καλείται τώρα να «κερδίσει» το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, θέτοντας σε «τροχιά» το σχετικό νομοσχέδιο.
Αυτό αναμένεται, εκτός απροόπτου, να δοθεί προς διαβούλευση την τρέχουσα εβδομάδα και, σύμφωνα με τον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη, μοντέλο για τις αλλαγές θα είναι η ΔΕΗ. Οι εν λόγω αλλαγές, αναμένεται να επικεντρωθούν σε δράσεις για την προσέλκυση στελεχών από την αγορά με βάση τυπικά και επαγγελματικά προσόντα και χωρίς τις συνηθισμένες μακρόχρονες διαδικασίες του ΑΣΕΠ. Παράλληλα, θα υπάρξουν οργανωτικές αλλαγές, με στόχο να δημιουργηθούν ξεχωριστές διευθύνσεις για τα μεγάλα και ώριμα προς εκμετάλλευση ακίνητα και για τις επιμέρους μικρότερες παραχωρήσεις. Ενώ, θα αναζητηθούν λύσεις ανά επιχείρηση ξεχωριστά, ανάλογα με τη δραστηριότητά της. Δεδομένου ότι έχουν εντοπιστεί προβλήματα (π.χ. εποχικό προσωπικό, μετατάξεις, κ.λπ.) από τον «οριζόντιο» τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι διάφορες επιχειρήσεις, οι οποίες, άλλωστε, συχνά έχουν τελείως διαφορετικό αντικείμενο.
Ταυτόχρονα, θα διευρυνθεί ο σκοπός του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ το Ταμείο με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα απορροφηθούν από το Υπερταμείο και θα συγχωνευθούν με αυτό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο νόμου θα αφορά στις εξής ΔΕΚΟ:
-Ο Όμιλος ΟΑΣΑ και οι θυγατρικές του ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ.
-Τα ΕΛΤΑ.
-Η ΕΤΑΔ.
-Η εταιρία διαχείρισης των ακινήτων του ΟΣΕ (ΓΑΙΑΟΣΕ).
-Η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ (η θυγατρική της ΕΤΒΑ που διαχειρίζεται τα βιομηχανικά πάρκα).
-Η HELEXPO ΔΕΘ.
-Ο Οργανισμός Κεντρικής Αγοράς Αθηνών (ΟΚΑΑ), στον Ρέντη.
-Ο Οργανισμός της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης (ΚΑΘ).
-Οι Ελληνικές Αλυκές.
-Η Διώρυγα της Κορίνθου.
Στο ίδιο νομοσχέδιο θα περιληφθούν και οι διατάξεις για τη δημιουργία νέου Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου. Στόχος είναι να ενισχυθούν αναπτυξιακές πρωτοβουλίες σε κλάδους αιχμής, με έμφαση στις νέες τεχνολογίες και στις «πράσινες επενδύσεις».
Το νέο Ταμείο αναμένεται να κινηθεί σε ανάλογο πλαίσιο με τα Sovereign Funds άλλων κρατών. Θα ενταχθεί στο Υπερταμείο, ενώ η αποτίμηση της εύλογης αξίας θα καθοριστεί από διεθνή, ανεξάρτητο και εγνωσμένης αξίας αποτιμητή. Αναμένεται να έχει μια «δύναμη πυρός» ύψους 1 δισ. ευρώ (με μόνο μέτοχο το ελληνικό δημόσιο), η οποία θα προέλθει από διαθέσιμα κρατικών φορέων, αλλά και από την εισφορά σε ρευστό από την απόσχιση της ΕΥΔΑΠ- ΕΥΑΘ από το Υπερταμείο, σύμφωνα, τουλάχιστον, με ό,τι έχει γνωστοποιηθεί έως σήμερα.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: pixabay)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Σοκαριστικό βίντεο από ατύχημα σε τσίρκο: Ακροβάτισσα που χόρευε κρεμασμένη από τα μαλλιά της έπεσε στο κενό
- Αυτά που έλεγαν οι Γερμανοί στους Έλληνες, ετοιμάζονται να τα ζήσουν οι ίδιοι
- Χειροπέδες σε 67χρονο για εμπρησμό από πρόθεση σε δασική έκταση στο Μαρκόπουλο Αττικής
- Συνάντηση Χατζηδάκη με ανώτερo αξιωματούχο του ΚΚ Κίνας
- «Ο Πούτιν με έχει απογοητεύσει», λέει ο Τραμπ, video
- 700.000 Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του μετώπου στην Ουκρανία
- Χάος στην αλβανική Βουλή: Ο Ράμα «έχρισε» την πρώτη «AI Υπουργό» – ΒΙΝΤΕΟ
- Χαλκιδική: Κινητοποίηση για αλλοδαπό δραπέτη των Αγροτικών Φυλακών Κασσάνδρας
- Για «ιστορική συμφωνία για την τεχνολογία και την τεχνητή νοημοσύνη» μιλά ο Τραμπ από τη Βρετανία, video
- Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης: Δεν θα χαθούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια για τις αγροτικές επιδοτήσεις
Κύρια Θέματα

















