ή ακόμη και από την ελληνική περιφέρεια να συμμετέχει στη δημοπρασία με την ίδια σοβαρότητα και ασφάλεια σαν να βρισκόταν στην αίθουσα.

Το κλείσιμο αυτού του ταξιδιού δεν αφορά έναν οργανισμό αλλά μια ευρύτερη μετάβαση. Το ελληνικό κρασί με τις ποικιλίες τις ιστορίες και τα ιδιαίτερα terroirs του δείχνει πως είναι έτοιμο να συστηθεί ξανά στον κόσμο με έναν τρόπο πιο ώριμο και πιο φιλόδοξο. Σε μια διεθνή σκηνή όπου η ποιότητα η προέλευση και η σπανιότητα καθορίζουν νέες αξίες, η Ελλάδα διεκδικεί τη δική της θέση όχι μέσα από συγκρίσεις αλλά μέσα από την αυθεντικότητα και τη διαδρομή της. Αν κάτι αναδεικνύει αυτή η προσπάθεια είναι ότι τα ελληνικά κρασιά έχουν πλέον ταυτότητα, δυναμική και τη δυνατότητα να αποτελέσουν μέρος ενός μεγαλύτερου παγκόσμιου αφηγήματος. Και αυτό το ταξίδι μόλις ξεκινά.

(ΑΠΕ -ΜΠΕ / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί