Ελ. Βενιζέλος: Μπαίνουν αυτόματες μπάρες – Από τον Ιούνιο μέχρι 10 λεπτά το παρκάρισμα στις αφίξεις

Σε λειτουργία τίθεται από τις 7 Ιουνίου το αυτόματο σύστημα ανακλινόμενων μπαρών στα οδικά τμήματα πρόσβασης των αναχωρήσεων και αφίξεων του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΔΑ), ώστε, όπως αναφέρεται να αποφεύγεται ο συνωστισμός λόγω της στάθμευσης των οχημάτων.

Η παραμονή των οχημάτων με σκοπό την αποβίβαση/επιβίβαση επιβατών, στις Αφίξεις και στις Αναχωρήσεις θα είναι δωρεάν τα πρώτα 10 λεπτά.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος», το εν λόγω έργο έχει φθάσει πλέον στην ολοκλήρωσή του, σχεδιάστηκε με γνώμονα την ασφάλεια, την εύρυθμη και την περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπεύθυνη χρήση των οδικών τμημάτων που προορίζονται αποκλειστικά για ολιγόλεπτη στάση οχημάτων με σκοπό την αποβίβαση/επιβίβαση επιβατών, στις Αφίξεις και στις Αναχωρήσεις.

Ο ΔΑΑ αναφέρει στην ανακοίνωσή του: «Με στόχο να αποφεύγεται η συμφόρηση και η παράνομη στάθμευση, το έργο πραγματοποιήθηκε ώστε να διασφαλίζει το επίπεδο εξυπηρέτησης ταξιδιωτών και οδηγών και την καλή εικόνα που αρμόζει στη βασική πύλη άφιξης στην Αθήνα και αναχώρησης από την πόλη και τη χώρα μας.
Οι παρεμβάσεις αποτελούν μια σημαντική και επιβεβλημένη βελτίωση από φέτος το καλοκαίρι και λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες χωρητικότητας και την αύξηση της επιβατικής κίνησης του αεροδρομίου, η οποία ήδη ξεπερνά τα επίπεδα του 2019».

Οι αλλαγές στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»

Το αεροδρόμιο διαθέτει νέα διαμόρφωση εισόδων και εξόδων στα οδικά τμήματα πρόσβασης των αναχωρήσεων και των αφίξεων, οι οποίες θα ελέγχονται με αυτόματο σύστημα ανακλινόμενων μπαρών, με χρόνο διέλευσης, στάσης και εξόδου, τα 10 λεπτά.

Η διέλευση θα γίνεται εύκολα και άνετα, με μια πολύ απλή διαδικασία που θα ρυθμίζει την κυκλοφορία και την ολιγόλεπτη στάση σε ειδικά διαμορφωμένες θέσεις, αποτρέποντας την παράνομη στάθμευση και την παρατεταμένη παραμονή για την οποία ο χώρος δεν προορίζεται.

Δεν θα επιτρέπεται η υπέρβαση των 10 λεπτών στο χώρο παραμονής των οχημάτων. Σε περίπτωση που ο οδηγός μείνει περισσότερο χρόνο τότε θα έχει χρέωση ύψους 5 ευρώ για τα επόμενα 10 λεπτά, ενώ μετά τα 20 λεπτά παραμονής στο χώρο, θα υπάρχει πρόσθετη χρέωση 1 ευρώ ανά λεπτό.

Ο στόχος του έργου, όπως αναφέρει ο ΔΑΑ, δεν είναι η χρέωση και η επιβάρυνση των χρηστών αλλά η απομάκρυνση των οδηγών για μια περισσότερο λειτουργική και δίκαιη για όλους χρήση, των χώρων.

«Η διεθνής εμπειρία άλλωστε μάς δείχνει πως η αντιμετώπιση κυκλοφοριακών ζητημάτων με ανάλογα συστήματα, αποτελεί διαδεδομένη και επιτυχημένη πρακτική στα περισσότερα μεγάλα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, που πέτυχαν πολύ υψηλά ποσοστά συμμόρφωσης των οδηγών σε σύντομο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα την αποσυμφόρηση των χώρων διέλευσης των οχημάτων.
Η σωστή οδική συμπεριφορά και η ασφάλεια είναι τα βασικά συστατικά της λογικής των παρεμβάσεων και, σε αυτό το πλαίσιο, ποσά που ενδεχομένως θα προέλθουν από μη συμμόρφωση των οδηγών και υπέρβαση του χρόνου, θα διατεθούν από τον ΔΑΑ για το σχεδιασμό, την υποστήριξη και την υλοποίηση προγραμμάτων του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς».

Ειδικές προβλέψεις θα ισχύουν για τους ταξιδιώτες με μειωμένη κινητικότητα και αυξημένες ανάγκες, ενώ η παροχή δωρεάν στάθμευσης στους χώρους Μικρής Διάρκειας P1 και P2 για 20 λεπτά θα εξακολουθήσει να ισχύει κανονικά για όλους τους χρήστες.

Η πληρωμή γίνεται στο μηχάνημα με μετρητά ή κάρτα. Η μέγιστη διάρκεια παραμονής στο χώρο δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 60 λεπτά.

Τέλος, για τα οχήματα που θα ξεπεράσουν τη 1 ώρα παραμονής, προβλέπεται η απομάκρυνσή τους από το χώρο μέσω γερανού.

Πλήρης ενημέρωση για το «τι αλλάζει» και «γιατί», είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του ΔΑΑ καθώς και σε όλες τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης του αεροδρομίου.

(με πληροφορίες από cnn. gr / photo: eurokinissi)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί