Φορολογικές δηλώσεις 2022: Ποιοι κερδίζουν και τι, αν την υποβάλλουν άμεσα

Η εφορία «ξεκλειδώνει» επιδοτήσεις στο ρεύμα για νέους φορολογούμενους, φοιτητές σε άλλη πόλη και νοικοκυριά με λάθη στη κύρια κατοικία

«Ζεστό χρήμα» φέρνει το ραντεβού με την εφορία για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους που όσο γρηγορότερα υποβάλλουν τη φορολογική δήλωση τόσο καλύτερα για αυτούς.

Πρόκειται για τέσσερις κατηγορίες στους οποίους περιλαμβάνονται νέοι φορολογούμενοι, γονείς με παιδιά που σπουδάζουν σε άλλη πόλη, όσοι έχουν λάθη ή παραλείψεις στα στοιχεία της κύριας κατοικίας, καθώς και εκείνοι που θα λάβουν επιστροφές φόρου λόγω μεγαλύτερης παρακράτησης στα εισοδήματα του 2021.

Οι πρώτοι που πρέπει να βιαστούν να τακτοποιήσουν την εκκρεμότητα με την εφορία και μάλιστα εντός των επόμενων ημερών είναι οι φορολογούμενοι που υποβάλουν για πρώτη φορά φορολογική δήλωση και διαμένουν σε κύρια ή μισθωμένη κατοικία, καθώς και όσοι έχουν παιδιά του σπουδάζουν σε άλλη πόλη και πληρώνουν ενοίκιο για την φοιτητική κατοικία.


Κι αυτό γιατί η υποβολή της δήλωσης θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις αιτήσεις χορήγησης της επιδότησης των 18-600 ευρώ για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που εκδόθηκαν από την 1η Δεκεμβρίου 2021 έως και 31 Μαΐου 2022.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων αναμένεται να ανοίξει την ερχόμενη εβδομάδα.

Ειδικότερα η νέα ρύθμιση προβλέπει ότι όσοι υποβάλουν για πρώτη φορά φέτος φορολογική δήλωση θα πρέπει να την υποβάλουν πριν την αίτηση για το επίδομα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, καθώς για τη συγκεκριμένη κατηγορία θα ληφθεί υπόψη το καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων που αποκτήθηκε το 2021 και δηλώθηκε φέτος.

Σημειώνεται ότι για τους υπόλοιπους για τη καταβολή της επιδότησης θα ληφθεί υπόψη το εισόδημα του 2020 που δηλώθηκε στην Εφορία το 2021 και σε κάθε περίπτωση απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο δικαιούχος να έχει υποβάλει φορολογική δήλωση για τα εισοδήματα του 2020 έως την 1η Μαΐου 2022 καθώς πολλοί φορολογούμενοι υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις διορθώνοντας τις αρχικές.

«Γρήγοροι» στο ραντεβού με την εφορία θα πρέπει να είναι και οι φορολογούμενοι που δηλώνουν τους φοιτητές ως εξαρτώμενα μέλη.

Για να λάβουν την επιδότηση έως 600 ευρώ για τους λογαριασμούς ρεύματος της φοιτητικής κατοικίας που έχουν εκδοθεί από την 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 31 Μαΐου 2022 θα πρέπει:

Να υποβάλουν τη φορολογική δήλωση πριν την υποβολή της αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα power pass.
Nα έχουν συμπληρώσει στον έντυπο Ε1 τον πίνακα 6 που αφορά το ενοίκιο φοιτητικής κατοικίας καθώς και τον αριθμό της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της κατοικίας.
Nα συμπληρώσουν στην ηλεκτρονική αίτηση την ένδειξη για την επιδότηση της φοιτητικής κατοικίας
Να δηλώσουν τα στοιχεία για τη δική τους κύρια κατοικία
Επισημαίνεται ότι με βάση τη διάταξη η οικονομική ενίσχυση χορηγείται σε φυσικά πρόσωπα, φορολογικούς κατοίκους Ελλάδος οι οποίοι δήλωσαν το 2021 καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων έως 45.000 ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι διευρύνεται ο αριθμός των δικαιούχων της επιστροφής των 18-600 ευρώ σε σχέση με το αρχικό σχέδιο καθώς το καθαρό εισόδημα είναι μικρότερο από το φορολογητέο εισόδημα αφού αφαιρούνται ο φόρος που αναλογεί, η εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος.

Έτσι την επιδότηση για το ηλεκτρικό ρεύμα θα λάβουν όσοι εμφάνισαν στη φορολογική δήλωση του 2021 οικογενειακά εισοδήματα που υπερβαίνουν τις 45.000 ευρώ.

Για παράδειγμα, άγαμος μισθωτός του ιδιωτικού τομέα δήλωσε ετήσιο εισόδημα 55.000 ευρώ δικαιούται την αποζημίωση των 18 – 600 ευρώ για τους λογαριασμούς ρεύματος της περιόδου Δεκέμβριος 2021 – Μάιος 2022 καθώς μετά την αφαίρεση του φόρου ύψους 16.100 ευρώ που αναλογεί στο εισόδημα των 55.000 ευρώ, το καθαρό εισόδημά του μειώνεται στα 38.900 ευρώ, δηλαδή βρίσκεται κάτω από το πλαφόν των 45.000 ευρώ και έτσι δικαιούται την επιδότηση για τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος που εκδόθηκαν από το Δεκέμβριο του 2021 έως και τον Μάιο του 2022.

«Βιαστικοί» θα πρέπει να είναι και οι φορολογούμενοι που αναμένουν επιστροφή φόρου. Το ποσό που αναγράφεται στο πιστωτικό εκκαθαριστικό σημείωμα εκδίδεται αυτόματα με την υποβολή της δήλωσης και συμψηφίζεται με άλλες βεβαιωμένες οφειλές στο Δημόσιο (ΕΝΦΙΑ, δόσεις ρυθμίσεων, χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία κ.α. Σε περίπτωση που μετά το συμψηφισμό προκύψει υπόλοιπο και δεν υπάρχουν οφειλές στην εφορία η τα ασφαλιστικά ταμεία το ποσό πιστώνεται στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

cnn/ photo pexels

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί