Στον κορωνοϊό αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, καθώς τα διεθνή ΜΜΕ δεν τον ξεχνούν…
Ο Γ.Παπανδρέου στάθηκε στο πλευρό της Κίνας, τονίζοντας ότι «η λογική του αποδιοπομπαίο τράγου, φαίνεται να αποτελεί μέρος εσωτερικών πολιτικών παιχνιδιών», ενώ στήριξε της ιδέας παγκόσμιας διακυβέρνησης και την θεωρίας της δήθεν υπερθέρμανσης.
«Ο κορωνοϊός ανέδειξε το πόσο εξαρτόμαστε ο ένας από τον άλλο. Κανένα τείχος δεν μπορεί να αποτρέψει την εξάπλωση ενός ιού. Το ίδιο ισχύει και με την κλιματική αλλαγή. Οι ρυπογόνες χώρες επηρεάζουν ολόκληρο τον πλανήτη. Ορισμένοι πιστεύουν ότι, θα μπορούσαμε να αποφύγουμε τον αρνητικό αντίκτυπο της παγκοσμιοποίησης κλείνοντας τα σύνορά μας. Αυτό όμως δεν είναι δυνατό. Υπάρχουν πράγματι πολλά προβλήματα, όπως αυτό της ανισότητας, γι’ αυτό και πρέπει να αλλάξουμε πολλά σε ένα παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα. Το ζήτημα δεν είναι αυτή καθαυτή η παγκοσμιοποίηση, αλλά το γεγονός ότι πρέπει να αλλάξουμε την παγκόσμια διακυβέρνηση, ώστε να είναι ανθρώπινη. Πρέπει να εξανθρωπίσουμε την παγκοσμιοποίηση. Δεν μπορούμε όμως, να την αντιστρέψουμε», τόνισε αρχικά ο πρώην πρωθυπουργός και συνέχισε:
«Αυτό σημαίνει επίσης, ότι πρέπει να αναδιοργανώσουμε – όχι να καταστρέψουμε, τους θεσμούς που συνδέονται με την παγκόσμια διακυβέρνηση. Υπάρχουν πολλοί οργανισμοί που λειτουργούν σε παγκόσμια κλίμακα, αλλά συχνά βασίζονται πάρα πολύ στους μεγαλύτερους χρηματοδότες τους. Αυτό τους καθιστά λιγότερο αποτελεσματικούς. Μπορούμε να δούμε για παράδειγμα, πώς επηρεάστηκαν τα Ηνωμένα Έθνη ή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας από την απόφαση των ΗΠΑ να μειώσουν τη χρηματοδότηση τους. Αυτοί οι θεσμοί πρέπει να είναι στην υπηρεσία όλων, όχι μόνο των ισχυρών. Προτεραιότητα είναι τα συμφέροντα των λαών μας, αυτό όμως δεν σημαίνει μονομερείς αποφάσεις. Σημαίνει ειρηνική συνεργασία προς όφελος όλων και αλληλοβοήθεια. Οι μονομερείς πρακτικές εμποδίζουν την ικανότητά μας να αντιμετωπίζουμε παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή ή οι πανδημίες. Μπορούν να οδηγήσουν επίσης σε συγκρούσεις, κλίμα δυσπιστίας και αύξηση των στρατιωτικών εξοπλισμών».
Ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και Βουλευτής Αχαΐας του Κινήματος Αλλαγής, αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη συνεργασίας και τον εποικοδομητικό ρόλο της ΕΕ αλλά και στη σημασία του τομέα της υγείας στην υλοποίηση της πρωτοβουλίας του Δρόμου του Μεταξιού.
«Νέα όπλα μαζικής καταστροφής θα κατασκευαστούν με χρήση τεχνητής νοημοσύνης, βιοτεχνολογίας, ρομποτικής, drones, κυβερνοπόλεμος σε συνδυασμό με νέες μορφές πυρηνικών πυραύλων, ενώ αυτές οι τεχνολογίες θα έπρεπε να εξυπηρετούν ειρηνικούς σκοπούς. Είναι σημαντικό να αναστρέψουμε τις στενές εθνικιστικές αντιλήψεις εσωστρέφειας και να βρούμε έναν τρόπο συνεργασίας (σ.σ. παγκόσμια κυβέρνηση να επιβάλλει με… ειρηνικό τρόπο τις πολιτικές της;)».
Ο Γιώργος Παπανδρέου τάχθηκε υπέρ της Κίνας και κατά του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, τονίζοντας ότι είναι «αντιπαραγωγικό, εντελώς λανθασμένο αυτό που κάνουν ορισμένες χώρες, να βρίσκουν αποδιοπομπαίους τράγους, προσπαθώντας να κατηγορήσουν την Κίνα ή τον ΠΟΥ, σε μια εποχή που πρέπει να εργαστούμε στενά και να δημιουργήσουμε ένα κλίμα εμπιστοσύνης για να καταπολεμηθεί αυτή η πανδημία».
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Νερό από τον αέρα: Στα σκαριά τεχνολογία που φιλοδοξεί να λύσει το πρόβλημα της πρόσβασης σε πόσιμο νερό
- Βαθμολογία UEFA: Οι νίκες ΠΑΟ και ΑΕΚ στην Ευρώπη φέρνουν την Ελλάδα πιο κοντά στην 10η θέση
- Ραγδαίες εξελίξεις με την ρωσική ενέργεια εν μέσω της «μεγαλύτερης ενεργειακής κρίσης στον κόσμο»
- Οι ΗΠΑ αρχίζουν έρευνα σε βάρος 60 χωρών για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές
- Μετά τον άτλαντα των οργάνων του ανθρωπίνου σώματος, ήρθε ο άτλας της εμβρυογένεσης του ψαριού ζέβρα
- Ντουμπλάντις: Ο άνθρωπος “φαινόμενο” έσπασε το ρεκόρ στο επί κοντώ για 15η φορά! vid
- Παραιτείται και παραδίδει την έδρα του στο ΠΑΣΟΚ ο Κωνσταντινόπουλος
- Βομβαρδισμοί του Πακιστάν στο Αφγανιστάν
- «Λαθρεπιβάτης» εμπορικού πλοίου… άλλαξε ήπειρο άθελά του
- Απορρίπτει την ιδέα ένταξης στο ΝΑΤΟ ο Σέρβος πρόεδρος









