Ποινή φυλάκισης 30 μηνών και χρηματική ποινή 50.000 ευρώ με τριετή αναστολή επέβαλε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο στον ιδρυτή και πρόεδρο του Κινήματος Δημοκρατίας, Στέφανο Κασσελάκη για παράβαση διάταξης του νόμου περί πόθεν έσχες, που αφορά την απαγόρευση σε αρχηγό πολιτικού κόμματος στην συμμετοχή σε διοίκηση εταιρίας της αλλοδαπής.
Η υπόθεση έφθασε στο ακροατήριο μετά από έλεγχο που έγινε στον κ. Κασσελάκη, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης, που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2024, μετά από δημοσιεύματα σχετικά με συμμετοχή του σε εταιρία στις ΗΠΑ, η οποία είχε εμβάσει χρήματα ως δάνειο στον ΣΥΡΙΖΑ για την πληρωμή εργαζομένων. Με την ολοκλήρωση της έρευνας, που διενήργησε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Δημήτρης Νομικός, σε βάρος του κ. Κασσελάκη ασκήθηκε ποινική δίωξη για την παράβαση διάταξης του νόμου περί Δήλωσης και Ελέγχου Περιουσιακής Κατάστασης πολιτικών προσώπων, κρατικών λειτουργών κ.ά, που απαγορεύει συμμετοχή τους, ή διά παρένθετων προσώπων, σε διοίκηση ή κεφάλαιο σε εταιρείες αλλοδαπής.
Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν αντίθετη με την εισαγγελική πρόταση που ζήτησε την απαλλαγή του κατηγορούμενου, κρίνοντας ότι ισχύει η θέση του κ. Κασσελάκη ότι δεν γνώριζε, κατά τον χρόνο τέλεσης της πράξης, το ισχύον καθεστώς.
«Έτσι όπως φέρεται η κατηγορία και εκτέθηκαν τα πραγματικά περιστατικά, φρονούμε ότι κατά τον χρόνο τέλεσης της πράξης, την εκλογή του ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο ίδιος δεν γνώριζε.. δεν πίστευε κιόλας ότι θα εκλεγόταν πρόεδρος κόμματος. Πού κατατείνει αυτή η κρίση μας; Σε περίπτωση που γνώριζε το νομοθετικό καθεστώς δεν θα του ήταν τίποτα να μεταβιβάσει την εταιρία στον αδελφό του, όπως και έκανε. Θα είχε προφυλαχθεί σε προγενέστερο χρόνο και δεν θα τίθετο κανένα ζήτημα. Πράγματι προέκυψε ένα ζήτημα με την πληρωμή εργαζομένων, “Αυγή” και “Κόκκινο”, με την χρηματοδότηση και την πληρωμή τους. Τέθηκε το θέμα. Ο άτυπος νομικός του σύμβουλος δεν γνώριζε την συμμετοχή του στην εταιρική σύνθεση της επίμαχης εταιρίας. Γνώριζε μόνο ότι ο κ. Κασσελάκης είχε αποχωρήσει σε προγενέστερο χρόνο από άλλη εταιρία. Φρονούμε ότι προέκυψε από την διαδικασία και τα έγγραφα ότι δεν είχε κανένα δόλο, το αδίκημα δεν τιμωρείται από αμέλεια. Ζητώ την απαλλαγή του λόγω έλλειψης δόλου», ανέφερε η εισαγγελέας.
Μάρτυρας κατηγορητηρίου κατέθεσε στο δικαστήριο ο πρώην γενικός διευθυντής του ΣΥΡΙΖΑ Ευθύμιος Γεωργόπουλος, ενώ μάρτυρας υπέρ του κ. Κασσελάκη κατέθεσε ο δικηγόρος και στέλεχος του Κινήματος Δημοκρατίας Μανώλης Καπνισάκης.
(ΑΠΕ -ΜΠΕ / photo: eurokinissi)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Κιλκίς: Χειροπέδες σε 25χρονο Αφγανό για ληστεία, εκβίαση και αρπαγή
- ΣΥΡΙΖΑ: «Κάθε βδομάδα ο κ. Μητσοτάκης όλο και πιο μακριά από την κοινωνία και τα προβλήματα των πολιτών»
- Γαλλία: Ισχνή ανάπτυξη για το 2025 προβλέπει η τοπική κυβέρνηση
- Αμερικανός tiktoker δείχνει πώς η Κίνα παγιδεύει αυτοκίνητα αν δεν πληρώσετε! vid
- «Νυχτερινός Ποιμήν»: Επιχείρηση για τον εντοπισμό ανηλίκων σε νυχτερινά κέντρα – Δύο συλλήψεις
- Ιωάννινα: Κλειστός από αγρότες, ο κόμβος του αεροδρομίου
- Μαλί: Νέα επίθεση τζιχαντιστών εναντίον οχηματοπομπής που μετέφερε καύσιμα
- «Πότε θα μιλάμε για γενοκτονία»; «Καμπανάκι» για όσα συμβαίνουν στην πολυπολιτισμική Ευρώπη
- Β. Κικίλιας: «Οι ροές είναι στο σύνολό τους 25% μειωμένες σε σχέση με πέρυσι»
- Γιατί υπάρχουν παντού…μπουκάλια με νερό στους δρόμους του Τόκιο; ΒΙΝΤΕΟ









