Εξακολουθούν να αντιδρούν κάτοικοι και φορείς στα νησιά για νέα κέντρα που θα λειτουργούν ως «καραντίνες αλλοδαπών»

Χώρους καραντίνας λόγω κορονοϊού για πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν με βάρκες στα νησιά στήνει έν μέσω αντιδράσεων το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου.

Αρκετοί είναι αυτοί που αντιδρούν καθώς εκτιμούν ότι ουσιαστικά δημιουργούνται και νέες δομές προσφύγων πλην των υπαρχουσών, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση των νησιών. Τοπικοί παράγοντες και κοινωνία ζητούν την εκκένωση των νησιών από πρόσφυγες και μετανάστες εξαιτίας της πανδημίας.

Από το περασμένο Σάββατο οι 25 μετανάστες και πρόσφυγες που διέμεναν από την άφιξη τους στο λιμάνι της Μυτιλήνης μεταφέρθηκαν σε παλιό βιομηχανικό χώρο το οποίο χρησιμοποιούσε η οργάνωση «Γιατροί του κόσμου».

Ο χώρος είχε προταθεί από το δήμο Μυτιλήνης προκειμένου να στεγάζει όσους μετανάστες και πρόσφυγες φτάνουν από δω και στο εξής στα όρια του ομώνυμου Δήμου και μόνο τις μέρες της πανδημίας. Στο συγκεκριμένο χώρο οι πρόσφυγες θα μπαίνουν σε καραντίνα 14 ημερών προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του φονικού ιού.

Μηταράκης: Δεν θέλουμε δύο δομές στη Λέσβο

Μιλώντας «stonisi.gr» ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης σημείωσε πως «όταν τελειώσει η κρίση δημόσιας υγείας, και ελπίζω αυτό να γίνει σύντομα, θα κλείσει την ίδια μέρα και ο χώρος καραντίνας». Και συνέχισε: «Δεν θέλουμε δυο δομές στη Λέσβο. Ο χώρος καραντίνας που επιλέχθηκε και φυσικά έπρεπε να υπάρξει λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, είναι έκτακτο μέτρο. Μετά τις 15 ημέρες καραντίνα, όποιες νέες αφίξεις θα πηγαίνουν στη Μόρια. Την οποία επαναλαμβάνω πρέπει να κλείσουμε και να την αντικαταστήσουμε από άλλη κλειστή δομή που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες αντιλήψεις διαχείρισης του μεταναστευτικού ζητήματος αλλά και θα προστατεύει και τον τοπικό πληθυσμό».

Αντιδράσεις και στη Χίο για την «νέα» ΒΙ.ΑΛ.

Την ίδια ώρα ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο και στη Χίο με αφορμή τη δημιουργία δομής καραντίνας για τους πρόσφυγες και μετανάστες που θα φτάσουν στο νησί το διάστημα της πανδημίας.

Σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Αιρετών και Κατοίκων της Χίου ασκεί σκληρή κριτική στον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, κάνοντας λόγο για ενδεχόμενο δημιουργίας νέας Σούδας σε ιδιωτικό ακίνητο εντός των ορίων της πόλης που πιθανά να μετατραπεί σε νέα ΒΙ.ΑΛ..

Παράλληλα, η Συντονιστική Επιτροπή κατηγορεί τον Υπουργό για μη αποσυμφόρηση των νησιών και μετατροπή τους σε χώρους απορρόφησης ευρωπαϊκών και εθνικών κονδυλίων καλώντας τον Ν.Μηταράκη να σεβαστεί τους Χιώτες.

Υπέρ της δημιουργίας χώρου καραντίνας στον οποίο θα περιορίζονται τυχόν νεοεισερχόμενοι, τάχθηκε με παρέμβασή του στο Politischios.gr, o Δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης, σημειώνοντας ότι αυτό το οποίο προέχει είναι να θωρακιστεί το νησί απέναντι στην πανδημία.

Αναφερόμενος στην πρόταση για την ενοικίαση ιδιωτικού ακινήτου, ο Σταμάτης Κάρμαντζης εξήγησε στο Politischios.gr, ότι ήδη από τις αρχές Μαρτίου, ιδιώτης προσφέρθηκε να παραχωρήσει το ακίνητό του προς χρήση, κάτι για το οποίο ενημέρωσε τόσο τον ίδιο όσο και τον αντιπεριφερειάρχη Υγείας Παντελή Βρουλή.

«Κρίνω και φρονώ ότι επιβάλλεται να υπάρχει έτοιμος χώρος με οποιονδήποτε τρόπο, σε περίπτωση που έρθουν βάρκες από απέναντι. Δεν μπορούμε να περιμένουμε την τελευταία στιγμή. Έχω χρέος να κάνω κάθε τι για να προστατεύσω τον πληθυσμό μας και τους κατοίκους μας», τόνισε ο Δήμαρχος.

Οι νέες αφίξεις θα πηγαίνουν στη δομή της ΒΙΑΛ

Από την πλευρά του το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου σε ανάρτησή του, σημειώνει ότι δεν πρόκειται για δεύτερη δομή αλλά για έναν έκτακτο χώρο που μόλις τελειώσει η κρίση δημόσιας υγείας θα κλείσει ταυτόχρονα και ο χώρος της καραντίνας.

«Δεν θέλουμε δυο δομές στη Χίο, ξεκάθαρα. Ο χώρος καραντίνας που φυσικά πρέπει να δημιουργηθεί λόγω κορονοϊού, είναι έκτακτο μέτρο. Μετά τις 15 ημέρες καραντίνα, όποιες νέες αφίξεις θα πηγαίνουν στη δομή της ΒΙΑΛ. (την οποία πρέπει να κλείσουμε και να μεταφερθεί εκτός πόλης, αλλά αυτό είναι άλλη συζήτηση). Και όταν τελειώσει η κρίση δημόσιας υγείας, ελπίζω σύντομα, θα κλείσει την ίδια ημέρα και ο χώρος καραντίνας» υποστηρίζει το υπουργείο σε ανάρτησή του.

(ethnos – φωτο:eurokinissi)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί